Počeli novi pregovori Vlade i sindikata: “Znamo da nas ponovno čekaju ultimatumi”

(Index.hr) “Znamo da nas ponovno čekaju ultimatumi”, poručio je uoči novih pregovora oko Temeljnog kolektivnog ugovora čelnik sindikata znanosti Vilim Ribić. Od svojih zahtjeva da im se oduzeto vrati kad kriza prođe neće odustati, a na smanjenje cijene rada i diranje plaća neće pristati.

“Jer da je doista problem nestašica novca, da je problem sadašnjeg trenutka, onda bi oni prihvatili naš prijedlog jer smo im se mi odrekli tih božićnica i svih tih naknada, ali s obzirom na to da oni nisu prihvatili taj naš prijedlog, dakle nije točno da im novci trebaju sada. Njima treba rušenje cijene rada, svima, vama, nama, građanima, radnicima i tako dalje. To je koncept”, istaknuo je Ribić.

Krize su svjesni, kaže Branimir Mihalinec iz Sindikata srednjih škola te dodaje: “Ne mora se ona lomiti na leđima građana”.

“Ako je stvarno problem i jedini problem u ovoj zemlji, još samo nedostaje skidanje cijene rada zaposlenima u obrazovanju i zdravstvu, onda ova zemlja više nema problema, mi ćemo ga riješiti”, poručuje Mihalinec. U zgradu Vlade na pregovore je ušlo 11 sindikalnih predstavnika, no sindikalna je scena podijeljena.

Sindikati u zdravstvu naklonjeniji Vladinoj ponudi

S jedne strane sindikati vertikale koji čvrsto ostaju pri svojim zahtjevima i neće, kažu “pokleknuti i pristati na vladine ucjene”, dok su nešto fleksibilniji i Vladi naklonjeniji sindikati u zdravstvu.

Spomenka Avberšek iz Nezavisnih sindikata zaposlenih u zdravstvu jasno poručuje: “I ovoga puta potpisujemo”. “Ovako ću reći, copy-paste što se tiče pregovarača sindikata zdravstva i jedino znam da u ovu zgradu uvijek ulazim čistog obraza i tako ću i izaći”, naglasila je Avberšek. U pregovarački tim o kolektivnim ugovorima javnih službi prema novom Zakonu o reprezentativnosti prvi je put uključen i Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika.

“Prema tome, vidjet ćemo kako će se pregovori odvijati u okviru ovog pregovaračkog odbora, s obzirom na to da smo mi prvi put kao sindikat ušli i u pregovarački odbor sindikata javnih službi”, istaknuo je predsjednik sindikata, Boris Pleša. Ivica Babić iz Hrvatskog liječničkog sindikata kaže da oni ostaju pri svome.

“Dolazim u dobroj vjeri. Mi smo svoje stavove i kad su bili pregovori o izmjenama i dopunama Temeljnog kolektivnog ugovora jasno izrekli i konačno potpisali Dodatak. Ja mislim da će to biti nastavak priče koju smo počeli”, rekao je Babić. Svoja očekivanja otkrila je Jadranka Ivezić iz Sindikata zaposlenih u socijalnoj skrbi.

“Pretpostavljam da će sada biti možda nekih modifikacija, s obzirom na to da su u prvim pregovorima sindikati državnih službenika zaista pregovarali, a mi smo se opterećivali ovim međusindikalnim previranjima i nadam se da će nam ponuditi taj tekst Temeljnog jer je taj ipak povoljniji”, istaknula je Ivezić.

Vlada, podsjetimo, od svojih stavova ne odustaje, a to je kresanje nekih jednokratnih prava poput božićnica, regresa i jubilarne nagrade te redefiniranja naknade za prijevoz.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!