“Školske torbe bit će lakše, a udžbenici jeftiniji”

(Jutarnji list) Ministar obrazovanja, znanosti i sporta Željko Jovanović izjavio je danas kako se s nakladnicima dogovorio da od školske godine 2014./15. “školske torbe budu lakše, a udžbenici kvalitetniji”.

Na pitanje kako će se to financijski odraziti na učenike i roditelje, Jovanović je odgovorio da će proći jeftinije jer će kompleti udžbenika biti jeftiniji s obzirom na to da je u njima 51 naslov manje.

Osim toga, broj stranica će biti manji pa će udžbenici samim time biti jeftiniji, objasnio je ministar.

Napomenuo je da su s popisa izbačene neke radne bilježnice i zbirke za koje je procijenjeno da ne pridonose kvaliteti i da ne moraju biti obvezan dio udžbeničkog kompleta.

“Na taj način zadovoljit ćemo ono što od nas traže učenici i njihovi roditelji”, izjavio je novinarima ministar Jovanović uoči sjednice Vlade RH.

Dodao je kako će taj postupak omogućiti da se uz manji broj stranica i jednaku kvalitetu ostvari ono što je obećano. “Nakladnici su na to pristali, rokovi zadani zakonom će se pratiti, ali ćemo osigurati određene izmjene kako bi sve bilo u skladu s procedurom i kako bi u školskoj godini 2014./15. imali te nove udžbenike”, rekao je Jovanović.

Napomenuo je da dio nakladnika na zalihama ima stare udžbenike te kako su se dogovorili da dostave podatke o količinama i da ih mogu staviti u promet bez ikakvih promjena.

No, ako idu u reprint, udžbenike će morati uskladiti s udžbeničkim standardom i novim pravopisom.

6 Comments

  1. “Na taj način zadovoljit ćemo ono što od nas traže učenici i njihovi roditelji”

    Naravno, zna se kome treba podilaziti… fućkaš one ispred katedre

  2. Svakomu tko je ikad išao u školu jasno je da je isto gradivo lakše savladati uz slikovne i grafičke prikaze, dodatna tumačenja, primjere (a toga neće biti u “tankim” udžbenicima) i da se gradivo može usvojiti na razini primjene samo uz uvježbavanje. Nezamislivo je kako će se uvježbavati gradivo iz jezika, matematike, fizike, kemije i dr. predmeta bez dovoljno zadataka u RB.

    Udžbenici svedeni na broj stranica koji je zamislio ministar imat će samo definicije. O postupnosti, preglednosti, istraživačkoj i projektnoj nastavi da ne govorim.

    Sve će se to lijepo tiskati, odobriti na novom natječaju, koji se zaključuje 1. 9. o. g. i tada bi ti novi “tanki” udžbenici morali biti na tržištu četiri godine.
    U međuvremenu se očekuju novi predmetni kurikuli.

  3. svakom tko je išao u školu je jasno da je odlučujući faktor efikasne nastave učitelj. uz sve silne udžbenike i radne bilježnice koje smo i mali proteklih godina znanje učenika je sve slabije. osobno imam kolegicu iz stranog jezika koja svaki dan kopira stotine stranica a znanje djece je nikakvo. ne moram ni spomenuti da se radi o nestručno zastupljenoj nastavi. no kroz desetljeća materijalnog uništavanja školstva negativna selekcija kadra je poprimila takve razmjere da će stanje biti još gore bez obzira na udžbenike.

  4. Neupitno je da učitelj odlučujući čimbenik i da je prekomjerno zatrpavanje djece nastavim listićima ne samo nepotrebno nego i loše, no niti bezumno rezanje radnih bilježnica sigurno neće pridonijeti kvalitetnijem znanju.

  5. slažem se kolegice s vama no proteklih godina je sprega nakladnika i pojedinih djelatnika mzosa učinila to da imamo po četiri udžbenika iz matematike i 4 udžbenika iz hrvatskog jezika za recimo drugi razred osnovne škole. nije bila bitna kvaliteta udžbenika nego se sve svodilo na to kako naplatiti roditeljima što skuplje. rješenje je jednostavno, mzos treba otkupiti od autora prava i u digitalnom obliku udžbenike staviti na internet. tako bi se ispoštovala i ustavna kategorija da je školovanje besplatno. no, to je posao od 50 milijuna eura pa nije problem podmititi nekoliko službenika i funkcionera u ministarstvu što nakladnici već godinama rade.

  6. Mislim da je ovo bar drugi put kako se spominje “biznis od 50 milijuna eura”. Može li se znati odakle taj podatak?

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!