Prilog udruge “Nastavnici organizirano” u raspravi o upisima u srednju školu za godinu 2013/14. – pročitajte i podržite!

Udruga “Nastavnici organizirano” poslala je svoj doprinos javnoj raspravi o upisima u srednju školu za godinu 2013/14. Dokument možete preuzeti ovdje, a njegov sažetak glasi: prijedlog je loš u cjelini i ne može se popraviti nikakvim izmjenama. Zato ga treba u potpunosti povući. Stav Udruge i dalje ostaje da, umjesto bodovanja uspjeha iz osnovne škole, treba omogućiti upis u srednje škole na temelju prijemnog ispita, najprije pokusno, samo u onim školama koje to žele, i to odmah, a zatim i u svim ostalima. Kad se za to steknu materijalni i organizacijski uvjeti, treba uspostaviti sustav državne male mature.

Svim učiteljima i nastavnicima, ali i zainteresiranim roditeljima te ostalim građanima, predlažemo da pročitaju cijeli dokument, zajedno s obrazloženjima. Ukoliko se slažete sa svim navedenim, nudimo vam da ga, u sklopu rasprave, pošaljete Ministarstvu kao svoje mišljenje ili jednostavno kao podršku našem mišljenju. Dokument je otvoren tako da, ukoliko se s nekim dijelom ne slažete, slobodno ga izbrišite i ubacite svoje. Ali bilo bi vrlo korisno da Ministarstvo dobije što veći broj mišljenja od kojih niti sva moraju biti identična niti sva moraju biti različita.

5 Comments

  1. Jedini kriterij za upis u srednju skolu trebao bi biti prijemni ispit na odredenoj srednjoj skoli. Onda bi prestao teror roditelja nad profesorima pred kraj skolske godine kad svi moraju imati petice. I onda bi se necija cetvorka pokazala na prijemnom vrijedijom od necije poklonjene petice koju su roditelji silom navukli kod nekog profesora. Jedino takav nacin upisa je pravedan za svu djecu. Onu iz osnovnih skola s visim kriterijima i onu iz skola s nizim kriterijima pri ocjenjivanju.
    Mama dvoje osnovnoskolaca

    1. Apsolutno se slažem ! Osim tog terora nad nastavnicima,ogroman problem je i prevelik svakodnevni stres djece zbog škole za sve učenike nad kojima roditelji vrše pritisak da imaju same petice u školi. Uočavam ,i brine me taj strah, pojedine djece od reakcije roditelja na četvorku ili ne daj Bože slabiju ocjenu. Doslovno , neka djeca problijede od pomisli na uzrujanost “prebrižnih” , ambicioznih majki ili očeva koji će ih pritvoriti na još nekoliko dodatnih sati učenja pored već uobičajene višesatne torture.

  2. Dijelim Vaša mišljenja.Samo mogu dodati da mi je žao i nastavnika i djece jer će i jedni i drugi biti pod velikim pritisakom ambicioznih roditelja.Naime jedni moraju dobiti petice – a drugi ih onda moraju dati.Oduvijek se zgražam kad vidim da je bitna forma a ne sadržaj.Znanje je jedino bitno pa mislim da bi nekakav kompromis općeg uspjeha i rezultata prijemnog ispita bio najobjektivniji.
    I još jedan problem. Po novom – učenik koji bi matematiku, fiziku, kemiju.. imao 5,0 tokom cijelog školovanja, ukoliko tjelesni ili glazbeni ima 4,o nema šanse upisati najbolje matematičke škole, zar to nije nonsens.

  3. Eto, moj klinjo ima hrvatski,matematiku, engleski, fiziku, biologiju pet…ali zato ima likovni, glazbeni, tehnički i tjelesni četiri i nema šanse da upadne u matematičku gimnaziju. Nije u redu da se usred utakmice mijenjaju pravila, jer su sadašnji osmaši već razradili taktiku spremanja petica u predmete koji su im važni za određene škole. Ali, ovo sada je užas…bilo bi bolje da uvedu prijemne ispite pa da škole lijepo odrede predmetekoji su im važni te da klinci krenu polagati. ovo što je Jovanović iskemijao je restrašno i moram priznati da me jako razočarao. Ovo je najgora opcija!!!

    1. Ovakvi upisi nisu realni ,niti ocjene nisu mjerilo znanja samo mala matura pokazuje pravo i stečeno znanje učenika jer u svakoj osnovnoj školi postoje djeca miljenici koji lako grabe petice dok se druga djeca moraju dobro namučiti za petice koje miljenici dobivaju.ZATO ŽIVJELA MALA MATURA!

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!