U novom krugu pregovora s Vladom bit će 11 sindikata

(Večernji list) Vlada će sutra otkazati Temeljni kolektivni ugovor za javne službe, saznajemo iz Banskih dvora. Obzirom da je u njemu dogovorena produljena primjena od tri mjeseca, javne službe imat će sva prava do 17. prosinca, a do tada ne smiju štrajkati.
– Vlada će ići na otkazivanje TKU-a temeljem članka 23. koji kaže da možemo otkazati ugovor zbog pogoršane ekonomske situacije – kazao nam je ministar Mirando Mrsić.

Ipak, o božićnici koja proračun košta 320 milijuna kuna resorni ministri morat će još pregovarati sa sindikalnim čelnicima jer to pravo svima, osim sindikatu zaposlenih u visokom obrazovanju, brane granski kolektivni ugovori. Ako ministri ne postignu dogovor, koeficijenti plaća rezat će se onim javnim službenicima čiji sindikati ne pristanu na odricanje. Taj potez bit će problem samo kod sindikata zaposlenih u osnovnom školstvu, jer, kako doznajemo, njihov granski ugovor brani Vladi rezanje koeficijenata. Zato će Banski dvori pokrenuti ocjenu ustavnosti tog granskog ugovora.

U razdoblju produljene primjene TKU-a Vlada će pokrenuti pregovore o novom ugovoru. Prema Zakonu o reprezentativnosti odbor se širi na 11 sindikata, a kriterij za reprezentativnost isključivo je broj članova. Doznajemo da za stol s Vladom pravo ima sjesti sindikat Preporod, a konkurenciju u zaštiti interesa zaposlenih u visokom školstvu dobit će i Vilim Ribić. Mora se razgovarati i o usklađivanju pariteta, pravu koje bi državu moglo koštati dodatnih 1,6 milijardi kuna u 2013. godini, ali iz Banskih dvora poručuju sindikatima da zaboravljaju kako Vlada ima snagu predlaganja zakona kojom može riješiti njihovu “isprepletenu mrežu propisa” kojom prijete u zadnje vrijeme.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!