Trebaju li učenicima školske uniforme? Roditelji podijeljenih mišljenja: “Od kuda nam novac, kriza je!”

(Index.hr) PONOVNO se u Hrvatskoj pojavila ideja o uvođenju učeničkih uniformi u srednje škole. Educentar je proveo istraživanje na 600 Hrvatskih učenika i ustvrdio da većina učenika želi školske uniforme. Kako ovako veliko pitanje ne bi prepustili samo jednoj agenciji, Vijeće učenika grada Zagreba (VUGZ) je pokrenulo anketu na Facebooku kako bi potvrdili ili opovrgnuli rezultate ankete Educentra te kako bi oformili stav o istom.

Kako stoji na stranicama Udruge srednjoškolaca, statistike pokazuju da se broj nasilničkih istupa u Hrvatskoj smanjuje, ali isto tako i da je postalo brutalnije. Zbog toga su određene pravne osobe i institucije u Hrvatskoj počele razmatrati mogućnost uvođenja školskih uniformi kako bi stali na kraj nasilju koje proizlazi iz financijske nemogućnosti određenih obitelji da svojoj djeci nabavljaju najskuplje marke obuće i odjeće. Određene skupine pojedinaca u društvu tvrde da to neće imati efekta na količinu nasilja u školama, a da će se u postupku uvođenja uniformi ugroziti osobnost učenika, piše Udruga srednjoškolaca.

Kako platiti nove uniforme?

Ipak, nameće se pitanje kako će roditelji, koji ionako jedva spajaju kraj s krajem u ovo vrijeme krize, pokriti i troškove kupnje školskih uniformi.

“Od kuda nam novci, kriza je!”, bio je odgovor jednog roditelja kada je čuo ideju o uvođenju školskih uniformi. Procjene govore o cifri od 100 do 200 kuna po kompletu za učenika. U ovo recesijsko vrijeme, u kojemu plaće padaju a cijene osnovnih potrepština rastu, rijetko će tko moći izdvojiti 200 kuna za komad odjeće.
“Prijedlog jednog od članova VUGZ-a prije godinu dana je bio da se uvođenje odgodi do izlaska iz krize što i nije tako loša ideja. No, onda smo izračunali da ako za svaku uniformu damo 200 kn i kada bi je nabavili svi učenici RH, njih 516 000, onda bi to bila investicija od milijardu kuna!”, piše Udruga srednjoškolaca.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!