Roditelji odbili slati djecu u OŠ Bol: “zaigrani” prvašić ostao sam u razredu

(Slobodna Dalmacija) Roditelji učenika jednog od prvih razreda Osnovne škole “Bol” od ponedjeljka do srijede ovog tjedna svoje mališane nisu slali na nastavu. Razlog je jedan “zaigrani” dječak od šest i pol godina koji svojim ponašanjem ometa nastavu, a roditelji ostalih učenika smatrali su da stručna služba škole ne radi dovoljno na rješavanju toga problema.

Nezadovoljstvo roditelja eskaliralo je do te granice da su neki od njih počeli tvrditi da je taj dječak udario učiteljicu tako jako da joj je na licu ostao crveni otisak njegova dlana, da je ugrizao asistenticu u nastavi i da ga se ostali učenici u razredu boje. Svojim imenom nisu htjeli stati iza tih tvrdnji.

Iz razreda u razred

U četvrtak su roditelji djecu ipak poslali na nastavu jer su primili odgovor iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta da su njihov slučaj nemirnog dječaka uzeli u rad. Kada smo u četvrtak ispred škole razgovarali s nekoliko majki mališana iz tog razreda, ispričale su nam da taj dječak u učionici baca boce s vodom, mokru spužvu i trokute, a da je najveći problem što on svojim ponašanjem u razredu privlači pozornost njihove djece koja onda gledaju kako on npr. imitira različite životinje, umjesto da slušaju što im učiteljica predaje.

Ljuti su jer je Davor Bučević, ravnatelj škole, početkom listopada nemirnog mališana u njihov razred prebacio iz susjednog razreda.

Škola angažirala i asistenticu u nastavi

Davor Bučević, koji se zadnja četiri tjedna nalazi na traumatologiji zagrebačke bolnice, kazao je da, koliko je njemu poznato, taj dječak nije nikoga ozlijedio, bila to učiteljica, asistentica ili neki učenik.

– Prije svega se radi o ometanju nastave, zbog čega se u razredu ne može stvoriti radna atmosfera. Dječak se ne može koncentrirati na ono što učiteljica predaje, za vrijeme sata hoda po razredu i prilazi drugoj djeci, pa se roditelji boje da ne bude agresivan. Od početka školske godine u kontaktu smo s roditeljima tog dječaka, kojima sam na prijedlog stručne službe škole sugerirao da dijete u prvi razred pošalju dogodine kada bude imalo sedam i pol godina. Roditelj to nisu prihvatili, već su tvrdili da se njihov sin mora prilagoditi, da se samo radi o nestašlucima, da će se smiriti i da u školu mora ići od ove godine. Dječaka smo morali premjestiti u drugi razred da vidimo hoće li u drugoj sredini promijeniti ponašanje i smiriti se ili će se potvrditi da se ne može prilagoditi – objasnio je ravnatelj Bučević.

Naglašava da je od početka školske godine sa stručnom službom škole skoncentriran na rješavanje tog problema, te da je škola zatražila da se u to uključe Ured države uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Agencija za odgoj i obrazovanje, pravobraniteljica za djecu i resorno ministarstvo. Škola je angažirala i asistenticu u nastavu, koja u školi odrađuje pripravnički staž, da boravi u razredu s dječakom, dodaje ravnatelj.

Opservacija

– Škola trenutačno ne može ništa napraviti dok ne prođe službena opservacija koja mora trajati tri mjeseca, tijekom kojih stručna služba škole nadgleda kako dijete prati nastavu. Nakon ta tri mjeseca stručna služba može donijeti prijedlog da je za to dijete najbolje da ide na prilagođeni program školovanja u redovnom razredu ili da se premjesti u neku drugu odgojno-obrazovnu ustanovu. U takvom slučaju bi trebao pristanak roditelja tog dječaka, a roditelji obično prihvaćaju prijedlog struke za dobrobit djeteta – kaže Bučević.

Naglašava da roditelji ostalih učenika u razredu djecu moraju slati u školu.

– To što djecu nisu slali na nastavu nekoliko dana nije zakonski opravdano. Radi se o neprihvatljivoj situaciji zbog koje roditelji po zakonu mogu snositi sankcije – upozorio je ravnatelj Bučević, uz napomenu da razumije roditelje koji su zabrinuti za svoju djecu.

1 Comment

  1. Naravno, sankcionirat će se 20 roditelja koji ne žele slati djecu u problematičnu i potencijalno opasnu situaciju, a ne 1 koji ima neodgojeno i neprilagođeno dijete. 😮

    Neka taj 1 roditelj sjedi sa svojim “nestaškom” u razredu i drži ga pod kontrolom. (Ovaj model je bio prilično uspješan u razredu u koji je išlo moje dijete.)

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!