Izgrednici u školama ipak neće moći biti udaljeni sa sata

(Glas Slavonije) Zagreb – Učenika koji pod satom ometa nastavu, vrijeđa ili psuje nastavnik će odsad prvo upozoriti na neprimjereno ponašanje, a ako ga ovaj ignorira alarmirat će školskog pedagoga i roditelje. U slučaju fizičkog nasilja kojemu ne mogu sami stati na kraj, imat će pravo u školu pozvati i policiju.

U nacrtu novog pravilnika o načinu postupanja odgojno-obrazovnih radnika školskih ustanova u poduzimanju mjera zaštite prava učenika te prijave svakog kršenja tih prava nadležnim tijelima, koji je ministar Željko Jovanović upravo stavio na javnu raspravu, propisuje se kako postupiti u određenoj situaciji u razredu i zaštititi učenike od nasilja.
Tako će učenik koji pod satom, na primjer, na mobitelu igra igrice ili šalje sms-poruke, mobitel morati odložiti na vidljivo mjesto do kraja sata. Ako to odbije, nastavnik će odmah pozvati njegovog roditelja i pedagoga ili drugog stručnog suradnika škole. Roditelj će, ako ne želi imati posla s centrom za socijalnu skrb, morati doći u školu i postupiti u skladu s mjerama koje mu u školi preporuče. U slučaju učestalog kršenja kućnog reda škole učeniku će se izreći pedagoška mjera opomene ili ukora, a škola će u dogovoru s centrom za socijalnu skrb dogovoriti načine pomoći učeniku i roditeljima. U slučaju učestalog divljanja učenika, škola će organizirati dodatne edukacije učenika i roditelja na razini razreda ili cijele škole.
– Ne vidim da će ovakav pravilnik išta promijeniti u školama. Njegove su upute nešto kao – ako pada kiša otvorite kišobran, ako bude nasilja, zovite policiju, komentira novi pravilnik Dalibor Perković, predsjednik udruge “Nastavnici organizirano”, koja je neuspješno tražila uvođenje suspenzije sa sata za učenike koji ometaju nastavu.
– U pravilniku stoji da učeniku koji pravi nered objasnimo posljedice takvog postupka, a posljedica zapravo nema – upozorava Perković, pitajući se tko će nastavnicima priteći u pomoć u školama koje nemaju stručnih suradnika, pedagoga i defektologa.
– Sve smo to i dosad radili slijedom zdravog razuma, a ovaj će pravilnik samo povećati količinu papirologije u školama – zaključuje predsjednik udruge nastavnika. LJ.B.Martinović

7 Comments

  1. Velike koristi od tog sveg…boli glavaaa
    Ovo će sigurtno sve probleme rješit..Blago onima koji rade u školama…

  2. “……upozorava Perković, pitajući se tko će nastavnicima priteći u pomoć u školama koje nemaju stručnih suradnika, pedagoga i defektologa…”

    a kao onim nastavnicima koji imaju navedene stručnjake je nešto puno boljeeeee??? pa učenici jedva čekaju da tamo odu. Budu bombonima posluženi ..a neki im čak i kavu kuhaju…
    Halo??

    1. Poštovana kolegice,

      a da i sami odete do stručnih suradnika. Treba vam malo pažnje i jaka kava.
      Iskoristite zatišje ovih praznika da obnovite ravnotežu koja je vidno poljuljana.

      Svako dobro

  3. Tolika je hajka bila napravljena oko ovoga, a nije poduzeto gotovo ništa. trebali mi nastavnici prosvjedovat da se taj pravilnik promjeni jer većina neće dočekat mirovinu u prosvjeti ako se nešto ne promjeni

  4. Sami ništa ne možemo ukoliko nam se ne pridruže roditelji pristojne djece i, upravo zbog toga, potencijalnih žrtava nasilnika. Što se još treba dogoditi da se “foteljaši”(ljudi s zanemarivim izravnim iskustvom u nastavi u osn. ili sred. školi, ali na utjecajnoj poziciji u MZOS-u ili AZOO-u)suoče sa sadašnjim posljedicama svojih prethodnih “pametnih” odluka, upravnim postupkom, hodogramima i sl( a s učinkom jednakim nuli)? Možemo li cijelu stvar internacionalizirati? Ima li kakve pomoći od ulaska u EU? Je li i tamo u školama takav kaos? Koliko znam, postoje sustavi represije. Zašto bi, uostalom porezni obveznici plaćali školovanje nekoga tko ne drži do učenja, već samo ometa nastavu maltretirajući druge učenike(, ali i nastavnike)?

  5. Tu na forumima možemo samo pričat , komentirat , galamit i što ne, ali što vrijedi kad nadležni ne poduzimaju NIŠTAAAAA!!!
    Pa više problema nemaju samo POJEDINI profeosri već maltene svaki drugi.
    Nitko nema nikakve ovlasti. Pa ja ne mogu vjeroavt da jedna školovana osoba s fakultetom danas ne može ništa balavcu koji mu uništava sat, pa time je cijela atmosfera u razredu uništena. Točno je da neki prof. imaju više problema, neki manje, ali gdje si jedan balonja može tako što dopustit … pa jedino u školi, ajde gdje dalje??? Da danas ne smiješ izbacit djete sa sata kada su djeca postala uglavnom koma što se tiče kulture,a i učenja. Mislim da se to jednim dobrim djelom može zahvalit današnjim pedagozima i psiholozima, oni previše.. neću reći štite djecu već nasilnike, jer u današnje škole uglavnom ne idu učenici već uglavnom nasilnici. pa ja ne znam kako je onima koji rade u strukovnim školama velikim gradovima, pretpostavljam da je to koma.
    I onaj prijedlog udruge mi je malo bezveze da se u škole ubaci više stručnih suradnika koji bi radili s djecom koja su izabčena sa sata i slično. Pa ako u SŠ idu normalne osobe, čemu bojaznosti oko tjeranja van??
    Za Oš je možda malo ajde druga priča, ipak su to mala djeca, ali ovi u SŠ???Druga stavr ako su malo poremećeni-ali neka onda ne idu u normalnu srednju školu.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!