Ministarstvo odbilo upis četrdeset i dvoje učenika u poljoprivrednoj školi

(Portal Grada Kaštela) Učenici i roditelji nesuđenih polaznika prvog razreda SŠ Braća Radić u Kaštel Štafiliću, njih 42-oje, danas su umjesto upoznavanja s budućim razrednicima i ugodnog druženja imali neugodno iskustvo, saznavši da prema dopisu iz Ministarstva obrazovanja, nisu niti upisani u prvi razred nekog od četverogodišnjih zanimanja.

Na 1. upisnom roku za određena zanimanja poput poljoprivrednog tehničara biljne proizvodnje, tehničara fitofarmaceuta, agroturističkog tehničara, prehrambenog tehničara ili šumarskog tehničara, nije bilo dovoljno zainteresiranih s bodovima poviše bodovnog praga pa se u ljetnom roku u ta zanimanja upisalo 42-oje zainteresiranih učenika s nešto manje bodova i to po odluci Školskog odbora od 3. kolovoza.

U skladu s tom odlukom ravnatelj škole Petar Vrbanić službeno je zatražio i dozvolu o upisu tih učenika od osnivača – Županije, što su oni odobrili 21. kolovoza. Kako Ministarstvo obrazovanja tijekom posljednjih desetak dana nije uputilo nikakvo mišljenje ili rješenje, roditelji su smatrali da s upisom nema problema.

– Još smo u četvrtak se raspitivali jeli sve u redu te smo krenuli u hitnu nabavku udžbenika i pomagala kako djeca školsku godinu ne bi dočekala nespremna, a danas ispada da smo bacili novce i da se netko s nama ruga i igra – kazuje nam jedna majka (podaci poznati redakciji).

Strogo prema propisima, a za djecu nije važno

No, iz Ministarstva je u petak 31. kolovoza, nakon radnog vremena, u školu stigao faks u kojem pomoćnica ministra Ankica Nježić kaže da sukladno propisima nisu u mogućnosti udovoljiti zahtjevu škole za upis učenika s manjim brojem bodova u određena zanimanja, a školi je preporuka da tu djecu upiše u neko trogodišnje zanimanje.

– Stvarno sam šokiran, već niz godina je praksa, i to uglavnom zbog slabog interesa učenika s boljim prosjecima koji biraju za upis gimnazije ili srodne škole, da upisujemo učenike koji nisu imali tako dobar uspjeh u osnovnoj školi. I nikada nismo zažalili jer su se pokazali vrijedni, dobri učenici, od kojih je znatan broj nastavio i daljnje školovanje kako bi postali stručnjaci iz neke grane poljoprivrede – kazuje ravnatelj Petar Vrbanić i naglašava da se ovakvom odlukom Ministarstva vjerojatno ukida nekoliko zanimanja za koja su se djeca školovala u njihovoj školi.

Ravnatelj je iznenađen, roditelji su ogorčeni, a učenici čekaju što će stariji i pametniji na kraju odlučiti.

Nakon svega postavlja se pitanje imaju li propisi o školstvu veze s pedagoškim djelovanjem i radi li u Ministarstvu netko tko je promislio da mnoga djeca imaju pravo na drugu šansu, posebno jer su starija i zrelija nego su bila u osnovnoj školi? Zašto se pojedinoj djeci, koja nisu do sada shvaćala ozbiljnost značenja ocjene, iako znamo da se one dobre često dijele šakom i kapom, već na pragu života zatvaraju neka vrata? Imaju li svi priliku za nastavak školovanja, ili se savjetom da upišu trogodišnje zanimanje daje prilika za zaradu raznim učilištima u koja bi djeca jednog dana morala platiti završetak četvrtog razreda? Pitanja je mnogo, a odgovore na njih zatražili smo od nadležnih, a zatražit će ih i roditelji nakon sastanka koji je dogovoren za utorak 4. rujna u 8 sati u školi Braća Radić.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!