Vlada u 2013. planira smanjiti plaće zaposlenima u školstvu

(24 sata) Predsjednik sindikata zaposlenika u školstvu Preporod, Željko Stipić komentirao je u utorak prijedlog zakona o dopuni zakona o plaćama u javnim službama. Tvrdi da se radi o očitoj namjeri Vlade da smanji plaće u 2013. godini u javnim službama.

U prijedlogu zakona predviđa se ukidanje povećanja plaća zaposlenih u školstvu od 4,8 i 10 posto koje je donijela Vlada Ivice Račana 2001. godine. To je povećanje učiteljima i nastavnicima bilo uvjetovano smanjenjem radne norme. Učitelji i nastavnici s više od 20 godina staža mogli su dobiti povećanje plaće samo ako bi se odrekli dodatnih radnih sati.

– U drugim javnim službama nije bilo takvih uvjeta i povećanje plaća je samo implementirano u kolektivne ugovore. Oduzimanje toga sada je neprihvatljivo jer se radi o značajnom smanjenu plaća – rekao je Stipić te naglasio kako smanjenje plaća najviše pogađa one koji imaju najmanji iznos plaća.

Tako zaposleni u osnovnom školstvu imaju 413 kuna manju plaću od prosječne hrvatske plaće. U usporedbi s prosječnom plaćom u zdravstvu iznos je manji za 1373 kune, a zaposleni u javnoj upravi u prosjeku imaju 1047 kuna veću plaću nego zaposlenici u osnovnom školstvu.

– Ovaj cirkus traje već 6 mjeseci i nama je dosta. Molim gospodina Mrsića da napokon korigira plaće i da to nikako ne naziva povećanjem. Ne može netko nešto uzeti pa vratiti i to nazvati povećanjem – kaže Stipić.

Naglasio je opasnost otkazivanja granskih kolektivnih ugovora i pozvao sve sindikate državnih i javnih službi na sastanak.

– Radi se o budućnosti sindikalnog djelovanja u Hrvatskoj – rekao je Stipić.

Na konferenciji za novinare je bila i članica sindikata Marija Veronkica Cvjetković. Njezinoj je obitelji, podsjetimo, u ponedjeljak prijetila deložacija iz kuće u Zagrebu. Cvjetković je rekla da je 80 posto zaposlenih u školstvu visokoobrazovani ljudi koji jedva preživljavaju.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!