Jovanović: Zbog škole u Kaštel Štafiliću pokreće se inspekcija u svim školama u RH!

(Dnevnik.hr) Ministar Željko Jovanović u školi ‘Braća Radić’ u Kaštel Štafiliću održao je nenajavljeni sastanak s nastavnicima i roditeljima učenika. Odlučio je da će nalazom prosvjetne inspekcije zabraniti upis 42 učenika u četverogodišnje zanimanje. Zahtijeva i raspuštanje nastavničkog odbora i pokreće postupak razrješenja ravnatelja Petra Vrbanića.

Kao izravnu posljedicu ove situacije, ministar je najavio prosvjetne inspekcije na razini Republike Hrvatske kojima će sankcionirati i svi ostali sporni upisi. ‘Ovaj je slučaj, prije svega, posljedica ogromne neodgovornosti, koju je pokazao ravnatelj zajedno sa školskim odborom i županijskim pročelnikom za školstvo Omrčenom te neodgovornosti roditelja’, kazao je ministar na sastanku.

Jovanović je ipak naglasio kako će dvanaestero učenika, koji su ostvarili dovoljan broj bodova biti upisano u četverogodišnja zanimanja. Ostali učenici mogu biti upisani u trogodišnja zanimanja. U školi u Kaštelima to su zanimanja vinogradar – maslinar, a na razini cijele Splitsko-dalmatinske županije slobodno je još 206 mjesta u trogodišnjim programima.

Nakon što su 42 učenika srednje škole u Kaštel Štafiliću dan nakon početka škole doznali da njihov upis nije odobren, njihovo upisivanje i školovanje zabranilo je Ministarstvo obrazovanja. Unatoč tome, ravnatelj škole ih je jutros primio u školu. U školu je nenajavljeno stigao i ministar Jovanović. Odbio je dati bilo kakvu izjavu za medije.

Ministar je podsjetio na slučaj u Karlovcu iz lipnja ove godine. Tad je bila upućena inspekcija u srednju školu i odmah je spriječen upis svih učenika s nedovoljnim brojem bodova.

Podsjetimo, problem je nastao zbog upisivanja učenika s manje od 36 bodova, koliko je iznosio upisni prag. Roditelji su već kupili udžbenike, ali i platili upisninu za zanimanje za koje su se htjeli školovati. ‘Svake godine mi smo upisivali učenike koji su ispod bodovnog praga, ako nisu ugrožavali učenike koji su poviše bodovnog praga ili imaju bodovni prag’, rekao je tada Petar Vrbanić, ravnatelj SŠ ‘Braća Radić’.

Učenici srednje škole nakon intervencije Ministarstva solidarizirali su se sa 42 učenika, koja ne smiju pohađati prvi razred koji su upisali, i bojkotirali nastavu te počeli potpisivati peticiju, poručujući ministru obrazovanja Željku Jovanoviću da prvašima dopusti školovanje. No, ministar nije popustio u svojoj odluci da 42 učenika moraju biti ispisana, jer nemaju dovoljno bodova, a najavio je i smjenu ravnatelja. Neupisane učenike i ravnatelja podržali su naknadno na sastanku i profesori, ali i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!