Linić: Ima novaca za prijevoz učitelja

(T-portal) Isplata putnih troškova prosvjetarima nije stvar ministarstva financija, već je to stvar dogovora premijera i ministra obrazovanja, izjavio je jučer ministar financija Slavko Linić komentirajući zahtjeve prosvjetara da se putni troškovi učiteljima isplate iz proračunske zalihe.

Takav je zahtjev premijeru Milanoviću uputio Školski sindikat ‘Preporod’, tražeći da se u dnevni red današnje sjednice Vlade uvrsti odluka o isplati putnih troškova iz proračunske pričuve.

Ministar Linić ustvrdio je kako je Jovanović imao sasvim dovoljno novca da osigura pokriće troškova prijevoza, kao i dovoljno vremena da te troškove definira kolektivnim ugovorima, na isti način kao i kod zaposlenih u državnim službama.

‘Kolektivnim smo ugovorima u državnim službama još prošle godine riješili pitanje putnih troškova. Očito kolektivni ugovori u prosvjeti nisu regulirali tu materiju pa ministar ima prekoračenje. Ministarstvu obrazovanja priznato je u odnosu na plan 2013. prekoračenje od 650 milijuna, sasvim dovoljno da se osiguraju sredstva za prijevozne troškove’, upozorio je Linić.

Sindikalci očekuju od premijera da ‘presiječe’ ovaj problem i odluku o isplati donese mimo resornog ministra.

‘Premijer Milanović još uvijek može ugasiti vatru i s 20-ak milijuna kuna osigurati učiteljima i nastavnicima normalan Božić. To bi bila najbolja čestitka ne samo prosvjetarima, nego i svima koji se s njima solidariziraju, izjavio je predsjednik ‘Preporoda”, Željko Stipić.

Tijekom jutra zvale su ga, kaže, uplakane kolegice koje nemaju otkud platiti prijevoz već moljakaju vozače autobusa da ih besplatno prevezu do radnog mjesta.
‘Učiteljicu iz Dubovca mjesečni prijevoz stoji 2.800 kuna. Rekla mi je da će moliti vozača da je pusti u autobus bez karte, jer nema novca’, naveo je Stipić.

Zbog dugotrajne potplaćenosti, s plaćom ispod državnog prosjeka, nastavnici ne mogu kupiti karte iz ušteđevine, pa im preostaje jedino dnevno se ponižavati ili zadužiti, upozorava Stipić, pozivajući premijera da tisućama učitelja omogući dostojanstven odlazak na posao.

HDZ-ovi odbori za odgoj i obrazovanje te za znanost i visoko obrazovanje ocijenili su jučer da Jovanović ugrožava obrazovni proces umjesto da brine o poboljšanju materijalnog položaja nastavnika, a iz HSLS-a su podržali sindikalne zahtjeve za isplatom putnih troškova pozivajući premijera Milanovića da zbog situacije u MZOS-u kazni ministra Jovanovića, a u njegovom ministarstvu zaposli profesora elementarne matematike.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!