Propao zadnji pokušaj mirenja Vlade i sindikata: Slijedi turbulentna jesen

(Index.hr) Propao je i posljednji pokušaj mirenja Vlade i sindikata javnih službi. Kao što se i očekivalo, Vlada i sindikati, koji su na referendumu dobili potporu 90 posto članstva da kažu ne Banskim dvorima, nisu se uspjeli dogovoriti.

“Nismo se mogli dogovoriti da sredstva koja se uskraćuju – božićnice i regresi – budu vraćena kad se gospodarska situacija popravi”, rekao je potpredsjednik Vlade Neven Mimica. “Pa valjda je nakon referenduma jasno kakva mogu biti očekivanja, mi smo ih prilagodili tome”, dodao je Mimica.

Slijedi raskid Temeljnog kolektivnog ugovora

Sindikati pak nisu zadovoljni niti novim rješenjem o manjoj naknadi za prijevoz, te kažu da nije jasno definiran ni povrat isplate spornih koeficijenata od 3, 5, 7 i 9 koje je Vlada ukinula još u srpnju.

Vlada bi već sljedeći tjedan mogla raskinuti TKU, jasan je Neven Mimica. “Mi ćemo u skladu sa zakonskim propisima o kolektivnom pregovaranju iskoristiti sve daljnje mogućnosti, koje u krajnjem slučaju, trebaju dovesti do ostvarenja onog zadanoga. Uštede koje su nužne ostvariti u ovoj i idućoj godini, bit će ostvarene, najvjerojatnije odlukom Vlade o raskidu Temeljnog kolektivnog ugovora”, poručio je Mimica.

Premijer bezuspješno pokušao smekšati učitelje i profesore

Premijer Milanović danas je također pokušao smekšati sindikate, odnosno učitelje i profesore, kazavši kako će oni biti prvi na koje će se misliti kada se financijska situacija stabilizira. Ovo je apel ljudima koji rade i koji obrazuju našu djecu i obećanje da će, prvom prilikom, kada to bude moguće, oni biti prvi na koje će se misliti, ne niti sveučilišni profesori, niti zdravstveni djelatnici i liječnici, niti komunalna poduzeća, nego učitelji i profesori u srednjim školama koji rade za plaće koje su danas manje ili osjetno manje, nego u većini javnih lokalnih, komunalnih firmi, a to je naslijeđeno stanje”, istaknuo je Milanović ,priznavši da su učitelji profesori potplaćeni, ali da je glavna zadaća Vlade održati proračun.

Obećanja više nisu dovoljna

Međutim, obećanja sindikatima nisu dovoljna, te su ostali dosljedni ranije iskazanom stavu: Neće ništa potpisati, a ako Vlada i pokuša raskinuti Temeljni kolektivni ugovor, kreću u pravnu bitku i štrajkove.

“Kada bi ovo bila jedna fleksibilna i razumna vlast, kojoj nije u cilju samo iskazivati volju za moć, onda bi vjerojatno i kod njih došlo do nekog pomaka. Oni bi shvatili da to nije nikakvo mađioničarstvo. Mislim da bi trebali revidirati svoje stavove, pogotovo nakon ovog referenduma”, istaknuo je predsjednik Matice sindikata Vilim Ribić.

“S ovim ljudima se ne može voditi racionalan dijalog”

“Ovo nije bilo mirenje ni pregovori jer se s ovim ljudima ne može voditi racionalan dijalog”, zaključio je čelnik Matice sindikata Vilim Ribić.

“Ovi ljude ne misle. Ne mogu odlučivati samostalno i zato ovaj proces ne može uspjeti. Moje je da javnost upozorim što je uzrok da se pregovarački proces ne može uspješno završiti – isključivo Vladina strana, apostrofirajući posebno gospodina Mrsića, kojemu je ovo očito strano područje. Mi nismo njegovi pacijenti, što on još uvijek nije razumio”, kaže Ribić.

Smanjenje plaća za deset posto, koje je najavljeno ako se dogovor ne postigne, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić tek je kratko komentirao. “Mi ćemo koristiti naše zakonske mogućnosti i okvire da održimo proračun i da napravimo uštede koje moramo napraviti. Jednostavno, da održimo radna mjesta i isplatu plaća”, poručio je Mrsić.

Prijetnje proizvele kontraefekt

Sindikalisti su i prije zadnjeg pokušaja mirenja kazali kako ih Vladine ucjene i prijetnje neće zastrašiti, već će proizvesti kontraefekt.

“Odmazda u početku nekog uplaši, ali nakon toga kreće pokret otpora. Ovi rezultati se mogu označiti kao pokretanje pokreta otpora protiv Vladine politike i Vlade Republike Hrvatske”, istaknuo je Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata srednjih škola. Zbog prijetnji su zatražili i ostavku ministra Željka Jovanovića, a on im je danas odgovorio kazavši kako se “sindikatima malo zavrtjelo na ovom koncu od Ribića, pa i dalje prosipaju bisere”.

Slijedi turbulentna jesen

S obzirom na retoriku korištenu u “pregovaranju” bilo je i logično očekivati da na kraju do nikakvog mirenja i usuglašavanja stavova neće doći. Sindikati nisu dobili što su željeli i Vlada sada kreće s otkazivanjem Temeljnog kolektivnog ugovora i predlaganjem novog. Slijedi turbulentna jesen u kojoj treba očekivati masovne štrajkove i prosvjede, te kompliciranu pravnu bitku.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!