I to je moguće: Sedmi razred pao sa sedam jedinica pa upisao osmi!

(Index.hr) U jednoj osnovnoj školi pokraj Splita neuobičajena situacija. Učenik sedmog razreda školsku godinu zaključio je sa sedam negativnih ocjena! Lijeva strana imenika puna je aseva! Jedinica do jedinice. Hrvatski, kemija, fizika, matematika… Svi glavni predmeti, katastrofa! Školski dnevnik sadrži i razne opaske nastavnika. Nije zainteresiran za nastavu, ne nosi knjige u školu, ne radi domaću zadaću. Razrednica ga je istaknula kao najveći problem razreda! Uspjeh na koncu godine uza sve to i ne čudi.

Još jedan slučaj za ministra Jovanovića?

S obzirom da ako učenik ima više od dvije jedinice na kraju godine pada, u školi su se svi iznenadili kada su učenika vidjeli prije koji dan u osmom razredu! Kako sad to? Po školi su krenuli razne priče, neki su čak posumnjali u mito i korupciju. U svakom slučaju drže da ministar Željko Jovanović ima još jedan slučaj za ispitati.

Ništa takvo, uvjeravaju nas tajnik škole i pedagoginja. Sve je po slovu zakona! Kažu kako učenik zapravo u školu nije ni upisan, već je gost! Tako nije ni mogao pasti godinu. U osmi razred upisan je temeljem nostrificirane svjedodžbe o završenom sedmom razredu u Njemačkoj, a ne “uspjeha” u sedmom razredu škole u Hrvatskoj, temeljem čega se, dakako, nije ni mogao upisati.

U njemačkoj osnovnoj školi nemaju ni fiziku, ni kemiju?

U školi pojašnjavaju da su im se roditelji obratili 5. rujna prošle godine. “Upisali smo dijete kao gosta. Dokumentacija iz Njemačke je kasnila, tek se nedavno riješila. Išli smo u korist učenika, o svemu je obaviještena inspekcija. Radi se o obitelji povratnika, a oni su u posebnom statusu. Ispočetka je učenik krenuo u 8. razred, istovremeno je imao i sate kod logopeda, učio je pisati i govoriti hrvatski jezik. Do 22. studenog smo pratili njegov napredak, a onda smo zaključili da postoji velika razlika između nastavnog programa u Njemačkoj i Hrvatskoj. Učenik se tako po prvi put susreo s kemijom, fizikom, a s i matematikom u ovom obliku. Tada su se pojavili i problemi u ponašanju. Vidjeli smo da prijeti agresija. Nakon razgovora s roditeljima donijeli smo odluku da ga prebacimo u sedmi razred. Omogućeno mu je i da bira u koji će razred. Sada je to jedna sasvim druga priča. On je sada sretno dijete koje nije u otporu. Spasili smo ga. Prije su mu u glavi bili vrtuljak i zbrka. Promijenio je ponašanje, naučio je hrvatski, očekujemo da će biti bolje”, kazala nam je pedagoginja škole.

Napretkom je zadovoljan i tajnik škole, premda nam nije najjasnije kada se učenik stigao popraviti s obzirom da su jedinice zaključene prije svega koji mjesec, uoči ljetnih ferija.

U svakom slučaju, tvrde nam u školi, sada je sve posve uobičajeno i bude li učenik pokazao i ove godine ovako “zavidno” znanje past će godinu. Ovaj put uistinu.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!