Užasni uvjeti u školi: Uče u kapama, šalovima i rukavicama

(Večernji list) – Ako idućih dana temperature dodatno padnu i bude još hladnije, sigurno je da svoju djecu nećemo do daljnjeg puštati u školu. Ove su temperature još i podnošljive posebno kada se zna da će uskoro zimski raspust. Imamo sastanak vijeća u srijedu pa ćemo još o svemu donijeti odluku – rekla je Dragana Đorđević, predsjednica Vijeća roditelja vukovarske Tehničke škole “Nikola Tesla” koja još uvijek nije obnovljena zbog čega učenici nastavu pohađaju u nekadašnjem Radničkom domu gdje nije riješeno pitanje grijanja.

“Kad god trebam ići u školu, hvata me muka”

Ovo je zapravo samo nastavak najava roditelja iz prosvjeda organiziranoga u listopadu kada su rekli da svoju djecu više neće puštati u hladne učionice gdje mogu izgubiti zdravlje. Učenici škole o uvjetima u učionicama nerado govore napominjući da nije ugodno, ali da je ipak bolje nego u veljači ove godine kada je Hrvatsku pogodila sibirska hladnoća. – Sjedimo u jaknama i s kapama i šalovima na sebi. Moramo tako jer, iako još nije jako hladno, kada si nekoliko sati na nastavi, u učionicama ne bude baš ugodno. U hodnicima je još hladnije jer tamo nema baš nikakvog grijanja – rekla nam je Ivana M. s kojom smo razgovarali ispred škole.

Zamjenske učionice unutar Radničkog doma, koji je sagrađen još prije Drugog svjetskog rata i nikada nije obnovljen, griju se električnim kaloriferima, a u hodnicima nema ni toga. Problem je i što zbog loših instalacija osigurači često iskaču. I drugi su uvjeti za rubrike “vjerovali ili ne” tako da djeca nastavu pohađaju u učionicama sa zakovanim prozorima, instalacijama koje su neispravne, učionicama koje prokišnjavaju, jednim ispravnim toaletom…

– Iskreno, kad god trebam ići u školu, hvata me muka. Zar mi jedini u Hrvatskoj moramo imati ovakve uvjete i učiti u ovakvim učionicama? Pri upisima na fakultet nitko neće uzeti u obzir uvjete u kojima smo mi učili. Žalosno je sve to, a još kad moram sjediti u zimskoj jakni na nastavi, onda mi dođe da plačem, a ne da učim i pišem – dodala je Ivana. S učenicima sudbinu dijele i njihovi profesori koji nemaju previše izbora i nastavu vode također odjeveni u zimske jakne, šalove, rukavice… Kažu i da se prošle zime više profesora i djece razboljelo zato što nije riješeno grijanje.

I dalje se mora sjediti u jaknama

Ravnatelj škole Đorđe Lukić rekao je da je da je na nastavu došlo 90 posto djece kao i da su se temperature po učionicama kretale od 15 do 18 stupnjeva. U nekima je bilo i koji stupanj manje.

– Električni kaloriferi radili su preko vikenda, a upaljeni su i u noći s nedjelje na ponedjeljak kako bi se koliko-toliko zagrijale učionice. Koliko-toliko bude toplije, ali se i dalje mora sjediti u zimskim jaknama na satu – rekao je Lukić.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!