Dekanica zaposlila sina i rodbinu, a vlasti šute?!

(Tportal.hr) Dekanica Međimurskog veleučilišta (MEV) Nevenka Breslauer u posljednjih je nekoliko godina donijela cijeli niz nezakonitih i spornih odluka kojima je pogodovala sebi, svojim sinovima, rođacima i prijateljima, no ni godinu dana nakon što je prijavljena MZOS-u, a potom i DORH-u ništa se ne događa, upozorava fizičar Dejan Vinković

Prema Vinkoviću, koji je prošle godine dao ostavku na mjesto člana Upravnog vijeća MEV-a jer nije htio sudjelovati u nezakonitim zbivanjima na Veleučilištu, Breslauer je nelegalno izmijenila privremeni Statut, potom donijela novi Statut te formirala novo Upravno vijeće i obavila natječaj za dekana u samo dva mjeseca prije dolaska novog ministra u prosincu 2011. Statut je očito bio namješten za njezin reizbor jer je po njegovoj novoj formulaciji samo jedna osoba, ona sama, imala potrebne kvalifikacije da se prijavi na njega. Sve to očito ne bi mogla napraviti da nije imala i podršku tadašnje predsjednice Upravnog vijeća Stanislave Rogić, ujedno i tadašnje tajnice MZOŠ-a.

Pomoć sinu da diplomira

Da na MEV-u nije sve kako treba, moglo se vidjeti i ranije. Naime, 2010. sa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli na MEV se prebacio dekaničin sin Vlatko Breslauer. Povjerenstvo koje je odlučivalo o studentima prelaznicima donijelo je odluku da se od 13 studenata samo njemu odobri studiranje na teret Ministarstva, iako se ni po čemu nije isticao od drugih kandidata. Od pet članova Povjerenstva dvije članice su bile u rodbinskoj vezi s Vlatkom Breslauerom: privremena dekanica Nevenka Breslauer i voditeljica studentske službe Željka Breslauer-Mesarić. Uz to, privremena dekanica u Odluci o prijelazu njezinog sina samoinicijativno ispušta odluku Povjerenstva o potrebi prikupljanja 42 ECTS boda do početka IV. semestra, čime mu dodatno pogoduje, ističe Vinković.

Drago Francišković, profesor na MEV-u, u svibnju 2011. uočio je da je dekaničinom sinu Vlatku u ISVU sustavu upisana ocjena izvrstan iz njegovog kolegija, a da je on nije upisao. Riječ je o kolegiju Osnove statistike koji je Vlatko na Sveučilištu Jurja Dobrile pao tri puta. Punih godinu dana nositelju kolegija nije bio omogućen uvid u pitanje tko je i kako neovlašteno unio spornu ocjenu. Tim slučajem bavilo se i Općinsko državno odvjetništvo, no on je konačno odbačen uz obrazloženje da MZOS nije utvrdio nepravilnosti. Francišković je prijavio slučaj, odnio je i pobjedu na sudu kada su ga dekanica i njezin sin tužili za klevetu, međutim dekanica ga stegovnim postupcima postupno istiskuje s Veleučilišta, a njezin sin Vlatko dobiva diplomu.

Pogodovanje sebi, drugom sinu, obitelji i prijateljima

U svojem pismu MZOS-u i DORHU Vinković navodi i brojne druge nepravilnosti te okolnosti koje bi se najblaže dale opisati kao sporne. Izdvojili smo samo neke od navedenih:

Željka Breslauer-Mesarić, obiteljski povezana s dekanicom, zaposlena je kao voditeljica Službe za studentske poslove, i to dok je još bila studentica Veleučilišta. Time je sama sebi bila voditeljica studentske službe!

Mentorica na završnom radu Željke Breslauer-Mesarić bila je dekanica Nevenka Breslauer.

Drugi sin Nevenke Breslauer, Nenad Breslauer, diplomirao je 2010. na Učiteljskom fakultetu u Čakovcu s temom ‘Analiza učinkovitosti obuke plivanja u osnovnim školama Međimurja’, da bi već u jesen 2010. dobio posao na Veleučilištu kao vanjski suradnik za održavanje vježbi iz kolegija Primjena računala.

Nastava tjelesne i zdravstvene kulture na MEV-u se do 2012, kada je na snagu stupio novi Zakon o javnoj nabavi s pooštrenim mjerama o sukobu interesa, održavala u dvorani Breslauer, objektu u vlasništvu bliske rodbine Nevenke Breslauer.

Na Veleučilištu se zapošljavaju i njezini bliski prijatelji, a preferiraju se kadrovi prethodno zaposleni u osnovnim i srednjim školama, kojima se dodjeljuju nastavna zvanja predavača. Čitavo Veleučilište ima samo Nevenku Breslauer u zvanju profesora visoke škole, što je ujedno postavljeno i kao kriterij za dekanstvo, uz kriterij da mora biti i zaposlenik Veleučilišta. Time je dekanica onemogućila kandidiranje bilo koga drugoga osim sebe za dekana.

U cijeloj ovoj priči također je zanimljivo da Ministarstvo uporno nije provodilo upravni nadzor nad radom Veleučilišta, čak ni kada se njime sredinom 2011. počeo baviti DORH. MZOS se, ističe Vinković, o slučaju očitovao samo na osnovi dokumentacije koju mu je slala sama dekanica. Štoviše, očitovanje MZOS-a DORH-u u veljači 2012. sastavlja i potpisuje Sara-Sanela Butorac, ovlaštena za poslove glavne tajnice Ministarstva, koja je u to vrijeme bila vanjski predavač na MEV-u. Na osnovi tog očitovanja DORH zaključuje da je sve bilo po zakonu!

Puno opširniji i detaljniji popis i opis svih nepravilnosti možete pročitati na web stranici Dejana Vinkovića koji se pitanjem ‘što je potrebno da se naše vlasti pokrenu’ konačno odlučio obratiti medijima.

4 Comments

  1. Na Goli!
    I tu babu i sve slične, kojih u nas ima čitava armija – na Goli!

    1. Budući da je naš vjekovni balkanski stočarski običaj i navada da se funkcije nasljeđuju s koljena na koljeno unutar iste obitelji, ne bih se čudio da mlađahni Vlatko jednog dana osim maminih gena naslijedi i funkciju!
      Šteta da odumre tradicija!

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!