Priopćenje: Patuljci pojma nemaju

Zgroženi smo i osupnuti neznanjem ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića. Pokušavajući opravdati odgađanje isplate putnih troškova, ministar Jovanović je izjavio kako su učitelji i nastavnici “ionako od 20. prosinca na praznicima” pa bismo ga rado podučili: dragi ministre, praznici su za učenike, ne i za nastavnike. Vrijeme koje djeca provedu na praznicima, učitelji i nastavnici provedu na sjednicama, stručnim usavršavanjima i obavljajući druge obaveze u školi. Da, spoji se tu dan ili dva za ostati kod kuće, no teško bi se to moglo nazvati “praznicima”.

Svatko tko je ikada radio u školi zna koliko posla prosvjetari imaju za vrijeme učeničkih praznika, i većini učitelja i nastavnika se kosa diže na glavi kada im se počnu spominjati ona famozna “tri mjeseca godišnjeg”. No, kako javnost uopće može imati pojma kada smo obavezni biti u školi, a kada ne, ako naš resorni ministar nema pojma o tome?

Istina je da u Kolektivnom ugovoru za osnovne škole stoji da se dnevna stanka za odmor od 30 minuta “u pravilu” koristi “za vrijeme zimskog ili proljetnog odmora”. Međutim, također je istina – a kad bi ministar povremeno pomolio nos izvan ureda, i on bi to uspio doznati – da se ta stanka najčešće zaista koristi u proljeće, dok se preko “zimskih praznika” odrađuju ostale stvari: inventura, sjednice, administracija te školski, županijski i međužupanijski stručni aktivi. Također, upravo se preko “zimskih praznika” događa većina seminara i skupova za stručno usavršavanje kojima su učitelji obavezni prisustvovati. I, na kraju, ta stavka Kolektivnog ugovora odnosi se isključivo na osnovne,a ne i na srednje škole.

Tu je, također, i nenastavno osoblje koje je dužno dolaziti svaki dan, neovisno o tome ima li ili nema nastave.

Sve ovo znači da školski djelatnici u vrijeme trajanja učeničkih praznika itekako RADE.

Željko Jovanović nije prvi ministar koji je na to mjesto došao bez ikakvog znanja o školstvu. Ono što ga potpuno diskvalificira je što si u ove dvije godine nije dao truda da išta nauči. Prije nego što sljedeći put izvali nešto slično, trebao bi barem pitati svoje suradnike koji bi neke stvari morali znati. A ako ne znaju, onda i to nešto govori.

8 Comments

  1. danas saznah da su nekima vraćeni porezi,plaćen dodatni posao za raznorazne nama nadređene institucije-a za ostale neme putnih troškova-pa tko je tu lud

  2. Veliko je pitanje želi li on znati nešto o svom poslu ili je njegov posao pod maskom ministra sustavno uništavanje hrvatskog školstva, naravno po nekoj od vanjskih direktiva koje treba Hrvatsku pretvoriti u tržište jeftine radne snage.
    Jučer je izrazio svoje žaljenje što nas nije opalio ukidanjem kolektivnog ugovora. Izgovara neistine poput da smo dobili isplaćen prijevoz do 15.12.te one da ćemo ,,biti na praznicima” tri tjedna. Na vijestima se manipulira brojkama potrebnim za isplatu prijevoza koje se razlikuju i za red veličine, pod prijevoz se trpa i iznos za prekovremene sate…ne zna se više o čemu se priča. Srednjoškolskim profesorima je isplaćen, osnovnoškolskim nije? Bitno je da se ocrni naša struka u javnosti. Zavadi pa vladaj. Okreni sve protiv svih. I u tome je ni manje ni više glavni akter ministar prosvjete. Užas. Vjerujem da bi se svi u ovoj zemlji odrekli i puno veće svote novca da postoji jedna dobra vizija za izlaz iz sveopće krize i to je smjer u kojem bi trebali ići, prepoznati i razlučiti što nam je svima zajednički interes i dati sve od sebe da se on ostvari. Možda zvuči utopistički ali ako nastavimo istim smjerom polarizirat će se do krajnjih granica manipulacija nekolicine nad ogromnom većinom. Jadno. Moramo puno toga poduzeti jer je naša dužnost da širimo znanje i istinu. A vrijeme je sada.

  3. OSTAVKA!

    Idući tjedan idemo u prosvjed, nekako mi se ne pišu izvješća na polugodištu, a i ne vozi mi se do posla, ionako me neće primiti u bus, ionako ništa ne radimo, malo čuvamo djecu. Dođite, PISARI, na prosvjed!

  4. Bravo POE, bravo Valentina! TReba govoriti argumentirano.
    Ministar se našao iživljavati na nama koji smo uvijek držali sustav na životu. Očito ga nije sram svojih izjava pa postoji mogućnost da je običan politički nanipulator, jer da zna o čemu priča već bi dao ostavku.
    Slomio se na Mamićima raznim, pa sada lupa po nama.
    Samo ne žuriti sa našom spremnošću na žrtve, ti putni nas držena životu i omogućuju da škole rade sa stručnom nastavom. Ukidanje putnih će nastavu vrati po pitanju stručnosti u šezdesete i sedamdesete kad su svi sve predavali po školama. Neka oni povedu svojim primjerom na žrtvu. Neka prodaju svoj auto s vozačem i onaj bez vozača, naravno oba službena na naš teret i neka putuju autom koji će kupiti od svoje plaće za 75 lipa po kilometru ili autobusnom kartom. Tada ćemo se sigurno i mi odazvati.
    Ovaj ministar je zvučao odlučno dok je bio saborska oporba, nije se libio riječi kriminalac, ponekad mi je bio čak i simpatičan svojim antimamićizmom, a sad se pokazao kao obična neznalica, koja nije napisala domaću zadaću ni naućila lekciju. Izblamirao se i treba ponuditi ostavku premijeru, a nama ispriku uz ispravku nepromišljenog poteza.
    Poveo je nove programe bez da prouči nastavni plan spiskao novac na svoje “ideje” sad ne zna zatvoriti financijsku godinu, i lupio po prvome što mu se učinilo, ili mu je neki činovnik šapnuo.

    BTW Je li se i vama dešava da svako toliko nestane post koji upravo pišete?

    1. Naravno,žrtvovali bi se svi ili nitko. Mislim da žrtve uopće ne bi bile potrebne kada bi postali svjesni koliko možemo, a ne koliko ne možemo. Imamo kao zemlja sposobnosti na svim poljima samo se mantranjem riječi ”kriza” kompletno društvo pretvara u strašljivce, gladne kraj hrane, žedne kraj vode, slijepe kraj zdravih očiju…manjina na tome profitira. Pokušavam zadržati optimizam no povijest pokazuje da su takve manipulacije vječna tema, a svakako i borba protiv njih i težnja pravednijem sustavu.Izabrali smo stranu, ima nas sve više, sutra je novi dan!
      PS Meni ne nestaju postovi koje pišem

  5. Nakon svega, još je raskinuo KU za osnovne škole 6. 12., na sv. Nikolu! Vrhunski cinizam, mora se priznati, barem je za to sposoban!
    Kako ćete reagirati?
    Eto, u nekom ranijem postu kolega Jure piše kako je nekad govorio poput mene, no da je, uz energiju, potrebno i znanje koje se ne stječe samo iz medija. S ovog mjesta želim reći – zahvaljujem, jer samo uz pluralizam mišljenja možemo biti jači. Svi ljudi sve znaju!
    Ja sam uvijek spreman priznati grešku i prihvatiti savjet nekoga tko ima informacije i zna bolje! No, ja takove savjete i mišljenja baš i ne čujem zadnjih dana! Ne primjećujem u zbornici takove koji bi bili spremni staviti se na čelo, žrtvovati se, povesti, bez obzira na cijenu! Vidim jedino zastrašenu, šutljivu masu koja gleda u pod i boji se same sebe – učenika, ravnatelja, inspekcija, ministarstva, medija, roditelja… Upravo to i jest cilj ekipe sa Svetica – posvađati, zastrašiti, eutanazirati!
    Ima li među nama onih koji će stvari nazvati pravim imenom? Koji su spremni ići do kraja? Bez obzira na prijetnje, pritiske, dezavuiranja, otkaze, jer – svega toga će biti! Ako nema, tad otvoreno priznajmo sami sebi – milost ravnatelja i kolektiva važnija nam je od vlastita obraza, nemamo petlje biti ono što bismo trebali – intelektualci, u punom smislu te riječi, i imamo ministra kakvog zaslužujemo!
    Svi vi koji se bojite – nema brige, na vas se pritom na računa. Moći ćete i dalje pokorno šutjeti i biti u milosti, te baštiniti tekovine za koje se izborio netko drugi!
    Hoćete li moći zagledati se u sebe, to je drugo pitanje!

  6. neki dan mi je prigovorio kolega jure kako nazivati talibanovića političkim smećem nije dobro nego s njim treba razgovarati argumentima. kako s lažljivcem rasparavljati argumentima kad on na istinite podatke odgovara novim lažima? i ne samo da nas laže nego vrijeđa, potcjenjuje, krade naše dostojanstvo, vrijeđa zdrav razum.zar s takvima možete argumentirano raspravljati?parafrazirao bih balaševića- izgleda da je ludnica širom otvorena ostala. nekad su takve kao on puštali samo za vikend a sad s njima ravno pred kamere. vrijeme je da prestanemo plakati i naricati nad svojom sudbinom nego se trebamo početi boriti za svoja prava. svi osnovnoškolski i srednjoškolski sindikati se trebaju ujediniti, ne dati ni blizu ribiću, babiću i sličnima, jasno definirati ciljeve i načine da te ciljeve ostvarimo. pa nas je oko 80000. kad osamdeset tisuća obrazovanih krene u prosvjede dat će talibanović i takvi kao on petama vjetra. no nije dovoljno maknuti samo ministra. ministarstvo je iskorumpirano, prepuno nesposobnih i lijenih kadrova pa treba dobro provjetriti i njih.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!