Jednoglasna odluka Vlade: Otkazan temeljni kolektivni ugovor za zaposlene u javnim službama!

(Jutarnji list) Vlada je na telefonskoj sjednici prije nekoliko minuta jednoglasno donijela odluku o jednostranom raskidanju Temeljnog kolektivnog ugovora za zaposlene u javnim službama. Odluka je bila izvjesna još u subotu, kada je propalo mirenje sa četiri sindikata – znanosti, učitelja, srednjeg školstva i medicinskih sestara.

Temelj za jednostrano raskidanje TKU bio je članak 23. koji Vladi daje mogućnost raskida u uvjetima pogoršane gospodarske situacije.

Sva prava iz danas raskinutog TKU za 184.000 zaposlenih u obrazovanju, znanosti, zdravstvu, kulturi i socijalnoj skrbi vrijedit će još tri mjeseca, do 17. prosinca. Do tad će, očekuju u Vladi, sa sindikatima usuglasiti novi Temeljni kolektivni ugovor istovjetan postojećem, ali i Dodatak I., kojim će se zamrznuti dio materijalnih prava, smanjit će se dnevnice sa 170 na 150 kuna, a za 50 posto i jubilarne nagrade.

Božićnice i regresi neće se isplaćivati do kraja iduće godine, a ustanovit će se i nova, već poznata, pravila za isplatu naknade za prijevoz. Radnici koji rade do dva kilometra od radnog mjesta ne bi imali pravo na prijevoz, dok bi u punom iznosu tu naknadu primali samo oni koji poslodavcu daju na uvid račun za kupljenu mjesečnu kartu ili sami pokaz.

Zaposlenici u javnim službama koji na posao dolaze automobilom ubuduće bi, sukladno spomenutom dodatku, imali pravo na 75 posto naknade za prijevoz.

Nakon što je TKU raskinut, na redu je utvrđivanje broja članova u sindikatima kako bi Povjerenstvo za reprezentativnost napravilo rang listu sindikata po veličini, nakon čega će 11 najbrojnijih imenovati svoje predstavnike u Pregovarački odbor.

Predsjednik sindikata znanosti Vilim Ribić još je jutros ustvrdio kako će zbog raskida TKU dio sindikata podnijeti tužbu protiv Vlade, a nagađa se da bi osnova za tu tužbu trebalo biti osporavanje “pogoršane gospodarske situacije” zahvaljujući kojoj su Banski dvori uspjeli jednostrano raskinuti TKU za javne službe.

Sindikati zaposlenih u zdravstvu, socijalnoj službi i zaposlenih u kulturi, te sindikat liječnika, koji su jos prije nekoliko mjeseci pristali na zamrzavanje materijalnih prava, jutros su se sastali s ministrom rada Mirandom Mrsićem koji ih je izvijestio o tijeku mirenja koje je u subotu propalo. Sindikati su, kako se neslužbeno doznaje, ustvrdili kako će, ako Vlada ponudi isti tekst TKU i isti tekst Dodatka kao u pregovorima ovog ljeta, potpisati novi Temeljni kolektivni ugovor.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!