Umijeće podučavanja ili podučavanje kao umjetnost – Zagreb 20.-21.9.2013.

(http://www.braintomind.com/tema.html) Zadaća obrazovanja, odgoja i socijalizacije je transformirati naš mozak u um, svijest, osobnost. Privilegij učiteljskog poziva je u njegovoj vitalnoj ulozi u oblikovanju svijesti važne za budućnost svijeta.

Krajnji cilj obrazovanja jest omogućiti pojedincima da postanu kreatori svog razvoja i obrazovanja nakon što završe obvezno školovanje. Zagonetka obrazovanja je kako pripremiti mlade za budućnost. Naša će djeca zarađivati za život svojom kreativnošću, ingenioznošću i imaginacijom. Uspjeh društva mjerit će se po stupnju optimizma, entuzijazma i blagostanja njegovih građana. Stoga, da bismo se mogli suočiti s izazovima i mogućnostima koje nas očekuju u budućnosti, moramo usvojiti novu paradigmu ljudskih sposobnosti.

Vitalnu ulogu u tom procesu ima umjetnost. Postoji umjetnost kao zabava, stvorena takvom kakva jest da bi služila samo jednom osjećaju koji se ne pretače u svakodnevicu, već ima cilj uveseljavati ili zabavljati. Postoji ‘magična’ umjetnost koja pobuđuje osjećaje koji se mogu integrirati i pretočiti u praktične, svakodnevne aktivnosti. Kad društvo cijeni taj vid umjetnosti, ono teži izvrsnosti koja obitava u srcu, umu i volji.

Potaknuti dijalog o budućnosti obrazovanja – predstavljajući najnovija saznanja iz neuroznanosti i otvarajući pitanja o važnosti kreativnog izražavanja i njegovanja temeljnih ljudskih vrijednosti nužnih za formiranje zdrave osobnosti i stabilnog identiteta – cilj je konferencije.

Na pitanje kako znanost u suradnji s umjetnošću dotiče dublje sfere našeg uma i daje zamah našoj imaginaciji i kreativnosti – pokušat ćemo zajedno, kroz različite sadržaje, doći do odgovora.

Osim predavanja, na programu su glazbena intermezza u kojima će sudjelovati i učesnici konferencije, okrugli stol s poznatim osobama iz umjetničkih, gospodarskih i akademskih krugova te kratki koncert i pripovijedanje priča.

Na konferenciji sudjeluju iznimni  predavači iz Hrvatske i inozemstva među kojima posebno izdvajamo barunicu Susan Greenfield, jednu od najpoznatijih europskih neuroznanstvenica, redovnu profesoricu na Odsjeku za farmakologiju Sveučilišta u Oxfordu i dobitnicu  brojnih prestižnih svjetskih priznanja.

2 Comments

  1. Dobar dan, zanima me gdje ce se odrzati Konferencija Umijeće podučavanja ili podučavanje kao umjetnost – Zagreb 20.-21.9.2013. i te na koji nacin se moze doci slusati? jesu li potrebne ulaznice, prijava?
    Pozdrav, Sara Mardetko

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!