Bivši ravnatelj: Ministarstvo je bilo leglo nezakonitosti

(Večernji list) Smjenu 14 ravnatelja srednjih škola, od kojih je čak osam iz Zagreba, nitko od njihovih kolega javno ne želi komentirati.

– Ovaj put bih ostala suzdržana, molim vas nemojte me o tome ništa pitati, ništa ne znam, samo ono što sam čula u medijima, nisam upoznat, već sam vam rekao da se o tome ne želim javno izjašnjavati – bili su najčešći odgovori ravnatelja gimnazija i strukovnih škola koje je, kao i ukupnu javnost, posebno iznenadila činjenica da se među razriješenima našla i ravnateljica zagrebačke Petnaeste gimnazije Veronika Javor, koja je javno rekla da bi ponovno napravila isto, upisala sedmero djece koji su imali 61 bod u svoju, po mnogima, elitnu gimnaziju.

Elitizam te škole nije stvoren pričama, nego činjenicama, odnosno rezultatima njezinih učenika postignutim na raznim međunarodnim natjecanjima. Profesorica Javor jučer se nije javljala na svoj mobitel, a ni većina drugih smijenjenih ravnatelja do kojih smo pokušali doći.

U kuloarima se tek može čuti da smijenjeni nisu jedini koji su to radili i da su ravnatelji mimo rokova i mimo potrebnih bodova u svoje škole upisivali određenu djecu. Jedan od bivših ravnatelja (podaci poznati redakciji) jedne atraktivne hrvatske gimnazije pita zašto prosvjetna inspekcija selektivno obavlja svoj posao, zašto nadzor nije obavljen i nad ostalim srednjim školama, zašto se ne rješavaju pojedini višegodišnji slučajevi nostrifikacije svjedodžbi, zašto se nekima gleda kroz prste, a druge drastično kažnjava.

– Pozdravljam sankcije za nezakonitosti u radu, ali vjerujte mi, Ministarstvo obrazovanja bilo je leglo nezakonitosti – upozorava taj bivši ravnatelj, pitajući se hoće li Jovanović počistiti i pred svojim pragom.

Mnogima je simptomatično da se među 14 škola našla samo jedna gimnazija kad se zna da je pritisak na njih najžešći, posebno na one najbolje. Objašnjenje se možda nalazi u činjenici da su, kako je na konferenciji za novinare kazala načelnica prosvjetne inspekcije Mihaela Adamović, išli tragom konkretnih prijava konkretnih ljudi čija su djeca bila zakinuta.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!