Rekao sam mu da se mora više potruditi, a onda me udario šakom u glavu! Oblila me krv

(Jutarnji list) Maloljetni učenik u srijedu je u Srednjoj elektrotehničkoj školi u Zagrebu nokautirao profesora. Udario ga je šakom u lice i nanio mu ozljede u predjelu oka!

Incident se dogodio oko 14.30 sati, kada je počeo prvi sat poslijepodnevne nastave. Ozlijeđeni profesor Zdravko Ivković upravo je na ploči zapisao temu koju će tog dana objasniti. U prostoriju je tada ušao učenik, koji inače nastavu pohađa u drugom razredu.

Omiljeni profesor

– Bilo mi je čudno zašto dolazi na nastavu u razred koji nije njegov. Pozdravio me i ispričao se što kasni, a onda mi je prišao i udario me šakom u glavu. Pao sam, oblila me krv i u razredu je nastupio šok. Hitna pomoć došla je po mene.

Trenutno sam na bolovanju – imam ozljedu u predjelu oka i nekoliko šavova. Lakše ću se oporaviti od fizičkih ozljeda nego od šoka. Što bi bilo da je imao neku palicu ili oružje? Stalno razmišljam o tome. Osim toga, mučno mi je što su djeca vidjela taj nemili prizor, koji je i njih šokirao. Učenik koji me napao često je izostajao s nastave i nedavno sam mu rekao da se mora više potruditi i napraviti vježbe da bi prošao na polugodištu. No sukoba nije bilo – kaže napadnuti profesor, jedan od omiljenih u toj školi.

Dječak je nakon napada na profesora napustio učionicu i otišao do ulaza u školu. Tamo je sjedio i čekao da po njega dođe netko od osoblja škole. Nije bio agresivan i nije želio objasniti što ga je navelo na napad. Kad je došla Hitna odvezla je i njega i profesora.

Ravnatelj Renato Matejaš kaže da je to prvi takav incident u školi. Svima je teško pao, kaže, jer je napadnut profesor koji zaista razumije djecu i s njima ima odličan odnos. U školi tehničke predmete predaje već 30 godina i uskoro će u mirovinu.
Suspenzija i isključenje

– Djeca ga jako vole i zaista je kompetentan profesor. Učenik je suspendiran i radimo na njegovom isključenju – kaže ravnatelj Matejaš.

Isključenje nasilnog učenika iz škole jedina je mjera koja se može provesti.

Brutalni napadi na nastavnike

listopad 2005.

Učenik Škole za cestovni promet u Zagrebu metalnom šipkom napao nastavnicu. Najprije ju je udario u potiljak, a kad je pala na pod, nastavio ju je udarati po tijelu. Učenik je imao 15 godina.

prosinac 2005.

Zdravka Pervana, profesora hrvatskog jezika u srednjoj školi Fra Andrija Kačić Miošić u Makarskoj, za vrijeme sata napao učenik. Maloljetnik ga je ubo kuhinjskim nožem u prsa.

svibanj 2007.

Ivana Badovinca, profesora tjelesnog odgoja u zagrebačkoj školi Tituša Brezovačkog, učenik osmog razreda pogodio je kamenom u glavu tijekom prozivanja. Prošao je s lakšim ozljedama glave.

lipanj 2008.

Zorana Topića, profesora matematike u Obrtničko-industrijskoj školi u Imotskom, pretukla dva učenika. Sa slomljenom rukom završio je u KBC-u Split. Učenici su i prije imali problema u ponašanju.

Autor: Zrinka Korljan

5 Comments

  1. HITNO PROSVJEDOVATI U VEZI PROMJENE PEDAGOŠKIH MJERA!
    Ne vrijedi stalno laprdat o plaćama, rezanju , kolektivnim ugovorima kada se dešavaju ovakve stvari.

  2. Bravo za ravnatelja!
    Napokon da čitam kako ravnatelj ima petlje odreagirati kako treba – isključiti tu kreaturu iz škole!
    Koliki napadi na profesore su se desili, a da je škola zalizala stvar, umjesto da je budaletine izbacila.
    Ponašaš se kao uličar? E, tamo ti je i mjesto!
    To je napad s tjelesnom ozljedom. Balavca treba procesuirati, jednako kao i roditelje, i zviznuti po džepu!
    Pitam se tek ovo – kako to da takvi frajeri uvijek napadaju profesorice, ili profesore pred mirovinom? Što jednom ne napadnu nekog od 30 – 40 godina?
    Do svega ovoga dovela je moderna, pedocentrična pedagogija, i demokratski pristup učeniku! To se rješava na dobar, starinski način!

  3. Tako je! Bravo za ravnatelja!

    Vjerujem da ovisi i tko je od nastavnika ugrožen- da je opalio nekoga mlađeg koji je tek počeo raditi, koji nema poželjnu atmosferu tijekom nastavnog procesa, vjerujem da bi se pričalo/pisalo nešto u smislu da je imao autoritet to mu se ne bi dogodilo, to se samo takvim dešava i sl.
    Vidim da se radi o osobi koja ima ugled u školi pa je možda samo zato isti izbačen-hoću reći da se bojim što bi bilo da je lupio nekoga trećeg nastavnika, da li bi i onda bio izbačen, no nadajmo se da bi se dogodilo isto.
    No s obzirom u kojoj se školi odvijao incident, ni ne čudim se puno jer svima nam je poznato kako je raditi u tim tehničkim, industrijskim i sl. školama koje pohađa muška populacija.

    Ne znači ako netko ima 30-40 godina da je jak, godine ne garantiraju borilačku vještinu. Isto tako ne znači da ako netko ima 30-40 godina da je zdrav 😀

  4. U osnovnoj školi nema ni suspenzije sa nastave, a kamoli isključenja učenika iz škole. S druge strane ima primjera sličnog ponašanja…

  5. Mogu mislit’! Sve u svemu nije ni u srednjoj puno bolje.
    Ma bit će bolje

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!