Priopćenje: Opet se oduzima onima koji imaju najmanje – glasajte PROTIV ili šutite zauvijek

(Priopćenje u PDF formatu – prikladno za printanje i postavljanje na oglasnu ploču u zbornici – možete pokupiti ovdje)

Udruga “Nastavnici organizirano” poziva sve kolege, ma u kojem stupnju obrazovanja radili, ma u kojem sindikatu bili član, da na referendumu koji se upravo odvija glasaju PROTIV prihvaćanja Dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru.

Razlozi su višestruki i ne tiču se samo ovog konkretnog Dodatka, nego i cjelokupne situacije u hrvatskom obrazovnom sustavu.

1. Plaća učitelja i nastavnika – iako se nalazimo u deset posto najobrazovanijeg stanovništva – i do sada je bila ispod prosjeka za Republiku Hrvatsku. Može se govoriti o krizi. Može se govoriti o uštedama. Međutim, činjenica je da prosvjetari imaju najmanje plaće od svih “državnih službenika” na koje se ovaj Temeljni kolektivni ugovor odnosi. Kome ovo nije paradoks – da najobrazovaniji u državi imaju najmanje plaće – neka slobodno glasa za ovaj Dodatak.

Odbijanjem dodatka pojavila bi se mogućnost ukidanja Kolektivnog ugovora i otvorila bi se vrata slobodnijem pregovaranju u kojemu se neke stvari moraju drugačije raspodijeliti ako itko želi da Hrvatska prijeđe u rang razvijenijih zemalja.

2. Prihvaćanjem Dodatka TKU učitelji i nastavnici legaliziraju svoje ispodprosječne plaće. Ukoliko glasate ZA prihvaćanje, gubite pravo kritiziranja vlasti, države, sustava, Ministarstva, upravo zato jer su vas nadležni pitali što želite i vi ste odgovorili: “Da, želimo da nam se smanje plaće.” Istina je da u oba slučaja gubimo. Ako prihvatimo dodatak, gubimo božićnice i regres. Ako ga odbijemo, slijedi represija koja će, privremeno, možda oduzeti i više novca. Ali činjenica je da je, zbog ispodprosječne plaće u proteklih deset godina svaki učitelj i nastavnik dobio 60.000 kuna manje nego što bi dobio da mu je plaća bila prosječna (a brojka bi bila još i veća ako bismo je uspoređivali s natprosječnom plaćom kakvu imaju nastavnici u svim ostalim evropskim zemljama)! Treba reći vlasti: hvala, naše novce ste već dobili, lijepo molimo, sad uzmite nekome drugome.

Ako prihvatite ovaj Dodatak, gubite pravo da se ikad više bunite zbog bilo čega i otvarate mogućnost i za daljnja rezanja po jednostavnom principu: oduzima se onima koji daju da im se oduzima, pa makar već imali najmanje.

3. Dodatak TKU ne garantira apsolutno ništa, a istovremeno uzima. Sve stavke koje nešto obećavaju to čine neodređeno i uz uvjet daljnjeg pregovaranja. Pravila plaćanja putnih troškova se birokratski postrožuju, a i dalje se ne riješava glavni problem: njihova zloupotreba, zato jer bi, da se to riješi, trebalo uložiti trud, istražiti stanje na terenu i donositi odluke po pojedinim slučajevima. A birokratski mentalitet svih dosadašnjih hrvatskih vlastodržaca to nije sposoban shvatiti i zato donose nova, restriktivnija pravila, koja pogađaju sve, umjesto one koje treba pogađati.

Smatramo da sindikati koji su do sada pregovarali vode pogrešnu pregovaračku politiku i da su upravo oni i doveli do katastrofalnog stanja u kojemu se profesija danas nalazi. Međutim, Vlada RH je krenula u odmazdu na potpuno pogrešan način, prelamajući sve preko leđa prosvjetara i ne zaslužuju da im se na bilo koji način izlazi u susret ni milimetra.

Zato pozivamo sve da ovaj Dodatak ODBIJU.

Progovorite sad ili šutite zauvijek.

Udruga “Nastavnici organizirano”
Zagreb, 11. rujna 2012.

6 Comments

  1. Nisam član Udruge pa imam pravo progovoriti i suprotno stavu Udruge. Progovoriti i ne zašutjeti iz više razloga koji se tiču samo ovog konkretnog Dodatka.
    1. Udruga ispušta iz vida da se ne pregovara o kolektivnom ugovoru za školstvo već za sve javne službe. Dio javnih službi već je rekao DA ovom Dodatku, kao i državni službenici. Znači sindikati obrazovanja su ostali usamljeni. Boriti se za NE mi smo došli u situaciju da se od svih javnih i državnih službi jedini borimo za sve. Da li ste vodili računa o tome da ako se mi izborimo za opstanak recimo božićnice da smo to istovremeno izborili i za sve ostale na koje se odnosi TKU ? Dakle tražite da se borim i za onoga kome je bolje od mene, a koji u toj borbi ne želi sudjelovati.
    2. Dodatak se ne odnosi na plaće već na dodatke koji ne utiču na visinu plaće već utiču na naša ukupna primanja. Doduše i te dodatke na neki način možemo smatrati dijelom naše plaće, ali budimo precizni. Dakle nije točno da ću svojim DA pristati na smanjenje svoje plaće. Upravo zbog toga što su naši pregovarači odbili reći DA meni se plaća smanjila za devet posto. Ja posljedice odgovora NE već osjećam i plaćam 600 kuna mjesečno i plaćat ću sve dok traje ova trakavica od pregovora. Mnogi to istovremeno neće osjetiti.
    3. I najvažniji razlog zašto ću reći DA Dodatku je upravo ovo što navodite da su sindikati koji su do sada pregovarali vodili pogrešnu pregovaračku politiku. Stvarno je za čuditi kako se netko tko je svjestan da su oni koji su ih do sada potpuno pogrešno vodili prepušta da ih isti i dalje vode. Zar ništa niste naučili 2006. Vaš poziv imao bi smisla kad na čelu Pregovaračkog (ili budućeg štrajkačkog ) odbora ne bi bio VILIM RIBIĆ.
    Ovako nemojte me plašiti i braniti da i dalje vičem, protestiram i kritiziram kao što sam to činio u proteklih dvadesetak godina iako ću zaokružiti DA. Ne pozivam nikoga da me slijedi.
    Kad osjetim da je trenutak da se štrajkom doista nešto može pomoći rado ću se svim snagama tome pridružiti pa makar i kao umirovljenik.

  2. Ne shvaćamo ovaj referendum kao pitanje isključivo jedne božićnice i dva regresa, nego kao još jedan slučaj gdje će se vidjeti tko je pokoran, a tko ne prihvaća sve što mu serviraju. Kao što ne glasamo “Protiv” zato jer se to poklapa s Ribićevim osobnim interesima, tako nećemo ni glasati “Za” samo kako bismo onemogućili Ribićeve osobne interese. Glas “Protiv” je jedan korak ka poništenju i temeljnog i granskog KU koji, kad se sve zbroji i oduzme, NISU DOBRI! Da, ni sindikati koji vode te pregovore NISU DOBRI, ali što sad? Hoćemo li se grčevito držati ugovora samo zato jer se bojimo da će ti i takvi sindikati opet prodati svoje članove? Neka ih prodaju, i to što jeftinije, ako može! Neka budu što korumpiraniji, neka njihovi vođe što više provode svoje interese. Samo tako – ako ih se provocira i prisiljava na akciju – oni će pokazati svoje pravo lice, ljudi će ih sve više vidjeti kao to što jesu i sve više će ih napuštati, kao što su ih napuštali prilikom svakog štrajka koji se događao. Neaktivnost takvim sindikatima pogoduje, nepreispitivanje bilo čega im pogoduje jer njihovim članovima omogućava da gunđaju sebi u bradu, ali da ne budu svjesni što je pravi uzrok problema.

    Još jednom, da, Ribić vozi svoje interese, ali vrijedi li svoj glas na referendumu podrediti isključivo inatu Ribiću ili ipak treba gledati malo širu sliku?

  3. Isto tako, nije Ribić smanjio vašu plaću za 9% nego su to svojim ucjenama napravila gospoda iz Vlade. Situacija nije crno-bijela nego, u najboljem slučaju, crno-crna.

  4. Prema mom misljenju u trenutnom referendumu ne glasam samo DA ili NE Dodatku I. kolektivnog ugovora. Smatram da branim jednu ideju. Ideju da je moje nastavnicko zvanje vrijedno, da doprinosim razvoju drustva, da moje zalaganje kod učenika proizvodi bolje građane naše zemlje. U toj ideji se protivim potcjenjivanju koje stalno dolazi iz vladajućih struktura bez obzira kojeg su lijevo-desno-crveno-crnog predznaka. Moje NE znači da pružam otpor i da se ne mirim sa situacijom…

  5. O nikakvom inatu ja ne govorim. Radi se o nepovjerenju. Pametnog se može prevariti samo jednom, a mene je Ribić već jednom dobro prevario. Ako niste upoznati 2006. Ribić je uvjeravo (kao i sada) kao će bruto plaća profesora početnika, k=1,29, sa tadašnjih 5895 kuna krajem 2012. porasti na 9510 kuna, a ona je stvarno samo 6590 kuna. Radi se dakle o prevari daleko većoj od 9%. Da Ribić moju plaću doista nije smanjio za 9% već mnogo više.Suprotstavio sam se tada njegovoj tvrdnji o veličanstvenom uspjehu ali izgleda bez uspjeha (vidi Školske novine iz 2006./2007.).Želim vam puno uspjeha, ali nemojte zaboraviti onu; Tko s Ribićem tikve sadi …

  6. Hvala na pojašnjenju. Dakle, kao što ne treba glasati “Protiv” zbog toga što će to biti u interesu Ribiću, ne treba glasati ni “Za” zbog toga što je to protiv Ribićevih interesa. Ovo nije referendum za ili protiv Ribića nego za ili protiv Dodatka Kolektivnom ugovoru, odnosno protiv ili za sam ugovor.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!