Sramota u Splitu: Tri nove škole ostale zatvorene

(T-Portal) Početak nove školske godine za velik broj splitskih učenika definitivno nije idiličan: zbog aljkavosti Ministarstva obrazovanja te Grada i Županije, stotine njih svoje prve dane u klupama provest će – u podstanarstvu. Zbog građevinskih radova koji traju godinama i neshvatljive ležernosti odgovornih, vrata jedne osnovne i dviju srednjih škola ostala su zatvorena

Najkritičnije je u osnovnoj školi Pujanke, jednoj od najvećih u Splitu, čijih 850 učenika od danas nastavu pohađa na čak pet različitih lokacija u gradu.

Rekonstrukcija i dogradnja školske zgrade započela je još prošle školske godine, nakon što je otkriveno da je jedan njezin dio ruševan, no tijekom cijelog ljeta izvođači radova kasnili su i probijali rokove. Za najnoviji datum dovršetka određen je 31. kolovoza, no iz gradskih službi stigla je obavijest da se to neće dogoditi najranije do 1. listopada. Do tada, učenike će do drugih škola prevoziti gradski autobusi.

Dvije srednje škole, pak, novu školsku godinu dočekale su s novim razočarenjem: 750 učenika Obrtno-tehničke i njih 882 iz Zdravstvene škole na nastavu ponovno kreće u improviziranim kabinetima diljem grada, premda su zgrade obiju škola već praktički dovršene.

Najapsurdnija situacija je s Obrtno-tehničkom školom jer je objekt vrijedan 60 milijuna kuna izgrađen prije više od dvije godine (!), potom je još 20 milijuna kuna uloženo u sportsku dvoranu kojom će se služiti nekoliko obližnjih škola, no od tada do danas traje rat između izvođača radova s jedne te Ministarstva obrazovanja i Županije s druge strane. Ministarstvo je, naime, još prošle godine odbilo preuzeti izgrađenu školu, potom je punih godinu dana trajala procedura oko raspisivanja natječaja za uređenje okoliša, a u školskoj godini 2012/13. problem je u – parkiralištu.

Službeno, 31 razredno odjeljenje ove škole nastavu će pohađati u samo šest učionica, i to u četiri različite škole, zato što kod nove zgrade u četvrti Spinut nije uređeno nekoliko mjesta za parkiranje, pa se ne može izdati uporabna dozvola.

Slično je i sa Zdravstvenom školom, koja od svoga osnivanja prije više od tri desetljeća stanuje na pet neuvjetnih lokacija raspršenih po gradu. Nova škola je praktički dovršena, no završne radove zaustavio je jedan od kooperanata zbog ranijih dugovanja koja prema njemu ima glavni izvođač, tvrtka Osijek koteks. Od proljeća ove godine do danas praktički ništa se nije dogodilo, osim što je Ministarstvo obrazovanja krajem kolovoza izvijestilo da očekuje kraj radova ‘u iduća dva mjeseca’.

U međuvremenu su nastali i novi problemi jer se, ironijom slučaja, dio nastave donedavno odvijao u osnovnoj školi Pujanke – onoj istoj koja je zbog kašnjenja danas također zatvorena.

Nevjerojatnim splitskim primjerima kaosa u školstvu treba pridodati i novi studentski dom sa 560 kreveta, koji je također dovršen prije gotovo dvije godine i od tada zbog nedostatka novca čeka ‘završne radove i uređenje okoliša’, kao i podatak da u drugom najvećem gradu u državi u proteklih dvadeset godina nije izgrađena nijedna nova školska zgrada te da se u nekoliko većih osnovnih škola nastava još uvijek odvija u tri smjene.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!