Očevidci napada u Vrgorcu: Tražio je od nastavnice da mu donese neki sastav kćeri, a onda ju je s leđa počeo šakama udarati po licu

(Slobodna Dalmacija) Prošla su samo tri tjedna od napada na učiteljicu i ravnatelja Osnovne škole “Petar Kružić” u Klisu, koji je šokirao hrvatsku javnost i izazvao brojne reakcije, a u Vrgorcu se u ponedjeljak dogodio još brutalniji nasrtaj roditelja na nastavnicu hrvatskog jezika u OŠ “Vrgorac” Mirandu Vukšić, ali i njezino dvoje malodobne djece.

Iako bi se u prvim danima srpnja mogao očekivati smiraj školske godine, dogodio se incident zbog apsurdnog i dosad neviđenog razloga, jer je bijesni Ivica Pivac iz Orahovlja, sela s hercegovačke strane granice kod Vrgorca, došao je u školu po svjedožbu svoje kćeri i pobjesnio kada je vidio da je njegovo dijete – uspješno završilo osmi razred! Pošao je potom prema uredu Ive Klinca, bivšeg ravnatelja, a kada ga nije zatekao u školi, kako tvrde svjedoci, počeo je svoj rušilački pohod bacajući ormare po hodniku i zbornici, te je pokidao svjedožbu svoje osmašice.

Rušilački pohod

Prema riječima nekoliko zaposlenika OŠ “Vrgorac”, koji su željeli ostati anonimni, nasilni roditelj je razvalio četiri-pet ormara među kojima su bili i oni u kojima su se nalazili i razredni dnevnici.

– Nakon što je pobacao i razvalio sve što mu se našlo na putu, krenuo je prema školskoj knjižnici, gdje je našao nastavnicu Vukšić te joj počeo prijetiti. Tražio je od nje da mu donese neki sastav svoje kćeri, a kada je ona krenula po sastav, počeo ju je šakama udarati po licu i psovati joj sve po redu. U tom trenutku pred napadača je stao mlađi sin naše kolegice. Dječak je plakao i vrištao, ali napadač nije imao milosti nego ga je počeo tući. Njezin stariji sin skamenio se kad je to vidio – prepričali su nam nemili događaj zaposlenici.

Kako neslužbeno doznajemo, nastavnici i njezinoj djeci pružena je liječnika pomoć na Hitnoj pomoći, dok su policajci odmah priveli napadača u službene prostorije na ispitivanje, a poslije mu je određen i pritvor. Kako doznajemo od zaposlenika OŠ “Vrgorac” i bivšeg ravnatelja Klinca, sve je počelo oko mjesec dana prije završetka školske godine kada je Pivac tražio da njegova kći padne osmi razred jer s ocjenama koje je postigla nije mogla upisati četverogodišnju školu, što je bila očeva želja.

– Roditelj nije htio da njegovo dijete prođe osmi razred jer nije imalo dovoljno bodova za upis u Ekonomsku školu, pa je očekivao da ona padne kako bi razred ponavljala u nekoj od škola u BiH, gdje bi po njemu trebala imati bolje ocjene, a time i mogućnost da “upadne” u željenu četverogodišnju srednju školu. On je još sredinom svibnja dolazio u našu školu i prijetio kolegici Vukšić, a mi smo sve to prijavili policiji. Navodno je on i priveden na obavijesni razgovor u policijsku postaju u Ljubuškom. No, on se potom odlučio na još jedan radikalan potez, zabranio je kćeri da ide u školu tijekom posljednja tri tjedna nastave kako bi ona pala razred. Problem smo iznijeli Razrednom vijeću i ono je odlučilo da dijete ipak završi razred, bez obzira na spomenuto izostajanje, a uputili smo izvještaj i socijalnoj službi, jer je djetetu onemogućeno pravo na školovanje – kazao je Ivo Klinac.

Bivši ravnatelj vrgoračke osmoljetke jučer je bio u Splitu na sastanku ravnatelja osnovnih i srednjih škola, a jedna od tema bila je nasilje u školama.

– Svi smo osudili napad na kolegu Tešiju, no u tom trenutku stigao mi je poziv iz Vrgorca, ljudi su ostali šokirani kad sam ih rekao što se dogodilo. Sreća moja da sam bio u Splitu, jer ne znam što bi se dogodilo da sam bio u kancelariji jer je napadač, kako su mi prenijeli iz škole, pitao gdje je ravnatelj i vikao “bit će krvi kad se s njim obračunam” – istaknuo je Klinac.

Zbog čega je stradala nastavnica Vukšić? Prema riječima njezinih kolega, roditelj je bio nezadovoljan “dvojkom” svoje kćeri iz hrvatskog jezika, jer joj je navodno trebala “trojka” kako bi imala bolji prosjek, a kada je ocijenio da ona to neće moći ostvariti do kraja školske godine, odlučio je kćeri zabraniti odlazak u školu i obračunati se sa svima.

Zvono za uzbunu

Učeničke su ocjene, zahvaljujući pritiscima roditelja na nastavnike protiv kojih se nikako ili neadekvatno svi skupa borimo, sve više rezultat prijetnji, ucjena, različitih oblika zastrašivanja. Slučaj škole u Vrgorcu, prije toga u Klisu, samo je vrh ledenoga brijega. Zvono za uzbunu ne prestaje zvoniti. Samo da ga još čuju i oni koji bi ga trebali i morali čuti – komentar je to Željka Stipića, predsjednika Školskog sindikata “Preporod”, na najnoviji napad na prosvjetara. Sindikalac ističe kako pritisci neodgovornih roditelja na učitelje i nastavnike iz godine u godinu ne samo da jačaju i sve ih je više nego postaju i sve raznovrsniji.

Samo manji dio tih slučajeva završi u novinama, dok većina slučajeva ostaje zataškana, a ništa manje žalosno nije ni to što su nastavnici, “poučeni” iskustvima kolega, sve više skloni popustiti pritiscima. – Na pojedince koji ne žele popustiti roditeljskim pritiscima sve se češće u školama gleda s prezirom. Prosvjetne vlasti ni na jednoj razini, od škole do Svetica (sjedište Ministarstva obrazovanja, op.a.), pritisci na roditelje ne zanimaju. Čak se i masovno krše propisi kojima se roditeljima zabranjuje fizički dolazak u školu u zadnjim danima nastave – upozorava sindikalac Stipić.

‘Ovo je bezumlje’

– Nisam siguran da mogu komentirati išta više nego: ovo je bezumlje – izravan je Dalibor Perković, tajnik Udruge “Nastavnici organizirano”. – Hir sudbine htio je da istoga dana kada smo ušli u europski krug civiliziranih, Hrvatska još jednom pokaže i svoje drugo lice, a to je ono koje još nije sišlo s drveta – kaže Perković. Ipak, dodaje, to ga nije iznenadilo i pretpostavlja da će takvih slučajeva biti i više. – Ovdje su se spojila dva faktora: potpuna obezvrijeđenost školstva kao rezultat združene akcije medija i države, i drugo, percepcija da je svrha učitelja i škole djetetu dodijeliti papir na kojemu piše neka ocjena, a ne da ga nešto nauče – upozorava čelnik Udruge.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!