‘I učenicima je bolje da se vrati zaključivanje na polugodištu’

(Večernji list) – Točno je, malo sam se opustila u prvom polugodištu pa su ocjene bile možda malo lošije nego da su ih zaključivali, ali sam zapela u drugom i moje ocjene neće biti ništa lošije nego da su mi ih zaključivali – komentirala nam je učenica trećeg razreda jedne zagrebačke strukovne škole. Njezina godinu dana starija kolegica iz gimnazije tvrdi da uči kontinuirano, posebno predmete obvezne na državnoj maturi i da će i ove godine imati prosjek ocjena 5,0. Ipak, i jedna i druga se slažu da je za “kampanjce” bolje kad se ocjene na polugodištu zaključuju.

Kozmetički zahvat

To smatra i većina učitelja s kojima smo razgovarali, ali i ravnatelja.

– Je li nezaključivanje ocjena negativno utjecalo na uspjeh učenika znat ćemo tek nakon što im se sada na kraju godine zaključe ocjene. Ipak, moj stav i dojam je da je sa zaključenim ocjenama na polugodištu bilo bolje – komentira Mirjana Matijević, ravnateljica jedne od najboljih gimnazija, splitske Treće gimnazije.

Njezin kolega, ravnatelj Pete zagrebačke gimnazije Petar Mladinić, tvrdi da je i ovo s (ne)zaključivanjem ocjena bio samo kozmetički zahvat, a da našem obrazovnom sustavu treba korjenita reforma.

– Moramo napraviti modernu školu, a umjesto toga ministarstvo se bavi sporednim stvarima – kaže Mladinić i dodaje da nekim školama nezaključivanje ocjena može biti samo izgovor za loš rezultat učenika. On tvrdi da ionako nema jedinstvenog načina ocjenjivanja i zaključivanja ocjena te da se na kraju godine za zaključnu ocjenu uzme prosjek svih ocjena.

– Mislim da je to ipak malo utjecalo na rezultat lošijih učenika kojima bi negativna ocjena na polugodištu bila poticaj da se više potrude, poprave je – komentira ravnatelj zagrebačke Druge gimnazije Drago Bagić.

Učitelji i ravnatelji slažu se da je nezaključivanje ocjena olakšalo rad školama.

Zasad samo dojmovi

– Ali nije važno to, važno je ono što je bolje za djecu i sustav. Stoga se zalažem za povratak zaključne ocjene na polugodištu jer tako šaljemo djeci poruku o važnosti kontinuiranog rada, a ne samo o važnosti ocjene. Također, što je tijekom godine učenik više puta ocijenjen, to će njegova završna ocjena biti objektivnija – kaže Ljiljana Klinger, ravnateljica zagrebačke Osnovne škole Matije Gupca. Dodaje da se sada može govoriti jedino o dojmovima, a konkretnije informacije imat će se nakon završetka nastavne godine i analize uspjeha učenika.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!