Nastavnici i profesori neće raditi dva dana i bit će za to plaćeni

(Večernji list) I ove se školske godine u Karlovačkoj županiji provodi nasilje nad zdravim razumom, gospodarskom situacijom u zemlji, radnim obvezama zaposlenika i odlukama mjerodavnog ministarstva. Mnogi danas odlaze na posao i ne dobivaju plaću. Međutim, u ovom će slučaju zaposlenici škola biti plaćeni za dva neradna dana, 2. studenog i 31. svibnja iduće godine. To nije korektno i moralno. Dosta je cinizma i lažnih radnika – poručio je predsjednik Sindikata obrazovanja EU 21 Dalimir Kuba ogorčen odlukom da se na spomenuta dva dana iza Svih svetih i Tijelova u školama ne radi.

Samo dvije ruke protiv

Napominje i da je odgovornost prebačena na škole.

– Sva su tijela prihvatila program kojim je utvrđeno da zaposleni u školama Karlovačke županije neće raditi ta dva dana, ali će upravo zato što ne rade ostvariti dnevnu zaradu. Supruga i ja smo na Učiteljskom vijeću OŠ Ivana Gorana Kovačića u Dugoj Resi u kojoj radimo upozorili na negativnu sliku koju tako šaljemo, daljnje srozavanje ugleda učitelja i bezobrazluk da nam se plaća nerad. No samo su naše ruke bile protiv. Sram nas je da se to redovito događa u našoj županiji. Takav prijedlog neradničkog županijskog pročelnika Željka Šančića nije ništa manje nakazan od slučaja ravnatelja iz Kaštela – dodaje Kuba.

Odluka ravnatelja

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu, šport i informiranje Željko Šančić odgovara da je odluka o dva nenastavna dana donesena na koordinaciji ravnatelja osnovnih i srednjih škola.

– Ta dva dana učenici neće doći na nastavu. Međutim, za zaposlenike u školama bit će itekako radni. To je dobra prilika da se obave administrativni i drugi poslovi u skladu s njihovim zaduženjima i zadaćama, kao i stručna usavršavanja.

Vrlo je važno i što ćemo na taj način ostvariti i bitne uštede na energentima i prijevozu. Karlovačka županija financira prijevoz osnovaca i jedan dan prijevoza stoji više od pedeset tisuća kuna – napominje pročelnik Šančić.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!