Mimica prijeti prosvjetnim radnicima: Ako ne prihvatite Vladin prijedlog, smanjit ćemo vam plaću!

(Index.hr) Neven Mimica, potpredsjednik vlade Zorana Milanovića, uputio je pismo svim nastavnicima, učiteljima, profesorima, znanstvenicima i ostalim zaposlenicima u sektoru obrazovanja, u kojem ih instruira kako da glasaju na predstojećem sindikalnom referendumu!

Mimičino “referendumsko pismo” zaposlenicima u sektoru obrazovanja proslijedilo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Iz Jovanovićevog ministarstva poručili su zaposlenicima u sustavu obrazovanja da im je “želja da referendum bude proveden mirno i u demokratskom duhu”, uz dodatak da se “nadaju da će članovi sindikata obrazovanja i znanosti prepoznati ozbiljnost situacije u kojoj se nalazi Republika Hrvatska i važnost proračunskih ušteda te da će prihvatiti Vladin prijedlog”.

Prosvjetarima se prijeti smanjenjem plaća

Mimica, inače član Pregovaračkog odbora Vlade RH za pregovore sa sindikatima javnih službi, u pismu praktički prijeti prosvjetnim radnicima, “upozoravajući” ih što bi se moglo dogoditi ako prijedlog Vlade ne prođe.

“Smatramo da smo ponudili održivu platformu koja smanjuje troškove proračuna bez istodobnog smanjivanja osnovne plaće. Eventualno odbijanje predloženog Dodatka prisilit će Vladu da uštede potraži na druge načine, što će značiti umanjenje osnovne plaće, koje će biti nužno budući da se ta prava (božićnica, regres, jubilarne nagrade) osim u Temeljnom kolektivnom ugovoru nalaze i u granskim kolektivnim ugovorima”, navodi se u Mimičinom pismu.

Čega bi se morali odreći

Mimica elaborira da su “pregovori sa sindikatima javnih službi trebalo uspostaviti platformu koja bi osigurala uštede u državnom proračunu i omogućila zadržavanje radnih mjesta u javnom sektoru”, ali s obzirom da dio sindikata nije prihvatio prijedlog Vlade, postoji i mogućnost ukidanja važećeg Temeljnog kolektivnog ugovora, te pokretanje pregovora o novom kolektivnom ugovoru.

Vlada, podsjeća Mimica prosvjetne radnike u pismu adresiranom na njihove e-mail adrese, predlaže produženje postojećeg kolektivnog ugovora do 2. kolovoza 2016. i legalizaciju ukinutih dodataka na plaće. No, prosvjetni radnici morali bi se odreći božićnica za 2012. i 2013. godinu, te regresa za 2013. godinu, a morali bi prihvatiti i 50 posto manju osnovicu za obračun jubilarne nagrade u 2013. godini, neisplatu jubilarne nagrade za 5, 15 i 25 godina staža u 2013. godini, te redefiniciju naknada za prijevoz s posla i na posao.

Mimica obećava prosvjetarima da će se privremena suspenzija isplate dijela materijalnih prava ugovoriti Dodatkom TKU, “što znači da suspenzija nije i ne može biti trajna”. Sindikati, podsjećamo, nisu željeli pristati na odricanja ukoliko im Vlada ne obeća da će im oduzeta prava biti vraćena kada se gospodarska situacija u zemlji stabilizira.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!