U srijedu samo jedan upisni rok za srednje škole

(Slobodna Dalmacija) Ukupno 55.950 mjesta u 2244 razredna odjela – toliko je mjesta predviđeno za upis u prvi razred srednjih škola 2013./2014. godine, odnosno za aktualne osmaše, ujedno prvu generaciju učenika koja će se u srednje škole upisivati elektroničkim putem.

inistarstvo znanosti obrazovanja i sporta objavilo je u petak Odluku o upisu učenika u prvi razred srednje škole 2013./2014. godine prema kojoj je najviše mjesta odobreno u strukovnim četverogodišnjim školama, ukupno 21.636 ili 40 posto od ukupnog broja.

U gimnazijama ima mjesta za 12.801 učenika(oko 24 posto ukupno) , u trogodišnjim strukovnim školama 6487, a u programima obrazovanja za vezane obrte u trogodišnjem trajanju 8927 učenika.

U programima obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije medicinska sestra i tehničar opće njege u trajanju od pet godina predviđen je upis 1116 učenika, dok u programe obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije u trajanju kraćem od tri godine ima mjesta za 189 učenika, a u prilagođenim i posebnim programima za učenike s teškoćama u razvoju 810 mjesta. Glazbene i plesne škole otvaraju vrata za ukupno 1394 nova učenika.

Osim elektroničkih upisa koji su službeno počeli 15. travnja kada je ministar Željko Jovanović u rad pustio mrežnu stranicu www.upisi.hr, novost ove godine je i ta što u srpnju, dakle u ljetnom upisnom roku, neće biti dva, nego samo jedan upisni krug.

Tako će u ljetnom roku učenici prijave za upise moći slati već od 9. svibnja pa sve do zaključno 26.lipnja. Konačna ljestvica bit će objavljena 5.srpnja.

Prijave za jesenski upisni rok počinju 19. kolovoza, a traju do 24. kolovoza, dok će se konačne liste u tom roku objaviti 29. kolovoza. Učenici upisani u oba ta roka trebaju potpisani obrazac o upisu školi dostaviti 2.rujna, na prvi dan nove školske godine.

Podsjetimo da se ove godine učenici mogu prijaviti na čak deset programa u najviše pet škola, rangiranih prema prioritetima. Već od svibnja, nakon prijava programa, moći će pratiti ‘privremene rezultate’, odnosno, iako bez ocjena iz osmog razreda, dobiti preliminaran uvid kako trenutačno stoje na listama.

LJETNI UPISNI ROK 2013. godine:

-15. travnja: početak prijava kandidata u sustav
-9. svibnja: početak prijava obrazovnih programa
-10. svibnja: početak provođenja dodatnih ispita i provjera
-do 1. lipnja: dostava osobnih dokumenata i svjedodžbi 5., 6. i 7. razreda za kandidate izvan Hrvatske
-16. lipnja: završetak prijava obrazovnih programa koji zahtijevaju dodatne ispite i provjere
-21. lipnja: završetak provođenja dodatnih ispita i provjera te unos rezultata
-do 24. lipnja: dostava ostalih dokumenata za kandidate izvan Hrvatske (svjedodžbe završnih razreda i sl.)
-26. lipnja: zaključivanje odabira obrazovnih programa; početak ispisa prijavnica
-2. srpnja: završetka roka za prigovore i unosa rezultata s popravnih ispita; brisanje s lista kandidata koji nisu zadovoljili preduvjete;
-3. srpnja: krajnji rok za zaprimanje potpisanih prijavnica (učenici donose razrednicima, a ostali kandidati uredima državne uprave); brisanje kandidata koji ne donesu prijavnice
-5. srpnja: objava konačnih ljestvica poretka
-12. srpnja: dostava dokumenata koji su uvjet za upis u određeni program (liječnička svjedodžba medicine rada, ugovor o naukovanju)
-2. rujna: dostava potpisanog obrasca o upisu u prvi razred srednje škole (upisnice) školi u koju se učenik upisao

UPISI – VREDNOVANJE

Za upis u prvi razred srednjih škola osmašima neće biti dovoljan samo uspjeh u 7. i 8. razredu, kao dosad, nego će se vrednovati prosjek zaključnih ocjena svih nastavnih predmeta od 5. do 8. razreda (opći uspjeh u svakom razredu), izražen na dvije decimale.

Bodovat će se i ocjene iz pojedinih predmeta u 7. i 8. razredu, i to, uz opće hrvatski, prvi strani jezik i matematiku, još i predmeti važni za vrstu škole koju učenik upisuje.

U četverogodišnjim strukovnim školama i gimnazijama dodatno će se tako vrednovati čak šest predmeta, uz tri opća još i tri dodatna, ovisno o kojoj školi je riječ. Dodatne bodove nosit će i uspjesi s natjecanja, obiteljska situacija, zdravstvene poteškoće i tako dalje.

M. Cvrtila

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!