Pismo podrške iz 1. OŠ Bjelovar

Na adresu portala stiglo je pismo podrške koje su napadnutoj učiteljici i djelatnicima OŠ Vrgorac poslali kolege iz Bjelovara. Pismo prenosimo u cijelosti.

Učitelji i stručni suradnici 1. OŠ Bjelovar pružaju punu podršku i suosjećanje kolegici iz OŠ Vrgorac koju je pred maloljetnom djecom fizički napao roditelj i koja je pretrpjela i psihičko i fizičko nasilje i to samo zato što je radila svoj posao.

Vrijeme je da prosvjetne vlasti, inspekcijske i nadzorne službe te cijela prosvjetna javnost shvate da su učitelji i stručni suradnici vrlo često meta napada roditelja koji, amnestirajući svoje dijete za učinjena problematična ponašanja ili neispunjavanje svojih obveza glede učenja, isključivo vide krivca u učiteljima ili stručnim suradnicama škole.

Situacija je posebno teška u osnovnim školama u kojima se, bez ikakvih provedbenih mehanizama, treba svakodnevno rješavati problem nasilja među učenicima, ali na apsurdan način, bez krivca jer na žalost, roditelji rijetko žele priznati da je njihovo dijete učinio nasilna ponašanja.

Također se, učestalo, od strane roditelja ulazi u stručnu ekspertizu učitelja što se tiče praćenja, vrednovanja ili ocjenjivanja učeničkog znanja ili stručnog suradnika u savjetodavnom radu.
Vrijeme je da se prestane reagirati na anonimne prijave inspekcijskim ili nadzornim službama i da se onima koji su predmet inspekcijskog ili nadzornog uvida dade bar moralna zadovoljština kad se ustvrdi da se postupalo po zakonu i profesionalnoj etici. Nije u redu da se za roditeljske objede, napade ili klevete predlaže samo privatna tužba i da ne postoji nikakav institut zaštite od strane prosvjetnih vlasti.

Mišljenja smo da je Zakon o općem upravnom postupku izravni udar pravne na prosvjetnu struku u kojoj nam se onemogućuje da izreknemo ni najmanju pedagošku mjeru bez roditeljskih pritužbi i pretvaramo se iz pedagoških djelatnika u policijske isljednike.

Ovakva situacija postaje neizdrživa za nas i nije u redu od nas očekivati sve, a ne dati nam mehanizme za rješavanje. Također je zastrašujuće bojati se za svoj goli tjelesni integritet dolazeći na posao.

Našoj dragoj kolegici od srca, želimo brz oporavak!

UČITELJI I STRUČNI SURADNICI 1. OŠ BJELOVAR

3 Comments

  1. Pitam se na koncu balade,tj. 1. roka popravaka školske godine 2012/13. je li drug ministar promijenio mišljenje o našoj peticiji ili i dalje ustrajava pri svojim brojnim izjavama o njenoj nepotrebnosti i ishitrenosti. Koliko je naših razbijenih glava, prijetnji i anonimnih prijava potrebno da se išta pozitivno pokrene? Da podsjetimo medije da je završila tek nastavna godina za učenike, a da su zadnja dva tjedna kolovoza do kraja školske godine obično uzbudljivija od većine akcijskih filmova, s još burnijom reprizom svega viđenog od polovice lipnja do kraja 1. popravnog roka. Svaki završetak stare i početak nove školske godine sličan je kineskim novim godinama – puno vatre i dima, a ni za što. Uzalud nam trud, svirači.

    1. Uzaludan trud sviračima će biti tako dugo dok tih svirača bude manje od 50% zaposlenih.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!