Ukidanje malih škola zbog ušteda u proračunu?

(HRT) Zbog ušteda u proračunu u pitanju je opstanak malih područnih škola. U Hrvatskoj su 324 škole s manje od deset učenika i nekoliko desetaka škola s manje od pet.

I upravo su one, prema, doduše, još neslužbenim najavama, prve koje bi se mogle ukinuti.

Ministar Željko Jovanović nedavno je izjavio da škole s pet i manje učenika nisu kvalitetno školstvo. Stanovnici malih sela u Konavlima pozivaju ga da ih posjeti pa onda prosudi treba li ostaviti te male škole koje se nisu ukidale stotinu godina.

Primjerice, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji 33 su područne škole. Ona u Stravči najudaljenija je i polazi je troje učenika. Prvašica Lea, trećašica Marija i drugaš Toni.

Trebaju im tri minute do škole, a kad okrene na buru, pa padne i snijeg prometno su potpuno izolirani. Šest je mladih obitelji u selu, što čini 50 posto stanovništva, pa kad čuju najave o ukidanju škola, tlak im se digne.

Ostavite školu u ovim mjestima ili ćemo svi doći u Zagreb u neku napuštenu vojarnu, pod šator, pa ćemo svi biti gore u metropoli i ići tamo u škole, poručio je otac Miho.

Ni Komaje nemaju riječi hvale za tu ideju. I tu su se skrasile mnoge mlade obitelji. Ipak je ovo selo, ipak smo tu u Konavlima, prometno izolirani, a kad nam ukinu i male škole, bit ćemo još izoliraniji, rekla je Ana Simović, učiteljica OŠ Cavtat, Područni odjel Komaje.

Morali bi putovati svaki dan. A dvije su matične škole – Cavtat i Grude. Za svoj trošak prijevoza one godišnje potroše 2 milijuna i 300, a sredstva koja dobiju za materijalne rashode su 2 milijuna i 800, znači školama ostane nešto manje od 500 tisuća kako bi pokrile svoje troškove, rekla je pročelnica za obrazovanje Dubrovačko-neretvanske županije Marijeta Hladilo.

35 kilometara u dva smjera trebalo bi da malo dijete od 1. do 3. razreda dolazi na nastavu u Cavtat, i to u poslijepodnevnu smjenu, ističe ravnateljica OŠ Cavtat Kate Kukuljica.

I zato je Ivan već sad odlučan. Ja bih išao u školu. Kamo? Ovdje u selu, kaže.

A sretan je učenik najvažniji – sjećamo se i te izjave…

3 Comments

  1. Problem su male škole?
    Zanimljivo kako to nisu problem općine od 100 stanovnika, ili županije koje ne koriste ničem osim uhljebljivanju političkih parazita!
    Ljudi koji kupuju nove Audije za tuđi novac štedjeli bi na djeci?!
    Nit kulture ni pameti, nit srama ni ljudskosti!
    Najbolje što bi se prosvjeti moglo desiti jest ukidanje MZOS – a, skupa sa svim štetočinama koje tamo rade!

    1. Radim u podučnoj školi s malim brojem učenika.Zadnju informaciju koju imam je da će se sa izmjenom mreže škola ići 2015./2016.Što to znači?Koliko đaka škola mora imati da ju ne bi zatvorili?

  2. Radim u podučnoj školi s malim brojem učenika.Zadnju informaciju koju imam da će se sa izmjenom mreže škola ići 2015./2016.Što to znači?Koliko đaka škola mora imati da ju ne bi zatvorili?

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!