Uz novi pravilnik učitelji teško do pune norme

(Glas Istre) Nije istina da si napuhujemo normu i da radimo malo, kažu nam učitelji, već umorni od stalnih napada Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta na njihovu struku. Novi Pravilnik o tjednim radnim obvezama učitelja i stručnih suradnika u osnovnoj školi želi ukinuti dosadašnja prava učitelja, kojima se za dodatne poslove norma umanjuje.

Za razredništvo učiteljima se priznavalo dva sata, za poslove voditelja smjene i satničara do osam sati, voditelja učeničke zadruge do šest sati, školskog športskog društva ili kluba dva sata, estetskog uređenja škole četiri sata, vođenje učeničkog zbora i orkestra dva do tri sata, a ako je učitelj i sindikalni povjerenik priznavalo mu se šest sati tjedno.

Sve se to sada smanjuje ili čak u potpunosti ukida zbog čega će mnogi nastavnici ostati bez pune norme, a time i imati manju plaću.

– Najviše će izgubiti učitelji likovne, glazbene i tehničke kulture koji su u osnovnoškolskoj satnici zastupljeni samo s jednim satom tjedno predmeta, a koji i bez toga nerijetko rade na dvije-tri škole i svejedno nemaju punu normu. Ako im se uzmu sati za vođenje zbora, estetsko uređenje škole i ostale izvannastavne aktivnosti, u koliko bi škola istovremeno trebali raditi da dosegnu punu satnicu?

Zamislite samo imati 20 razrednih odjela s otprilike 20 učenika na tri škole. Koliko je to likovnih radova, maketa, harmonijskih ljestvica, upozoravaju Ivana Valjak Ilić, učiteljica njemačkog jezika i Dajana Vidaković, učiteljica engleskog i njemačkog jezika iz udruge Nastavnici organizirano.

Smatraju sramotnim da bez dijela norme ostaju učitelji i voditelji smjene, koji su zaslužni za organiziranje kompliciranog rasporeda sati i zamjena za bolovanje.

– Reći da je svakome od njih dovoljan jedan sat tjedno, i još satničaru naprtiti na leđa i administriranje e-matice, besramno je podcjenjivanje njihovog posla. Molili bismo genijalce iz Ministarstva koji su to procijenili da mjesec dana obavljaju ta dva “beznačajna” posla pa nakon toga odrede koliko radnih sati tjedno oni ustvari vrijede, ističu one.

2 Comments

  1. U ime moje supruge, satničarke, hvala poštovanim kolegicama na ovih par zadnjih redaka. Sindikat nije ni uočio tu “dopunu” s e-maticom.
    Inače, i sa svime ostalim se slažem, ali stvarno je žalosno kako zbornica uglavnom i sada šuti. Nešto se malo mrmlja, ali ponovo je većina nasjela na ono “podijeli pa vladaj” jer se RN-i ugl. ne mijenjaju bitno prava.
    Najviše su pogođeni PN i učitelji koji već sada nemaju punu normu.

  2. Ako prođe taj suludi i nakaradni novi pravilnik, mislim da bi se cijelo školstvo trebalo dići na noge i svi u generalni štrajk, pa taman štrajkali cijelu školsku godinu. Jer ovo šta radi ova vlada i ovaj ministar nije više sramota, to je sada već ludilo, za u rubriku “za ne povjerovati”.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!