Opet bez ocjena na polugodištu

(Slobodna Dalmacija) Više od pola milijuna učenika osnovnih i srednjih škola jučer se vratilo u školske klupe, a nastava u svim županijama u Hrvatskoj ove godine krenula je u isto vrijeme. Odgodu početka nastave nije od Ministarstva uspjela dobiti ni Splitsko-dalmatinska županija, pa su svi dalmatinski osnovci od ponedjeljka mogli zaboraviti na ljetne radosti.

Kad će 23. prosinca

Svi školarci zato će moći koristiti trotjedni zimski odmor, koji počinje 23. prosinca ove i završava 10. siječnja 2014. godine. Proljetni su praznici predviđeni od 14. do 21. travnja iduće godine, a nastava završava 13. lipnja.

Sudeći prema najavama, u novoj se školskoj godini ne trebaju očekivati prevelike promjene, iako ministar Željko Jovanović u pismu prosvjetarima na početku nove školske godine tvrdi drukčije:

– Godina pred nama bit će prepuna izazova jer nas očekuju velike promjene. Sredinom rujna u javnu raspravu bit će upućena strategija odgoja, obrazovanja i znanosti. Očekujem da ćete kao profesionalci koji vrijedno i odgovorno rade s djecom i mladima svojim prijedlozima pomoći da dobijemo dokument koji će biti na ponos svima – poručuje ministar, ne navodeći koje to velike promjene slijede.

Primjerice, unatoč prvotnim najavama, odustalo se od uvođenja obvezne devetogodišnje osnovne škole.

Zasad se zna da i ove godine ostaje odluka o nezaključivanju ocjena na prvom polugodištu, ali je zato ovo posljednja nastavna godina u kojoj đaci osnovnih i srednjih škola mogu koristiti postojeće udžbenike jer im istječe četverogodišnji rok na koji su odobreni.

Za one roditelje koji su ove godine svojoj djeci kupili nove knjige to znači da ih istekom školske godine mogu poslati “u otpis” jer, barem prema najavama ministra Jovanovića, stižu novi – tanji, lakši i jeftiniji udžbenici.

Zdravstveni je odgoj opet neizostavna tema. Koliko je taj program važan ministru Jovanoviću, svjedoči i to što je u pismu prosvjetarima posebno apostrofirao upravo taj projekt:

Magla od odgoja

– Kao ministru i liječniku taj mi je program iznimno važan jer je on temelj prevencije, unapređenja zdravlja, sprječavanja bolesti i osiguranja kvalitete života. Teme koje se obrađuju kroz zdravstveni i građanski odgoj sigurno će rezultirati i smanjenjem nasilja u školama, kojemu ste, na žalost, i vi posljednjih godina bili izloženi – ističe, uz ostalo, ministar Jovanović.

– Zdravstveni odgoj samo je dimna zavjesa za sve ono što se u školstvu nije, a trebalo se napraviti. Bitnih promjena sustava obrazovanja nema, niti vjerujem da će ih biti u drugoj polovici mandata ove vlasti, kako onih vezanih uz izdvajanja iz državnog proračuna za obrazovanje, do konkretnih zahvata. To je vlast kontinuiteta – poručuje Željko Stipić, predsjednik školskog sindikata Preporod.

MARIJANA CVRTILA

 

Što ministarstvu zamjera sindikat preporod:

1. IZOSTANAK REFORMI ŠKOLSKIH PROGRAMA: mnogi su zastarjeli, a sadržaji nisu usklađeni sa satnicom: program hrvatskog jezika za gimnazijalce pisan je prije dvadesetak godina i to za pet sati nastave tjedno, a nastava hrvatskog jezika izvodi se prema propisanoj satnici od četiri sata tjedno;

2. NEUJEDNAČEN RAZVOJ ŠKOLA: neke sredine imaju supermoderne škole, a u nekima se nastava izvodi u zgradama sagrađenima u 19. stoljeću;

3. ZASTARJELA INFORMATIČKA OPREMA: dok u neke škole stižu tableti i elektronički dnevnici, mnoge su obrazovne ustanove zatrpane zastarjelom informatičkom opremom izvan funkcije;

4. ŠKOLE NA RUBU PREŽIVLJAVANJA: opremljenost kabineta i učionica minimalna; osnivači škola, lokalna vlast, jedva podmiruju režijske troškove škola; sve manje novca za stručna usavršavanja učitelja, a zbog besparice upitno i slanje djece na natjecanja;

5. KNJIŽNICE BEZ LEKTIRNIH NASLOVA: nastavlja se trend iz posljednjih devet godina smanjenja sredstava za školske knjižnice; učenici nemaju dovoljno lektirnih naslova;

6. PLAĆE ZAPOSLENIKA: prema podacima Državnog zavoda za statistiku iz kolovoza ove godine, prosječne plaće prosvjetara ispod su državnog prosjeka – u osnovnim školama 4906 kuna, u srednjima 5238 kuna, a državni je prosjek 5486 kuna;

Kamešnica – škola budućnosti

Početak nove školske godine ministar Željko Jovanović dočekat će u Splitsko-dalmatinskoj županiji. U ranim jutarnjim satima u ponedjeljak sudjelovat će na zajedničkom doručku s učenicima doma Klesarske škole Pučišća na Braču. Nešto nakon toga posjetit će i OŠ Supetar na Braču. Već u 13 sati Jovanović bi trebao biti u OŠ Kamešnica u Otoku kraj Sinja, gdje će otvoriti prvu Učionicu budućnosti u Hrvatskoj. Škola u Kamešnici opremljena je nastavničkim računalom, tablet računalima i pametnom pločom, što će omogućiti interaktivnu razmjenu znanja. U poslijepodnevnim satima ministar Jovanović posjetit će Zdravstvenu školu u Splitu.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!