Profesori štrajkaši neće dobiti plaću za taj dan

(Srednja.hr) Kako su mnogi najavljivali, Matica sindikata nije uspjela pronaći zajednički jezik s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, stoga je definitivna odluka da svi profesori iz sindikata kreću u četvrtak u štrajk. Radi se o broju prosvjetara koji prelazi 60 tisuća, ako se zbroje članovi Matice sindikata, te sindikata Preporod. U to nije uključeno nenastavno osoblje, čiji dio će se vrlo vjerojatno odazvati na štrajk. Svima njima dan štrajkanja neće biti plaćen, a ravnatelji neovisno o tome moraju paziti da se učenicima osigura redovito održavanje nastave.

Ministarstvo obrazovanja danas je priopćilo kako uvažava pravo prosvjetara na štrajk, ali kako svejedno smatra štrajk nepotrebnim pritiskom u pregovorima o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru. Iz Ministarstva upozoravaju da Vlada neće profesorima platiti vrijeme provedeno u štrajku.

– Sindikalna strana sudjeluje u pregovorima o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru, a pozivanje na štrajk predstavlja nepotreban pritisak, smatraju u MZOS-u.

Dio je to priopćenja Ministarstva obrazovanja koje je izrazilo žaljenje jer sindikati nisu uspjeli pronaći zajednički jezik oko borbe za svoja prava, te organiziraju štrajk. Također navode kako svi moraju biti svjesni situacije u kojoj se nalazimo, te realnih financijskih okvira. Spominjući financijske okvire tvrde kako je proračun ministarstva porastao s 10,8 milijardi na više od 12 milijardi kuna, a najveći dio tog novca upravo ide na masu plaća čiji udio je povećan na 81,5 posto. Broj zaposlenika u znanosti i visokom školstvu je također povećan za čak 26 posto.

– Prioritet nam je čuvanje radnih mjesta i redovita isplata plaća i mirovina. Premijer Milanović je u nekoliko navrata javno obećao da će, čim se za to steknu uvjeti, prvi na listi prioriteta biti učitelji i nastavnici, ističe MZOS.

Ministarstvo je i potvrdilo da ravnatelji moraju osigurati odvijanje nastave, a svi profesori koji će štrajkati neće dobiti plaću za taj dan.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!