Gotovo svi profesori danas u štrajku, djeca ostala kod kuće

(Večernji list) U svim zagrebačkim školama gotovo svi zaposlenici podržali su napore sindikata i ušli u štrajk. Profesori u osnovnim i srednjim školama kao i na fakultetima u obrazovnim su ustanovama, ostaju tamo do završetka radnog vremena, ali nitko ne održava nastavu, predavanja ni ispite. Većina zagrebačkih roditelja učiteljima i profesorima dala je podršku ne šaljući svoju djecu na nastavu. Nema učenika ni iz nižih razreda.

U OŠ Matije Gupca do ovog trenutka prisutno je tek devet učenika nižih razreda za koje je organiziran boravak, a bit će im pripremljena i užina.

Na Učiteljskoj akademiji nema studenata, u 11. gimnaziji nema učenika, kao ni u u OŠ Davorina Trstenjaka…

Štrajk su podržali i profesori podružnica Učiteljske akademije u Petrinji i Čakovcu.

U 16. gimnaziji u Zagrebu štrajku se nisu odazvali svi profesori te neki održavaju svoje satove. Profesori koji štrajkaju okupljeni su u zbornici.

Od najmanje 20 tisuća ljudi pa do njih stotinjak tisuća štrajkat će danas u školama, na fakultetima, u znanstvenim te zdravstvenim ustanovama. Mirenje nije uspjelo i stekli su se preduvjeti za zakonit štrajk, objavili su jučer čelnici četiri sindikata Matice pojačani i sindikatom Preporod.

Apel roditeljima

– Za pet mjeseci uštedjeli su stotinjak milijuna kuna na našim plaćama, neka taj novac isplate radnicima ako su tako zabrinuti za realni sektor – pozvao je Željko Stipić.

Vilim Ribić naveo je razloge štrajka: otkazivanje temeljnog kolektivnog ugovora, najavu smanjenja dodatka na plaće, smanjivanje ukupnih izdvajanja za obrazovanje i znanost, pogrešnu ekonomsku politiku koja dugoročno upropaštava obrazovanje i znanost, smanjenje plaća od tri do devet posto te, što se zdravstva tiče, zabranu zapošljavanja.

Šef sindikata učitelja Zvonimir Laktašić moli roditelje da shvate kako učitelji i nastavnici nisu protiv njih i stoga neka ne šalju djecu danas u školu.

– Ministar i ravnatelji odgovorni su jer pozivaju djecu u školu, a znaju da je štrajk – ističe Branimir Mihalinec, šef srednjoškolskog sindikata.

Laburisti: Vlada svjesno uništava javni sektor!

Zemlja znanja i socijalne skrbi ne postoji više ni na papiru. Ova vlada ne razumije ništa, javni joj sektor ne treba, a privatni nije u stanju pokrenuti, poručuju Hrvatski laburisti.

Smatraju da Vlada kažnjava neposlušne i štedi tamo gdje se štedjeti ne smije – na temeljnim ljudskim pravima, na djeci, na obrazovanju, na zdravstvu, na onom zbog čega i plaćamo porez.

– Takvim ponašanjem Vlada s jedne strane zakida one koji si sami ne mogu pomoći, djecu, a s druge potiče sukob između tzv. realnog sektora i društvenih djelatnosti koje nisu, prema mišljenju Vlade, uopće realne, nego su opterećenje za proračun. Poduzetnici i posao vjerojatno bi procvjetali, a s njima i položaj njihovih radnika, kad državna vlast ne bi bila ovakva kakva jest – nesposobna, iracionalna, neosjetljiva, komplicirana i korumpirana. Nisu učitelji, profesori, medicinske sestre opterećenje ove države, loša vlast jest. Posebno Vlada koja svim silama nastoji zavaditi građane čiji su interesi, u suštini, isti – kaže se u njihovu priopćenju.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!