Jovanović iz škole izbacio 42 učenika: “Kriv je ravnatelj jer ih je upisivao, a nemaju 36 bodova”

(Index.hr) PRAVI šok je doživjelo 42 učenika prvog razreda Srednje škole “Braće Radić” Kaštel Štafiliću kada su im jučer, prvog dana škole, rekli da im Ministarstvo nije odobrilo upis.

Na taj slučaj na svom Facebook profilu je reagirao ministar Željko Jovanović te krivnju svalio na ravnatelja škole Petra Vrbanića koji je učenike upisao u četverogodišnje programe, iako su imali manje od 36 bodova.

“Poigrali se se sa sudbinom djece”

“Ravnatelj škole Vrbanić, školski odbor, pročelnik za društvene djelatnosti u Splitsko-dalmatinskoj županiji i odgovorna osoba u Uredu državne uprave upisavši učenike s nedovoljnim brojem bodova poigrali su se sudbinom djece, a roditelje su doveli u zabludu kršeći pri tome sve pravne akte i odluke koje vrijede za srednjoškolske upise”, napisao je ministar Jovanović i dodao da će, unutar svojih ovlasti, tražiti sankcije za njih.

U priopćenju iz Ministarstva obrazovanja pišu da je prema važećim zakonima u četverogodišnju školu moguće upisati samo učenike koji imaju minimalno 36 bodova. “Suprotno tome, ravnatelj Srednje škole “Braća Radić” još je u srpnju (u ljetnom upisnom roku) u četverogodišnje programe srednjoškolskog obrazovanja upisao 42 učenika koji nisu ispunjavali upisne kriterije: svi su imali manje od propisanih 36 bodova!”, pišu iz Ministarstva.

Ministarstvo za upise doznalo tek prošle srijede

Kažu da ravnatelja ne oslobađa odgovornosti činjenica da je naknadno “za nezakonito provedene upise tražio i dobio suglasnost Školskog odbora, Službe za društvene djelatnosti Ureda državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji i Upravnog odjela za prosvjetu kulturu i šport Splitsko-dalmatinske županije”.

Tvrde da su, iako je škola učenike upisala još u srpnju, Ministarstvo za cijeli slučaj doznalo tek 29. kolovoza, odnosno prošle srijede, samo nekoliko dana prije početka nove školske godine. “Reakcija je bila brza i jasna. Škola je dobila obavijest da ne može postupati mimo propisa”, pišu iz Ministarstva.

Djeci će ponuditi trogodišnje programe

“S obzirom da je takvim nezakonitim postupanjem dovedena u pitanje sudbina djece, Ministarstvo će učiniti sve kako bi se djeca upisala u trogodišnje programe za koje imaju dovoljno bodova i pokažu interes”, objašnjavaju iz Jovanovićevog Ministarstva te dodaju da je prosvjetna inspekcija danas provela nadzor u srednjoj školi “Braće Radić” u kojem su “utvrđene sve činjenice bitne za daljnje postupanje prema ravnatelju Petru Vrbaniću i članovima Školskog odbora”.

“O propustima koje su u ovom slučaju učinili Neven Ćurković, voditelj Službe za društvene djelatnosti Ureda državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji i Zdravko Omrčen, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu kulturu i šport Županije, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta izvijestit će Ministarstvo uprave i tražiti utvrđivanje njihove odgovornosti”, zaključuju iz Ministarstva.

1 Comment

  1. Ali sad da se malo zamisliš… Ispod 36 bodova? Dakle, isključivo dvojke i trojke? U osnovnoj školi? U današnjoj hrvatskoj osnovnoj školi, gdje svi imaju petice?

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!