Pravna pobjeda: Prvi put donesena presuda protiv Vlade u korist sindikata!

(Jutarnji list) Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod prvi je sindikat koji je dobio presudu protiv Vlade, kao potvrdu da je Vlada 2007. godine u kolektivnim pregovorima za područje javnih službi pregovarala s nezakonito formiranim pregovaračkim odborom, izvijestio je predsjednik Sindikata Željko Stipić na današnjoj konferenciji za novinare.

Tužba je podnesena 2007., nakon što tadašnja Vlada nije odgovarala na opetovane zahtjeve sindikata Preporod da sudjeluje u sindikalnim pregovorima iako ih je na to obvezivao Zakon o radu, ili je, napomenuo je Stipić, odgovarala bahato i arogantno.

Presuda je donesena prije desetak dana na Općinskom radnom sudu u Zagrebu, i njome je Republici Hrvatskoj naloženo da sindikatu Preporod, za naknadu štete zbog povrede prava osobnosti, isplati 20 tisuća kuna i objavi presudu u dnevnim novinama.

Tužbeni zahtjev da se temeljni Kolektivni ugovor za službenike i namještenike u javnim službama, sklopljen 31. srpnja 2007., utvrdi ništetnim, je odbijen.

To je jedna od prvih presuda protiv HDZ-ove Vlade, u kojoj je glavna za te pregovore bila Jadranka Kosor, rekao je Stipić, ustvrdivši kako je to veliki iskorak hrvatskog pravosuđa jer pokazuje da Hrvatska nije zemlja u kojoj je moćnicima sve dopušteno, a i s obzirom na to da će se ubuduće vlade trebato zapitati kakve su posljedice bahatog i silničkog ponašanja.

Sadašnjoj vlasti “može se svašta predbaciti”, ali ne i da “dogovara pregovore ispod stola”, ocijenio je Stipić, napomenuvši da je i u tadašnjoj vlasti bilo osoba koje su upozoravale ne nezakonito ponašanje Vlade, poput pokojne državne tajnice Ministarstva rada Vere Babić.

Najavio je da će, kada presuda postane pravomoćna, sindikat Preporod cijeli iznos koji mu je dosuđen kao naknada štete, uplatiti u državni proračun.

“Nama ne trebaju kune iz državnog proračuna jer to nisu ni Linićeve ni Mrsićeve kune, nego poreznih obveznika. Samo smo željeli dokazati da zakoni postoje da ih se poštuje i da ih nitko ne smije kršiti”, istaknuo je Stipić.

Predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod očekuje da će taj sindikat u nove pregovore o izmjenama kolektivnih ugovora biti uključen na temelju Zakona o reprezentativnosti, i za to im ova presuda nije ključna.

Upitan da komentira najave kako će se svim prosvjetarima, ukoliko ne uspiju pregovori, smanjiti plaće za 10 posto, Stipić je rekao kako se sada, “umjesto da se ispita odgovornost pregovarača s vladine strane”, vraća na početak i pojavljuje “činovnički, bankarski mentalitet ministra Linića”, koji će, ustvrdio je, linearnim smanjivanjem plaća pomiriti bilancu proračuna.

Ako bi se to dogodilo ova Vlada više nema razloga niti dana opstati u ovoj zemlji, naglasio je Stipić, podsjetivši na predizborna obećanja prosvjetarima o povećanju izdvajanja u obrazovanje i poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih u obrazovanju.

“Ako se to radi na ovaj način, onda je netko posvađan s pameću i realnošću”, dodao je.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!