Državni prvaci iz astronomije i informatike ne dobivaju nijedan bod za upis u srednju školu!

Na adresu portala stiglo je pismo roditelja koje odlično ocrtava još jedan apsurd iz Zemlje Znanja. Pismo prenosimo u cijelosti.
—–
Poštovani,

Jeste li znali da djeca koja su državni prvaci iz informatike ili astronomije ne dobivaju niti jedan bod za upis u srednju školu? Još uvijek se nadamo da se radi o propustu prilikom kreiranja Popisa predmeta posebno važnih za upis u srednju školu, a ne stavu da natjecanja iz astronomije ili informatike ne zaslužuju bodove jer u isto vrijeme (ni najmanje ne pokušavajući umanjiti nečiji trud ili talent) djeca koja su prvaci države u npr. badmintonu ili rolanju dobivaju tri boda?! I sad u nevjerici moram pitati po čemu neki sportski rezultat može biti vrijedniji za upis u, na primjer, prirodoslovno-matematički program gimnazije od astronomije ili informatike? Napominjem da se do ove godine natjecanje iz astronomije bodovalo kao natjecanje iz fizike i/ili geografije. Posebno je neobjašnjiva činjenica da se čak ni u e-matici niti ne prikazuje da su naša djeca uopće sudjelovala na bilo kakvom natjecanju! Napominjem da se radi o natjecanjima koja organizira Agencija za odgoj i obrazovanje i po tome ih smatramo dijelom službenog/odobrenog obrazovnog programa. U isto vrijeme nevjerojatno je da nitko od uključenih u organizaciju i provedbu tih natjecanja, kao ni mentori ni profesori, nemaju pojma da se tako nešto dogodilo i uvjeravaju nas roditelje da je to nemoguće.

Nakon nekoliko e-mailova raznim pojedincima i službama (AZOO, MZOS) na koje uglavnom nismo dobili odgovore, shvatili smo da se nas roditelje očito ignorira te da se odgovornost prebacuje s jedne na drugu službu. No, koliko čujemo, ignorira se i nastavnike te sve ostale jer se svi ograđuju od tog problema. Pritom napominjem da se nastavnici ne usuđuju službeno reagirati iz straha od reakcija Ministarstva. Čak su do nas dospjele informacije da se planira ukinuti astronomiju kao izborni predmet!

Mi roditelji smatramo da je iznimno nepravedno zakinuti tu djecu jer su svojim iznimnim trudom, zalaganjem, ali i velikim znanjem (napominjem da se radi o gradivu koje nije obavezno, a time zaslužuju još veću pohvalu) ostvarila uspjeh i zaslužuju da im se to honorira barem tako da dobiju dodatne bodove za upis u srednju školu – kao što je to bilo i do sada.

Hrvatski srednjoškolci redovito ostvaruju zapažene uspjehe na međunarodnim natjecanjima iz astronomije i informatike iako su oba predmeta izborna. Ovakav propust najbolji je način da se to promijeni.

33 Comments

  1. prije nekoliko godina ivosevic, vinkovic a nesto kasnije i bosanac krenuli su u “obezvrijedjivanje” astronomije unosenjem svega i svacega u sustav natjecanja…bilo je jasno kako je konacni cilj micanje astronomije iz sustava…sada kad se vise niti ne boduje u skolskom sustavu nema svrhe da azoo placa natjecanja (cemu sluze=?) pa tako i da se ista skinu s “platne liste” ministarstva…””cestitam”” svima koji su sudjelovali u toj raboti – uspjeli ste maknuti astronomiju koja je jedina uspjevala djeci dati interdisciplinarna znanja i vjestine i nauciti ih kako da (primjerice) naprave poster, kako da naprave smisleni autorski rad, odrade mjerenja, izvode zakljucke, obrane rad pred komisijom itd…sramota!

    1. Ne radi se samo o astronomiji, već i informatici – dva predmeta u koja se vani najviše ulaže!
      Iskreno, nadala sam se da je ovo što se događa nečiji propust, ali nakon odgovora Ministarstva, nezainteresiranosti onih koji su trebali na vrijeme, ali i onih koji trebaju sada reagirati, mogu reći da sam šokirana. Kako da ja nakon svega objasnim mom djetetu da se isplati trud, rad i znanje?! Drugi put kad krene čitati nešto o svemiru, iščupat ću mu knjigu iz ruke i potjerat ga da ide igrat badminton.

      1. Poštovana,
        o takmičenju iz astronomije doista ne mogu suditi no ne sumnjam da je potrebno puno vremena i truda da se skupi dovoljno znanja za takmičenje. Moje dijete već četvrtu godinu ozbiljno trenira badminton gotovo svakodnevno. Koji je usput rečeno olimpijski sport a ne razbibriga za izlete i uz roštilj. Uz sve treninge i putovanja ona je odlična učenica koja se veseli stjecanju svih znanja pa tako naravno i iz astronomije. Veselilo bi me da vaše dijete dođe na badminton i da vidi koliko je truda, rada i potpore potrebno da bi se bilo među najboljima u našoj zemlji a vani i da ne govorimo. Zato vas molim da ne stavljate badminton u sukob sa stjecanjem znanja i da ne obezvređujete trud djece koja se time bave i postižu rezultate zbog svoje neinformiranosti.

        1. Zaista nisam željela uvrijediti vaše dijete. Badminton je poslužio za ilustraciju apsurda. Isto tako je to mogao biti i bilo koji drugi sport jer se radi o kriteriju za upis u prirodoslovno-matematičke gimnazije. Nisam neinformirana, već jako dobro znam koliko je potrebno odricanja i truda jer je i moj sin sportaš koji trenira 4 puta tjedno ponekad do 11 sati navečer, svaki vikend ima utakmice, ponekad i po cijeli dan kad idu na gostovanja. Ja nisam obezvrijedila nikoga, već je svojim nelogičnim kriterijima MZOS obezvrijedio moje dijete i njegov rezultat, kao i svu ostalu djecu koja su uložila godine truda i rada u učenje astronomije i informatike. Ponavljam, radi se o upisu u prirodoslovno-matematičke, a ne sportske, pa čak ni opće, gimnazije.

    2. Ne slažem se s vama, prof.Bosanac uvijek radi najbolje za nas učenike!!!

      1. Također, prof. Bosanac nije kriv što mi učenici ne dobivamo bodove. To je veliki propust sustava i sramota za MZOS!

      2. Nula bodova za upis dokazuju suprotno. Zakazali su apsolutno svi astronomi i informatičari u ovoj državi! Ostavili su djecu da se sama bakću na vjetrometini. Vrhunac prijetvornosti je potez Vinka FIlipovića koji je bio s djecom na natjecanju iz astronomije u Požegi, očito je znao što se dogodilo (ako nije, tragedija je još veća) i nikoga nije upozorio?! Djeca su do prije dva tjedna mislila da imaju direktan upis kao što je to bilo i proteklih 12 godina. Zamislite da netko ne boduje natjecanje iz latinskog za upis u klasičnu gimnaziju zato što nije obavezan predmet i ne predaje se u svim školama u Hrvatskoj?! Pa ne traže mladi astronomi bodove za upis u glazbenu, sportsku, pa čak ni za opću gimnaziju – traže ono što su imali i do sada – bodove za upis u prirodoslovno-matematičke gimnazije! Ovo je ogromna sramota za sve!

        1. Draga mama,
          potpuno se slažem s vama u dijelu da je sramotno da učenici ne dobivaju dodatne bodove za osvojena prva 3 mjesta na državnim natjecanjima iz informatike i astronomije, ali se ne slažem s tim da su djeca “do prije dva tjedna tjedna” mislila da dobivaju bodove kao prethodnih godina jer to znači da ne prate dokumente vezane za upis u srednje škole, kao ni njihovi roditelji. Bila je rasprava u kojoj su se neki predmeti izborili za dodatne bodove, ne znam što se dogodilo, ali profesori informatike i astronomije to isto nisu uspjeli. Inače su se u raspravu uključili i neki roditelji pa su i na njihovu inicijativu djeca ponovo 2 boda za pohađanje glazbene i plesne škole. Sad se, nažalost, prekasno buniti. Lijep pozdrav!

          http://public.mzos.hr/fgs.axd?id=19459 (članak 11)

          1. Ispričavam se, zaboravila sam naglasiti da pogledate datum donošenja Odluke o elmentima i kriterijima za upis u srednju 2013./2014. g – 22.siječnja 2013.

          2. Ovakvom odlukom mom djetetu je oduzeto pravo da bude ponosan na svoj uspjeh! I to je moj roditeljski motiv za uključivanje u ovu priču, a ne bodovi!
            Uostalom, zar bi se mi roditelji trebali uključivati u javne rasprave? To je zadaća nastavnika, ravnatelja škola (posebice gimnazija kojima bi trebalo biti stalo da upišu najbolje iz područja kojima se bave) i svih ostalih koji sudjeluju u organizaciji natjecanja, a i same nastave. Meni se iskreno čini da to nije znao čak ni spomenuti gospodin Filipović jer u slučaju da je to znao, krajnje je bezobrazno da to djeci nije rekao na otvaranju natjecanja u Požegi!
            Do prije par tjedana su profesori i ravnatelji vrlo samouvjereno uvjeravali djecu da imaju, ne samo dodatne bodove, već i izravan upis na temelju natjecanja iz astronomije. Vjerujem da je tako bilo i iz informatike jer su u subotu na dodjeli „Oskara znanja“ neki prvaci ostali „zatečeni“. Cijela stvar se „otkrila“ tek kad su djeca upisala svoje podatke u e-maticu i vidjela da nisu dobili bodove. No ne samo to – čak im ne piše da su sudjelovali na natjecanju! Pa što su onda radili u Požegi ove godine, Rovinju prošle, Valpovu pretprošle…? Na osnovu čega su njima opravdani sati za izostanak iz škole ako nisu ni bili na natjecanju?
            A izjava gospodina Filipovića u Dnevniku Nove TV da se astronomije ne boduje jer je izvannastavna aktivnost?! Moj sin ima predmet „astronomije“ u imeniku – ima usmene i pismene provjere znanja, na kraju godine mu piše ocjena u svjedodžbi, nastava se održava u školi u sklopu redovne satnice (prvi izli zadnji sat)… Ako mladi astronomi nisu dobili bodove zato što je to u nekim školama izvannastavna aktivnost, zašto su djeca dobila bodove za izvanškolske aktivnosti kao što su plesne i glazbene škole? I to bez ikakvog kriterija s obzirom na ostvarenu uspjeh u tim aktivnostima?
            Umjesto da priznaju da su pogriješili i to isprave nekom naknadnom odlukom, oni se „izvlače“ suludim izjavama… i na kraju će djeca jedina trpjeti posljedice. Jer se prakasno buniti!?!
            Astronomima i informatičarima treba priznavati za upise u prirodoslovno-matematičke gimnazije jer su ovakvim sustavom stavljeni u podređeni položaj iza svih onih koji na osnovu poklonjenih ocjena (a svi znamo da ih ima) i svih koji su ostvarili bilo kakav iole značajniji sportski uspjeh – badminton, rolanje… ma dajte, molim vas?

    3. @marino:

      Marino, molim Vas ne lažite!!!

      Stanje koje smo zatekli u natjecanju iz astronomije te godine kada sam bio predsjednik povjerenstva je bilo apsolutno neprihvatljivo (pristojan izraz) – jer to teško da se moglo nazvati natjecanjem! Tada smo uveli neke novine poput standardizirane vanjske evaluacije radova, kao i veći naglasak na prezentaciji radova na državnoj smotri.

      Također – neka se svi sjete što sam tada upozoravao sve mentore i voditelje da će se desiti s natjecanjem za nekoliko godina ukoliko se ne podigne razina natjecanja i organizacijski i konceptualno.

      Ja sam nakon te godine odbio više imati ikakve veze s tim natjecanjem, ali sam prije odlaska napravio jednu analizu koju svima preporučam pročitati, _bez obzira_ kojim natjecanjem se bavili:
      http://vinkovic.org/Projects/MindExercises/astronomija/Izvjestaj_natjecanje_astronomija.pdf

      Nitko nikada nije niti za jedno natjecanje napravio išta slično. Niti itko ima namjeru napraviti išta slično. Niti je ikog ikada bilo briga za analize i preporuke koje sam u dokumentu naveo. U redu, možda su preporuke krive ili loše, i možda je Marino u pravu da se treba vratiti na prijašnji sustav – a kako je on izgledao može se vidjeti iz teksta uvoda dokumenta koji kopiram ispod.

      Nek svatko donese procjenu prema vlastitoj sasvjesti.

      prof.dr.sc. Dejan Vinković

      PS: Ovo s nebodovanjem za upise u srednju je svinjarija i u svakoj normalnoj zemlji bi to bio prvorazredni skandal. Međutim, neovisno od toga, sustav učeničkih natjecanja u Hrvatskoj je u dubokoj krizi i posato je žrtva ambicija odraslih (umjesto djece) i političkog diletantizma kroz jeftini populizam.

      ———————————–
      str.4:

      Stanje u kojem se nalazilo natjecanje iz astronomije bilo je vrlo nejasno definirano. Naime, dugi niz godina (dokumentirano od 2001. prema pročitanim izvještajima s natjecanja) natjecanje iz astronomije se provodilo s prešutnim dogovorom da se tajnik neće miješati u provođenje natjecanja, te je Državno povjerenstvo funkcioniralo kao tijelo s fiktivnim ingerencijama koje zaprave ne smije imati. Takavo stanje bilo je relikt iz bliske nam prošlosti kada je natjecanje uspjelo preživjeti trubulentna vremena upravo zahvaljujući entuzijazmu i trudu nekolicine ljudi izvan formalnog sustava. Stoga se s dolaskom nove tajnice krenulo u provođenje natjecanja po važećim pravilima, što je dovelo do neminovnih razmimolaženja u mišljenju s dijelom članova povjerenstva koji su prijašnjih godina radili na drugačiji način. Na to su se nadovezali i drugi sustavni problemi, poput nepostojanja bilo
      kakvih evaluacijskih formulara kojima se ocjenjuju učenički radovi i prezentacije, korištenje malenog broja evaluatora pismenih radnji i sastavljača i evaluatora zadataka, kao i nepostojanje tri razine natjecanja koje formalno moraju postojati. Najveće mi je iznenađenje ipak bilo otkriće da su županijska natjecanja zapravo paralelni sustav natjecanja nad kojim Državno povjerenstvo nema stvarnih ingerencija. To je nešto što se uopće do sada nije uzimalo u obzir, te o tome opširnije
      govorim u poglavlju „Analiza natjecanja iz astronomije“. Do tog saznanja počeo sam dolaziti tek neposredno pred županijsko natjecanje,
      te sam donio odluku da se odmah reagira i prosljedi nova uputa županijskim povjerenstvima prema kojoj evaluaciju svih radnji za plasman na državno natjecanje preuzima Državno povjerenstvo. To je ujednio bio i ključni kamen spoticanja čitavog ovogodišnjeg
      natjecanja, jer je izazvalo revlot mentora i učenika koji su to doživjeli kao izigravanje kriterija natjecanja.

      Ono što želim pokazati ovim podužim izvještajem je kako su promjene neophodne i kako smo u znantno lošijoj situaciji nego što si to sami želimo priznati. Natjecanja iz astronomije moraju igrati važnu ulogu u obrazovnom sustavu, ali pritom moraju i sama proći kroz fazu promjena koje će uvesti jasne i transparentne kriterije selekcije učeničkih radova, kao i sustavno poticati povećanje kvalitete takvih radova.

      1. Vodio sam puno učenika na državna natjecanja iz fizike i informatike, radio sam puno s učenicima u vremenima kada nije bilo ovakvih cirkusa s natjecanjima, kada se mentori nisu stavljali u prvi plan, kada nisu postojala natjecanja iz svih predmeta, jednom rječju, kada se radilo zbog ljubavi prema predmetu i učenicima koji su se željeli natjecati. Danas je sve to drugačije i zadnjih desetak godina šaljem učenike na natjecanja bez posebnih priprema, onako iz razreda, pa što bude. Budu prvi na županijskom, ali na državno teško.

        Posebno mi smeta što u školama vlada otimačina za sposobnim i vrijednim učenicima. Ne možeš ih dobiti, jer ih nekoliko profesora odvuče k sebi a i učenik zna kalkulirati: bolje ću uzeti neki predmet gdje ću sve naučiti i otići na državno, nego fiziku, koju mogu raditi cijele godine a na natjecanju dobiti zadatke koje ću teško moći riješiti. A profesori ih vuku k sebi zbog bodova koje dobivaju za napredovanje.

        Slažem se, natjecanja su izgubila izvorni smisao, od natjecanja između učenika pretvorila su se u natjecanja između nastavnika. Žalosno.

    4. A kj vi mislite da naša djeca koja igraju Badgminton 3-4 puta na tjedan treniraju ne zaslužuju bod, a ta ista djeca uče u školi te isto tako idu i na informatiku i na druge predmete pa i na natjecanja…
      sramota da netko omalovažava Badgminton i odricanja djece i roditelja.
      Sram Vas bilo…..

      1. Gospođu DoDo treba tužiti pravobraniteljici za djecu jer zlostavlja svoje dijete. Četiri puta tjedno trening + informatika + drugi predmeti + natjecanja + redovna škola. Stigne li se to dijete uopće odmoriti? Liječite svoje neostvarene ambicije na vlastitom djetetu? Da se poslužim vašim rječnikom: Sram vas bilo, niste zaslužili biti majka. I sve to zbog jednog dodatnog boda?

        1. Ne smijete biti tako oštri jer ima neke djece koja to jednostavno stignu. Mom sinu je najveća kazna kad ga ne pustim na trening jer ujutro ima školu, a procijenila sam da će mu biti prenaporno. Čak me dan prije natjecanja iz astonomije molio da ga pustim na utakmicu da se opusti. I ne radi to zbog bodova. Kao što ni astronomiju ne uči zbog bodova. Njega to jednostavno zanima i uživa u tome. Mi roditelji smo samo podrška. Vjerujem da je tako s većinom djece o kojoj se tu radi i koja zaslužuju da im se logičnim odlukama i kriterijima omogući da se nastave baviti onime u čemu su najbolji, a ne da im se „podmeću noge“. Nažalost, bodovi su važni jer vas čak i jedan bod u nekim gimnazijama pomiče za pedeset i više mjesta.

      2. Pročitajte odgovor koji sam dala na post “ma on” pa ćete vidjeti da znam o čemi pričam.

        Nije me ni najmanje sram jer sam apsolutno u pravu. To potvrđuje i članak, tj. današnji odgovor Ministra koji je prilično kontradiktoran. Još uvijek ne vjerujem da netko ne shvaća apsurd?!

        Inače, mogli ste bar ispravno napisati ime sporta kojim vam se dijete bavi. Svakom se može potkrasti tipfeler, ali ovo je baš smiješno ispalo.

  2. U potpunosti podržavam roditelje . Bez punog vrednovanja prirodoslovnih znanosti , matematike i tehničkih znanosti , naš školski sustav može se uzaludno reformirati …

  3. svi učenici koji su sudjelovali na natjecanjima u organizaciji mzos i pripadajućih agencija zaslužuju dodatne bodove ako su osvojili jedno od prva tri mjesta na državnom natjecanju. polaznici raznih plesnih i glazbenih privatnih škola ne trebaju dobivati nikakve dodatne bodove jer se za njih ne organiziraju natjecanja u okviru mzos. izostanak dodatnih bodova za astronomiju i informatiku je sramota.

  4. Sve podatke u e maticu upisuje administrator i/ili razrednik, a ne učenik. Odluka o kriterijima za upis u srednje škole se nalazi na stranici MZOS-a i nije tu za profesore i ravnatelje nego za roditelje i njihovu djecu koja se upisuju u srednje škole. Shvaćam vašu frustraciju, od prvog mjeseca govorim da mi nema logike da učenici iz informatike i astronomije ne dobivaju bodove za prva 3 mjesta na drž. natjecanjima, ja, koja sam prof. jezika i kojoj se dijete ne upisuje u srednju školu. Ima veoma mnogo nelogičnosti kod dobivanja dodatnih bodova, ali trebalo je djelovati na vrijeme. Slažem se u potpunosti da su zakazali profesori informatike i astronomije koji, očigledno, također ne čitaju Odluke iz MZOS-a. Vi kao roditelj se trebate izboriti za prava svoga djeteta pa i preko javnih rasprava koje organizira ministarstvo, zašto ne, pa zato su javne. Ako su profesori vašeg sina uvjeravali da će dobiti bodove onda ni njegov razrednik ne radi svoj posao kako treba, barem je on trebao pročitati Odluku iz MZOS-a. Iskreno se nadam da će ministarstvo promijeniti odluku i donijeti odluku po kojoj ova djeca imaju pravo na bodove.

    1. Hvala na Vašem odgovoru i na brizi. Moj sin ne bi trebao imati problema jer ima bodove i s drugih natjecanja, ali me strašno boli nepravda prema djeci koja nemaju i koja su direktno zakinuta zbog nečijeg propusta. Ponavljam ono što sam napisala – oduzeto im je pravo da budu ponosni na svoje uspjehe i na svoje znanje. A zapravo me najviše boli kad vidim kakvo smo društvo postali. Primjer agresivca iz Klisa najviše govori o svemu.

    2. Draga teacher,
      svaka čast Vama ukoliko stignete pratiti svaku odluku MZOS-a na njihovom portalu, jer obavijesti do nas inače ne dopiru.Tko je od nas znao za javnu raspravu??? Vi ste dobili na škole kakvu obavijest o toliko važnoj temi??? Nadležnima je zdravstveni odgoj očito bila mnogo važnija tema od sustava bodovanja. Važne teme često budu dobro zakamuflirane ne bi li se javio što manji broj zainteresiranih za raspravu. Na taj način je najlakše proturiti svoje ideje, a kasnije u izjavama kada se ljudi pobune kažu da je to bila samo nekolicina nezadovoljnika. Zar nije tako bilo i sa zdravstvenim odgojem? Tada je doduše na škole stigao dopis da se roditeljski p Najbolje bi bilo da sad još svalite krivnju na nas učitelje koji radimo sate i sate i u svoje slobodno vrijeme. Kažete učitelji nisu napravili svoj posao? Pa vidite nadležni iz ministarstva niti ne znaju da se astronomija oduvijek bodovala (12 godina koliko ja znam, a bodovalo se i ranije)za upise u srednje škole i fakultete, ne samo da se bodovalo već su djeca imala i izravan upis i ostvarivala pravo na stipendije. Osim toga tko je od nas “običnih učitelja” i pomišljao da bi trebalo dokazivati da su informatika i astronomija važnije za upis u MIOC nego tango, badminton i rolanje???
      Najžalosnije je što se u izjavi za HTV vidi da niti AZOO i MZOS nemaju usklađeni odgovor i jasno je ko dan da su ta dva predmeta nečijim nemarom izostavljena ili je to pak dio malo šireg plana o kojem sada ne bih govorila. Citiram :

      ‘Agencija za odgoj i obrazovanje je nadležna agencija za bodovanje natjecanje i oni su nama taj jedan svoj prijedlog uputili koji je razuman i logičan koji smo mi kao Ministarstvo prihvatili’, kazala je Sabina Glasovac, savjetnica ministra obrazovanja.
      Agencija pak pere ruke i kaže da nema veze s time:
      ‘Ministarstvo je pravilnikom o kriterijima za upis u srednje škole ove godine ukinula neke kategorije dodatnih bodova’, kazao je Vinko Filipović iz Agencije za odgoj i obrazovanje.

      1. Ma sve je jasno. Šminkerska savjetnica savjetuje ministra koji nije dorastao voditi sektor obrazovanja. Loš savjetuje još lošijeg.

  5. kolega teacher nije mi jasno zašto za ovu sramotu krivite razrednika ili profesore informatike i astronomije kad dobro znate da učitelje kod promjena ovog pravilnika nitko nije pitao. ministar ima svoje privatne šaptače, učenici njega zovu direktno na telefon,struku ne zarezuje ni 5 %.
    evo opet postavljam pitanje, nadam se da će admin ovo pročitati:
    već dva tjedna ne mogu se ulogirati iz škole na stranicu nastavnici.org
    je li to znači da je ministar izjednačio ovu stranicu s pornografskim sadržajima pa je izblokirana? ako je tako to je prvorazredni skandal i treba tražiti njegovu ostavku.

    1. Iz nekih škola se ne može jer su neke stvari krivo konfigurirane, kažu u CARNetu. Neki kolege se iz svojih škola mogu spojiti, ako sam dobro shvatio. Radimo na tome da riješimo problem i ispričavamo se zbog teškoća.

      1. Nema ti to veze sa konfiguracijom. Rekoh ti da se ne možeš spojiti ako internet ide preko onog servera kojega su instalirali King i Carnet (i King uzeo novce za loš sustav sa tankim klijentima iako su tada kompletna računala bila jeftinija od tankog klijenta – trebalo se riješiti zaliha)

  6. Ni ja ne mogu već duže vremena iz škole pregledati nastavnici.org. Čudno je da situacija takva zadnjih 15-tak dana i da je do sada bilo sve super konfigurirano.

  7. tako je kolegice tanja. da je problem sa serverom ili konfiguracijom ne bismo mogli normalno na stranicu u svibnju. meni je jedino logično da je netko izblokirao stranicu kao nepoćudnu.

    1. Ali onda puno više kolega ne bi moglo pristupiti stranici iz škole. Prije tjedan dana sam na FB-u pitao i postavio anketu i izgleda da većina ipak može pristupiti iz škole.

  8. Znam da sam im bio jako dosadan, ali sam na kraju uspio dobiti odgovor iz MZOS-a. U nastavku ću citirati odgovor na moj zahtjev da izmijene svoju tvrdnju iz priopćenja MZOS-a da su “neke škole davale bodove za astronomiju i informatiku na svoju ruku”. Nije logično, ali ispada da je tako. Budući da je savjetnica ministra je u Dnevniku izjavila, a i preko Facebook stranica Vlade Ministarstvo je poručilo da postoji mogućnost da se u školskoj godini 2014/15. ta natjecanja uvrste u bodovanje. U slučaju da netko tijekom godine čuje da se odvija javna rasprava na tu temu, molio bih da nas obavijesti. Hvala.

    Odgovor MZOS-a: “Poštovani,od Odluke o elementima i kriterijima za školsku godinu 2009./2010., dakle već petu godinu, za upis u srednje škole vrednuju se isključivo natjecanja iz predmeta posebno značajnih za upis, ovisno o obrazovnom programu, a ne i „iz sastavnih dijelova ili programskih dopuna tih predmeta“. Nastavno na to, nije pogreška u priopćenju MZOS-a na koju se referirate, kada se kaže da se „ni prethodnih godina uspjeh na natjecanjima iz izbornih predmeta kao što su vjeronauk, astronomija, informatika, drugi strani jezik itd. nije mogao vrednovati za upis“. Dakle, nevrednovanje natjecanja iz astronomije nije novost ovogodišnje Odluke, već je nešto što je poznato i propisano već petu godinu i istina je kada se navodi da „ako su to neke škole radile, radile su to na svoju ruku i mimo odluka o kriterijima i elementima za izbor kandidata za upis u srednje škole“. Kao što Vam je poznato, Odluka o elementima i kriterijima za upis u srednju školu donosi se svake školske godine i moraju je se pridržavati sve srednje škole u RH. Iz gore navedenoga može se zaključiti da se već od školske godine 2009./2010. u izradi Odluke krenulo u redukciju dodatnih bodova, pogotovo dodatnih bodova iz natjecanja u želji smanjivanja njihova utjecaja na same upise i sukladno prijedlozima koji su pristizali u MZOS kroz to razdoblje. Kao što je rečeno u priopćenju, od ove godine taj je utjecaj dodatno i vidljivije smanjen, no ipak poštujući još uvijek izvrsnost te pazeći na određene osjetljive kategorije učenika.
    Srdačan pozdrav,
    Ured za odnose s javnošću
    Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta”

    1. Pogledao sam dokument Odluke o elementima i kriterijima za školsku godinu 2009./2010. i u njemu pronašao točku V. koja demantira tvrdnju MZOS-a da „ako su to neke škole radile, radile su to na svoju ruku i mimo odluka o kriterijima i elementima za izbor kandidata za upis u srednje škole“. Citiram dokument:

      O D L U K A O ELEMENTIMA I KRITERIJIMA ZA IZBOR KANDIDATA ZA UPIS U SREDNJE ŠKOLE U ŠKOLSKOJ GODINI 2009./2010.

      Točka V.

      Škola može, uz prethodnu suglasnost Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, umjesto jednog od nastavnih predmeta utvrnenih u priloženom Popisu predmeta i elemenata posebno važnih za upis, utvrditi i objaviti (u natječaju za upis), neki drugi nastavni predmet kao značajan za upis i nastavak obrazovanja u toj školi.

      Prema ovome ispada da su škole morale imati suglasnost MZOS-a da bi mogle uvažavati druge kriterije. To je vjerojatno i razlog da su se do sada izbjegavali apsurdi kakvi se pojavljuju ove godine.

  9. Ma najbolje da se ne boduje ništa nego da svi lipo pišu malu maturu. I ove ocjene po regularnim predmetima su ultra-napuhane, izmoljakane, realnost je 70-80% svih tih zaključnih ocjena za jedan stupanj niže. A kamoli da se boduju i dodatne gluposti tipa ples, karate i što ti ja znam. Konfuzija i pomutnja za djecu i nastavnike!

  10. Zapravo jedino što bi u školi trebalo ocjenjivati je vladanje, tipa odnos prema radu, odnos prema nastavniku, odnos prema drugim učenicima, ponašanje na satu itd. I da ocjene iz toga nose 50% svih bodova. A ostatak bodova da se zasluži na maloj maturi prema realnom znanju. A ne da netko kretenskog ponašanja ima prosjek 4 ili 5.0 i takav je tobože jako dobar učenik.

    1. Kad je moj sin trebao izostati s nastave zbog jednog sportskog natjecanja,
      razrrednica je rekla da može ali da uvijek imamo na umu da je škola na prvom mjestu, pa sve ostalo. Zar ne bi za upis u srednju školu trebao biti najvažniji uspjeh? Ukoliko se prijavi previše učenika s maksimalnim brojem bodova u nekoj školi, toj školi treba omogućiti da provede neku vrstu prijemnog. Tako je nekada bilo u MIOCU. I još uvijek mi nije jasno da se nitko ne buni što se za pohađanje drugog stranog jezika dobiva bod a za informatiku ne. Jesu li se ovi prvi više trudili, i kakvo uopće imaju znanje iz tog drugog stranog jezika? Ako se već jedan predmet privilegirao (po Zakonu se to nikako nije smjelo napraviti) onda je također trebalo provesti provjeru iz drugog stranog jezika pa vidjeti zaslužuje li taj učenik taj bod. U MZOS-u su rekli da će informatika vjerojatno postati obvezni predmet pa, eto sad ga nisu vrednovali ali budu jednog dana?!!! Što reći na takav odgovor?

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!