Učenici su dobili iPadove: Više ne trebaju knjige i udžbenike

(24 sata) Osnovna škola Vežica u Rijeci prva je hrvatska državna osnovna škola koja je u nastavu uvela iPadove. Odlukom razrednog vijeća, o vlastitom su trošku kupili 32 tableta vrijedna 150.000 kuna. Time su započeli eksperimentalni program iŠkola kojim su za sada obuhvatili samo 8.c razred.

– Cilj nam je digitalnom nastavom učenike motivirati za učenje, kao i pridonijeti aktivnijem uključivanju učenika u nastavni proces, a to će na kraju poboljšati i njihov školski uspjeh – rekla je Violeta Nikolić, ravnateljica škole.

Na ideju su došli prije dvije godine po uzoru na jednu englesku školu u kojoj se tri godine nakon uvođenja iPada u nastavu uspjeh učenika poboljšao 90 posto. Prije uvođenja noviteta u školu riječki su se nastavnici educirali za novi tip nastave.

– Klasičan rad ne ide u korak s vremenom i ne može razviti kompetencije koje se očekuju u modernom društvu – rekla je voditeljica projekta Loredana Zima Krnelić.

Zasad u Rijeci paralelno koriste i udžbenike koje se nastoji potpuno zamijeniti suvremenom tehnologijom. Roditelji i učenici sa školom su potpisali ugovor o posudbi pa učenici tablete mogu nositi kući. Putem iPadova su stalno u kontaktu s učiteljima, pa e-mailom dobivaju zadatke i čitaju digitalnu lektiru.

iPadovi se isplate već nakon dvije godine korištenja

Cijena iPada ili osobnog Appleova tableta u prosjeku se kreće oko 4500 kuna. Toliko otprilike stoje i dva kompleta školskih udžbenika, radnih bilježnica te školskog pribora koji učenicima tijekom godine treba u nastavi. Riječanima će se stoga ulaganje u moderne uređaje isplatiti vrlo brzo.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!