I službeno otkazani kolektivni ugovori

(HRT) Vlada je donijela uredbu o izmjenama Zakona o uskrati isplate pojedinih materijalnih prava zaposlenima u javnim službama, kojom javne službenike ostavlja bez božićnice i regresa u 2014. godini.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić podsjetio je da su pregovori o izmjenama Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike uspješno završeni 10. prosinca potpisivanjem dodatka kojim je dogovoreno da se službenicima i namještenicima zaposlenima u tijelima državne uprave u 2014. godini neće isplatiti božićnica i regres. Te su uskrate, po njegovim riječima, prijeko potrebne zbog osiguranja fiskalne održivosti sustava javnih službi. Vlada procjenjuje da će današnjom odlukom iduće godine uštedjeti 350 milijuna kuna sredstava državnog proračuna namijenjenih zaposlenima u javnim službama.

Vlada je donijela i odluke o otkazivanju kolektivnih ugovora za znanost i visoko obrazovanje te zaposlene u srednjim i osnovnim školama. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović izvijestio je da postupak mirenja zbog najave otkazivanja kolektivnih ugovora, održan 23. prosinca nije uspio, pa zato Vlada predlaže otkazivanje. Nakon što odluka o otkazivanju kolektivnih ugovora stupi na snagu, počinje otkazni rok od tri mjeseca, a Vlada je, kaže Jovanović, već od ponedjeljka spremna sa sindikatima početi pregovore o novim granskim kolektivnim ugovorima.

Vlada je u Sabor uputila konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnoj odgovornosti, kojim korigira važeće fiskalno pravilo. Ministar financija Slavko Linić ocjenjuje kako je sadašnje fiskalno pravilo koje propisuje da se rashodna strana proračuna godišnje mora umanjiti za jedan postotni bod BDP-a, nemoguće ispuniti u uvjetima petogodišnje recesije. Vlada stoga, kako je rekao, predlaže nove kategorije te bi, prihvati li Sabor njezine prijedloge, bila dužna planom prilagodbe u srednjem roku definirati strukturne deficite izražene u postotku BDP-a i kontrolirati ih. Vlada bi, rekao je Linić, svojim srednjoročnim programima bila dužna osigurati minimalno umanjenje od 0,5 posto strukturnog deficita godišnje, dok deficit državnog proračuna ne padne ispod tri posto BDP-a i javni dug 60 posto BDP-a.

5 Comments

  1. Eto, kolegice Ana, danas se i uvaženi kaktus na radiju oglasio kako valja revidirati Vatikanske ugovore! Možda ipak stvar završi na Vaše zadovoljstvo!

  2. Rajo prosvjetarska pa što je s tim štrajkom? Nitko ništa ne govori. 😀

    1. Polako, polako…
      Još primate plaću, još dobivate neke dnevnice, još je posao siguran, još smijete davati jedinice, još ćete postati i službena osoba…
      Vidite kako se ministarstvo ubija od nezatomljive želje da nas učini sretnima!
      Polako ali sigurno, ostat ćete bez svega gore navedenoga! Možda onda zbornici dođe iz guzice u glavu, možda onda kolege napokon nadvladaju svoj strah od svih i svega, možda napokon istupe iz SHU i NSZSŠ, ali – kasno, kasno bit će za sve!
      Pita li se itko što se čeka s pregovorima oko novog KU? Pitate li to svoje povjerenike po školama?
      Nemojte mi odgovoriti, odgovor ionako već znam!

  3. Pa pitamo se, al’ nitko nema petlje za ništa, al’ za ništa, svi samo laprdaju i to je to, svi se nečeg boje i još pored toga svega trpe kojekakve neotesane klince.
    Nisu problem samo lova i prijevoz već naše dostojanstvo koje svakog dana tone sve dublje i dublje…
    A ti iz sindikata…samo su slatkorječivi,elokventni..nešto u tom smislu 😀

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!