Ništa od “lakših torbi i manjih udžbenika”! Sud srušio i ovaj plan ministra Jovanovića

(Jutarnji list) Ustavni sud – nakon što je zbog proceduralne pogreške zaustavio provođenje Zdravstvenog odgoja u školama – prije osam dana zadao je još jedan udarac ministru obrazovanja Željku Jovanoviću i donio presudu kojom privremeno odgađa dokument Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta oko izmjene školskih udžbenika.

Javna rasprava

Grupa nakladnika, predvođena Školskom knjigom, kako doznajemo, podnijela je tužbu Ustavnom sudu protiv Ministarstva jer im je 26. travnja poslalo obavijest u kojoj im je dan rok do 3. lipnja da udžbenike usklade s novim pravopisom koji tada još nije bio ni upućen u javnu raspravu.

Također, nakladnici su tužili MZOS jer se od njih tražilo da udžbenike izmjene unatoč činjenici da u javnu raspravu nije niti bio upućen nacrt prijedloga Udžbeničkog standarda koji, između ostalog, definira kvalitetnije i jezično usklađene udžbenike.

“Ministarstvo nam je ostavilo 40 dana da udžbenike uskladimo s novim pravopisom Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Međutim, javna rasprava o tom pravopisu počela je 15. travnja i trajala je do 15. svibnja, a pravopis bi trebao biti odobren 15. lipnja, dakle nakon roka u kojem se mogu podnijeti zahtjevi.

Prema tome, postupak usklađivanja ne može početi dok se javna rasprave ne završi i dok se ne objavi konačna verzija pravopisa” – stoji u tužbi Školske knjige, Naklade Ljevak, V.B.Z.-a, te nakladnika Klett Verlag i Neodidacte.

Nepostojeći pravopis

Nakladnici okupljeni oko Školske knjige smatraju da se zakašnjelim rješenjem Ministarstva neki nakladnici stavljaju u povoljniji položaj, jer postoji mogućnost da su već uskladili udžbenike s nepostojećim pravopisom, čime je povrijeđeno ustavno pravo zajamčene poduzetničke slobode.

Produljenje roka

Ustavni sud sve tužbene prijedloge nakladnika proglasio je osnovanim i donio rješenje kojim “privremeno odgađa izvršenje akta nazvanog obavijest o roku za podnošenje zahtjeva za uvrštavanje udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstva na Popis”. Isto tako, budući da je ova grupa nakladnika podnijela tužbu i Upravnom sudu, Ustavni je sud naložio da u roku od tri mjeseca od dana objave rješenja u Narodnim novinama i taj sud donese odluke u istom predmetu.

U međuvremenu, samo tri dana nakon donošenja ove presude, Ministarstvo je poslalo obavijest medijima u kojoj su naveli kako su se uspjeli dogovoriti s nakladnicima oko svih nedoumica vezanih uz izmjene udžbenika. Očito ih je i ova presuda potakla na to.

Nakladnici su se tako uspjeli izboriti za produljenje roka za dostavu novih udžbenika do 1. rujna. Također, na sastancima je dogovoreno da će u osnovnim školama i gimnazijama u školskoj godini 2014./2015. biti 51 obvezni udžbenik manje, da će se novi udžbenici smanjiti za 10 posto, da će se tiskati umjesto u postojećih stotinjak u 12 formata i na smanjenoj gramaturi papira što bi torbe olakšalo za 15 do 20 posto.
Konačan dogovor

Konačan dogovor s nakladnicima znatno odstupa od najava koje su stizale iz Ministarstva o drastičnom ukidanju brojnih naslova, smanjenju broja araka i za 50 posto, te limitiranju formata na samo dva. Zanimljivo je i kojom je brzinom Ustavni sud donio ovo rješenje, posebice ako se u obzir uzme verbalni rat između ministra Jovanovića i predsjednice suda Omejec.

2 Comments

  1. stvarno u ministarstvu gube kompas. kako netko može uskladiti udžbenik s pravopisom koji još nije donesen. to je još jedan nasilni akt ministra talibanovića i dobro je da mu je sud malo stao na rep.

  2. meni je ovo baš zanimljivo “Nakladnici okupljeni oko Školske knjige smatraju da se zakašnjelim rješenjem Ministarstva neki nakladnici stavljaju u povoljniji položaj, jer postoji mogućnost da su već uskladili udžbenike s nepostojećim pravopisom, čime je povrijeđeno ustavno pravo zajamčene poduzetničke slobode.”
    … Jer postoji mogućnost …

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!