Jovanović: Udruga “Nastavnici organizirano” ne misli na đake, nego na svoje osobne interese, taštine i ocjenjivanje rada Ministarstva

(Večernji list) U nešto više od mjesec dana Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa treći svoj projekt, ovaj put Pravilnik o obveznim udžbenicima i nastavnim pomagalima, morat će raditi ponovno zbog procedure. Pravilnik koji je Ministarstvo donijelo potkraj svibnja, a koji je na snagu stupio 6. lipnja, povukao je sam ministar Jovanović. Odluka o njegovu povlačenju na snagu je stupila prije dva dana. Na takav potez ministar znanosti, obrazovanja i športa odlučio se jer je Udruga Nastavnici organizirano podnijela tužbu Ustavnom sudu RH kojom su tražili ocjenu ustavnosti Pravilnika o obveznim udžbenicima.

Kako nam objašnjava naš sugovornik, koji se ne želi javno eksponirati, iako je novi pravilnik donesen potkraj svibnja ove godine, onaj iz 2010. ipak nije bio stavljen izvan snage, tako da su do prije dva dana, nešto više od dva tjedna, na snazi bila dva istovjetna pravilnika. Sada, nakon što je Jovanović povukao svoj, na snazi ostaje onaj stari. Stručnoj javnosti nikako nije jasno kako se događaju takve pogreške, odnosno kako je moguće da važni projekti i dokumenti padaju na proceduri.

Ne misle na đake

– Nekim ljudima uopće nije stalo do rješenja i odluka koje donosi Ministarstvo nego se hvataju za proceduralne pogreške i time pokazuju da ih baš briga za interes učenika – prokomentirao je Jovanović najnoviju tužbu. Objasnio je da su se pri donošenju pojedinih dokumenata rukovodili i prethodnim iskustvom, ali je očito da nešto što je prije prolazilo, sada ne prolazi.

– Dio ljudi je, valjda, dao sebi u zadatak da učini sve što je moguće da prikaže rad Ministarstva i mene kao ministra lošim i negativnim, nesposobnim, želeći da odem. Ali ja im poručujem da neću otići jer sadržajno nismo učinili ni jednu pogrešku, i što se tiče ovog Pravilnika, žalosno je da Udruga Nastavnici organizirano, kojoj bi trebao biti cilj da učenici imaju bolje udžbenike i lakše školske torbe te da su roditelji rasterećeni broja udžbenika koje moraju kupiti, zapravo organizirano ruši takvu mogućnost i odluku i tako pokazuje da joj nisu interes djeca nego osobni interesi, taštine i ocjenjivanje rada Ministarstva. Kako bismo djeci osigurali nove udžbenike u 2014./2015. godini, povukli smo Pravilnik i pokrenuli ponovnu proceduru, pri čemu pazimo da sve bude u skladu s propisima – kaže Jovanović. Novi Pravilnik ide ponovno u javnu raspravu, a ministar tvrdi da su sve dobre primjedbe i sugestije u prije provedenoj raspravi prihvatili tako da ne vjeruje da će sadržajno novi Pravilnik biti bitno drugačiji od povučenog. Kako mu se slične stvari ne bi ubuduće događale, Jovanović najavljuje da će ojačati pravnu službu.

Jača pravnu službu

– Jedan je od velikih problema koji su se pojavili u Ministarstvu podkapacitiranost pravne službe. Zato ću ojačati pravnu službu, bilo dovođenjem novih stručnjaka ili reorganizacijom postojeće – zaključuje Jovanović.

Predsjednik Udruge Nastavnici organizirano Dalibor Perković tvrdi da Pravilnik neće osigurati kvalitetnije udžbenike niti lakše školske torbe te ističe da im nije cilj da ministar Jovanović ode.

– Mi nemamo iluzija da će nakon sadašnjega ministra doći bolji ministar jer nam je iskustvo pokazalo drugačije. Zato nam je svejedno hoće li doći netko novi ili će ovaj bolje raditi svoj posao. Zapravo, radije bismo da ovaj počne dobro raditi svoj posao – zaključio je Perković.

1 Comment

  1. Što se čeka s tužbama za neisplatu materijalnih prava? Za jednostrano kršenje KU – a? Uz ovakvu pravnu službu MZOS – a, ja ne sumnjam u uspjeh!Zanimljivo je kako se degenerici uvijek nađu na hrpi!

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!