Milanović srušio Jovanovićev zakon – hoće li ministar podnijeti ostavku?

(Slobodna Dalmacija) Težak udarac iz vlastite stranke i Vlade stigao je ministru obrazovanja Željku Jovanoviću – premijer Zoran Milanović povukao je iz daljnje saborske procedure Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju!

Riječ je o Prijedlogu izmjena zakona koji je, kako je već pisala Slobodna Dalmacija, žestoko posvadio SDP-ovce, a SDP-ov saborski zastupnik Gvozden Flego i Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i EU fondova, ministra Jovanovića i njegova pomoćnika za znanost prof. dr. Sašu Zeleniku optužili su da uništavaju hrvatsku znanost.

Je li to znak konačnog odlaska ministra Jovanovića s funkcije ministra obrazovanja, teško je procijeniti. Iz Vlade o ovome u petak nije bilo moguće dobiti nikakvo pojašnjenje jer je premijer Milanović bio na službenom putu u Bratislavi. Podsjetimo da je Saša Zelenika zbog napada SDP-ovaca najavio ostavku, no ministar Jovanović, koji je u početku tvrdio da će otići i on ako ode Zelenika, pokušao je smiriti strasti rekavši da ostavke trebaju pričekati dok se ne vidi kako će Prijedlog izmjena proći u Saboru, odnosno hoće li ili neće biti usvojen.

Međutim, i prije nego što je ušao u raspravu, Vlada je Prijedlog 3. listopada povukla iz bilo kakve daljnje procedure, i to, što je također znakovito, bez ikakva obrazloženja. Prijedlog je već bio uvršten na dnevni red, rasprava se očekivala vrlo brzo, a zanimljivo je da je u Saboru dobio i jednoglasnu potporu Odbora za zakonodavstvo kojemu je na čelu također SDP-ovka Ingrid Antičević-Marinović.

Zašto se premijer Zoran Milanović predomislio i očigledno svrstao na stranu Flege i Grčića teško je zaključiti. Čudno je također što je Vlada isti dokument već usvojila na sjednici u srpnju i poslala ga u saborsku proceduru, a sada od njega odustaje.

U zagrebačkim akademskim krugovima, podsjetimo, procjenjivalo se kako se ministru Jovanoviću i Saši Zeleniki crno piše ako u sporu SDP-ovaca bude odlučivao premijer Milanović, i to zbog utjecaja njegova posebnog savjetnika Siniše Petrovića, prijatelja s fakulteta i profesora na zagrebačkom Pravnom fakultetu.

Upravo su profesori tog fakulteta bili među najžešćim kritičarima svih prijedloga koji su se ticali zakonskih promjena u znanosti i visokom obrazovanju. Prijedlog izmjena zakona prema kojemu profesori na sveučilištima obvezno moraju u mirovinu nakon navršene 65. godine života, osim ako im plaću ne osiguraju obrazovne ustanove u kojima rade, jedna je od stavki Prijedloga izmjena Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju koja je izazvala najviše bure u akademskoj javnosti.

No, ne samo taj dio, tijekom javne rasprave o zakonu na adresu Ministarstva stiglo je više od 800 primjedaba i prijedloga u vezi s pojedinim rješenjima.

Zakonskim izmjenama zamjeralo se da je prepisani “paket Fuchsovih zakona“, da uvodi komercijalizaciju, etatizaciju i elitizaciju visokog obrazovanja. Zagrebačko sveučilište kritiziralo je to što se zadire čak u 67 članaka zakona od ukupno 120, da pojedina rješenja vode stvaranju jaza između mladih i starijih generacija, da se znanstvenim novacima nigdje ne jamči radno mjesto ako stariji kolege odu u mirovinu.

Naravno, sveučilišnu zajednicu pogodio je i pokušaj da se zakonskim izmjenama dodatno smanji financiranje sustava visokog obrazovanja i znanosti, koje je, kažu, ionako prema postotku udjela u BDP-u najniže u Europi.

Antičević-Marinović: Ne znam ništa o povlačenju tog zakona

Predsjednica Saborskog odbora za zakonodavstvo SDP-ovka Ingrid Antičević-Marinović nije bila puno razgovorljivija u vezi sa sudbinom zakonskog prijedloga i zbivanja u toj stranci.

-Ne znam ništa o tome da je Vlada Prijedlog povukla iz saborske procedure. Morate se obratiti resornom ministarstvu – kratko je poručila Antičević-Marinović. Na upit kako to da je Saborski odbor kojemu je na čelu jednoglasno podržao Prijedlog izmjena zakona, a sada se on povlači iz procedure, dodala je: “Mi u Odboru s drugog aspekta promatramo zakonske prijedloge, prije svega ustavnog i zakonodavnog.“

Zelenika odlazi

Prema izvorima bliskima Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, Saša Zelenika definitivno odlazi s mjesta pomoćnika ministra za znanost, kako se čini, već početkom idućeg tjedna. Službenu potvrdu te informacije nije bilo moguće dobiti, a ministar Željko Jovanović nije htio ništa komentirati.

-Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju ide na dodatne konzultacije – sve je što je ministar Jovanović htio reći o ovoj situaciji.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!