Napadaču na nastavnika i do pet godina zatvora!

(Danas.hr) Već od iduće školske godine napad na nastavnika mogao bi se tretirati kao napad na policajca, odnosno službenu osobu, a što znači da bi svatko, pa tako i roditelj koji nasrne na nastavnika, mogao ‘odležati’ i pet godina zatvora.

Napad na prosvjetnog djelatnika tretirat će se kao napad na policajca, odnosno službenu osobu – obećanje je koje je ovih dana prilikom posjeta Osnovnoj školi Vrgorac dao resorni ministar. Iako su te najave izazvale sumnju u stvarnu mogućnost realizacije, jer se u javnosti postavilo pitanje zašto isti status ne bi bio omogućen i, primjerice, liječnicima ili socijalnim radnicima, obrazovni ministar Željko Jovanović potvrdio je da od najave neće odustati.

Nakon što je o tome obavio konzultacije s ostalim ministrima u Vladi nadležnima za ova pitanja, ministrom unutarnjih poslova Rankom Ostojićem, ministrom pravosuđa Orsatom Miljenićem, te ministricom socijalne politike i mladih Milankom Opačić, Jovanović je u svome ministarstvu oformio tim koji priprema prijedloge izmjena i dopuna zakona koji pokrivaju to područje:

Prijedlog već na jesen u proceduri

“Riječ je, među ostalim, o izmjenama Kaznenog zakona i Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Dio tih prijedloga mogao bi se naći u saborskoj proceduri odmah početkom jesenskog zasjedanja”, kazao je za Slobodnu Dalmaciju Jovanović.

Osim programa prevencije i mjera koje je Ministarstvo već predložilo, traži se izjednačavanje napada na nastavnika s onim na službenu osobu.

Budu li prihvaćene izmjene zakona, svaka osoba, pa tako i roditelj koji nasrne na nastavnika, mogao bi ‘odležati’ i pet godina zatvora. Prema članku 317. Kaznenog zakona stoji, uz ostalo, da “…tko zlostavi, lako tjelesno ozlijedi službenu osobu ili joj priprijeti uporabom oružja, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”. U članku 318. istog zakona, među ostalim, stoji da izvan slučajeva opisanih u članku 317., “tko napadne ili ozbiljno prijeti da će izravno napasti službenu osobu” može biti kažnjen kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.

Isti status liječnicima i socijalnim radnicima

Ministar Željko Jovanović podržava ideju da se isti status omogući i liječnicima te socijalnim radnicima.

“O tome trebaju odlučivati nadležna ministarstva, ali svakako podržavam takvu ideju”, poručuje ministar Jovanović.

7 Comments

  1. Izmakneš se…moraš imati dobre reflekse, a to se vježba na stručnim skupovima za napredne u organizaciji CZS, DPB, GBF, PPS i TD.

  2. Pa da, dobra ideja 😀
    Učenicima će očito i dalje biti dopušteno sve kao i do sada.. Ma kažem ja, ne može to više biti puno bolje, pa nije ni prije ovog ministra bilo bolje, bilo je i prije napada na profesore i sl. Sjetimo se samo onoga u Varaždinu.

  3. Ako učenik nasrne na nastavnika, onda ga se treba obrazovati na dobar starinski način – zašarafiti mu tri preko gubice! Ja učenika sigurno neću prvi udariti, no ako me napadne, i Ustav mi daje pravo da se branim!
    Zapravo, za pojedine bih učenike baš želio da me napadnu!

  4. Prije desetak godina negdje sam pročitao, ne mogu se sjetiti detalja… Svakako u statutu jedne američke škole stoji kako je: glavna zadaća djelatnika škole sačuvati vlastiti život.
    Eto dokaza da desetak godina kaskamo za Amerikom. Sada je došlo vrijeme da naše škole usklade svoje statute.

    Izjednačavanjem napada na prosvjetne djelatnike s napadom na policajca bila bi neka hitna mjera koja je sada možda i stvarno potrebna, jer se problem predugo zanemarivao.
    Ostane li sve na takvoj „vatrogasnoj“ mjeri, možemo očekivati da će sljedeće zakonske odredbe govoriti o dozvoljenoj i nedozvoljenoj uporabi sile od strane prosvjetnih djelatnika i na kraju će zakon pobrojati situacije kada nastavnici imaju pravo upotrijebiti kratke, a kada duge cijevi.
    AZOO će provesti ciklus seminara o uporabi vatrenog oružja u učionici i ostalim školskim prostorima, a Pravilnik o tjednoj normi nastavnika obogatit će se s dva sata obveznog treninga na streljani.

    Pravo pravno pitanje je: zašto je u slučajevima Klis i Vrgorac, napad na jedno dijete, dvije učiteljice i jednog ravnatelja, policija tretirala kao [b]remećenje javnog reda i mira[/b]. Zar u postojećim zakonima nije bilo elemenata za primjerenu i ozbiljnu inkriminaciju, a zar se u slučaju Vrgorac nije moglo posegnuti i za oštećivanjem državne imovine?

    Kako je buncanje o izjednačavanju napada na prosvjetne djelatnike s napadom na policajca jamačno propagandni spin „ministrića“ nedoraslog situaciji, zalažem se da nas se i službeno izjednači sa životinjama ili barem s državnom imovinom.

    U slučaju izjednačavanja sa životinjama bili bi smo bolje zaštićeni nego prekršajnim odredbama o remećenju javnog reda i mira. Agilne i hvalevrijedne udruge koje se bave zaštitom životinja bolje bi se zauzimale za nas nego to čini MZOŠ pa barem ne bi, nakon povratka s prve pomoći, morali sami podnositi kaznene prijave.

    U slučaju zakonskog izjednačavanja s državnom imovinom, išaketani od strane (o)bijesnog roditelja, brže bi se i lakše oporavljali utješeni saznanjem da su naše polomljene kosti i izbijeni zubi, temeljem naknade za oštećenu stvar, u državni proračun ipak donijele poneku kunu.

  5. Stvari treba ispravljati iz korjena. svaki dan se šamaraju i nastavnici koji zbog nepotizma i korupcije ne mogu zaraditi svoj kruh. I o tome treba pričati.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!