Jovanović bi da učitelji postanu službene osobe

(Jutarnji list) Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović pokrenuo je inicijativu za hitnom izmjenom Kaznenog zakona ne bi li učitelji i nastavnici bili proglašeni službenim osobama.

– Odgojno-obrazovni radnici moraju biti zaštićeni na najvećoj mogućnoj razini. Izjednačavanje učitelja i nastavnika sa službenim osobama može povećati sigurnost radnika u školama i omogućiti im nesmetan rad – uvjeren je Jovanović.

Napadi na učiteljice

Izravan povod za ovu radikalnu promjenu kojom bi se prosvjetari našli na popisu uz bok policijskih službenika su posljednji fizički napadi na učiteljice i učitelje u osnovnim školama u Klisu i Vrgorcu.
Odluka do lipnja 2014.

– Nasilje, verbalni ispadi i prisile roditelja ili učenika nad učiteljima problem je koji se ponavlja već nekoliko godina te zadaje sve više teškoća zaposlenima u osnovnim i srednjim školama. Odgojno-obrazovni radnici moraju biti zaštićeni na najvećoj mogućnoj razini – naveo je Jovanović u pismu upućenom Ministarstvu pravosuđa.

Uvrste li se prosvjetari na listu službenih osoba, njihove buduće napadače čekala bi kazna od jedne do osam godina zatvora. Ministarstvo pravosuđa razmotrit će Jovanovićev prijedlog u sklopu ostalih pristiglih inicijativa za izmjenom Kaznenog zakona. Hoće li biti proglašeni službenim osobama, prosvjetari će doznati do lipnja iduće godine.

2 Comments

  1. Ide li uz taj status službene osobe i kakvo službeno oružje?
    Kao pedagoška mjera. Mislim, kad već živimo u džungli…

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!