Učenik (10) tuče učiteljicu i cijeli razred. I nitko mu ništa ne može!

(Večernji list) Više od polovice učenika 4. razreda Osnovne škole Ante Kovačića u zagrebačkom naselju Špansko sutra, prvog dana nastave, neće otići u školu. U klupe ih ne puštaju roditelji jer traže da se napokon riješi problem s kojim se njihove kćeri i sinovi, njih 22 u razredu, suočavaju već dvije godine – baš svaki dan, kako naglašavaju zlostavlja ih, fizičko i verbalno, desetogodišnji suučenik D.H.T.

Tučnjave bez ikakva povoda

Maloljetnom nasilniku, inače odličnom učeniku, nitko ne može stati nakraj, za maltretiranje mu ne treba povod, a za fizički obračun ne bira sredstva – šakama udara u trbuh, vuče za kosu, gađa stvarima, a ne zazire ni od udaranja stolcima i stolovima. Školarci su u dvije godine, koliko su izloženi nasilništvu, već navikli kući dolaziti uplakani, s modricama, a brojni su se zbog straha tek nedavno povjerili roditeljima. Problematični učenik u spomenuti razred stigao je prije dvije godine i, kako doznajemo, odmah pokazao “zube”.

– Iako su se učenici, čim je došao u školu, počeli žaliti, vjerovali smo da je takvo ponašanje odgovor na promjenu sredine i da će to prestati, no on je postajao samo gori – kaže otac djevojčice (podaci poznati redakciji) koja je u trenutku kad je nasilni učenik nasrnuo na školskog kolegu krenula po pomoć, no ubrzo ju je D.H.T stigao i uhvatio za vrat. Bila je to poruka koju je dobro razumjela – nikada joj više neće pasti na pamet da ga poželi izdati. Krivo! Primjeri drugih desetogodišnjaka koji s D.H.T. dijele učionicu šokantni su – jednog redovito pljuska i vuče za kosu, drugi je, nagnut nad bilježnicom dobio stalkom za kišobran u glavu, djevojčicu, znatno slabiju od sebe, klupom je pritisnuo uza zid, udarajući je šakama i nogama po cijelom tijelu. Detaljni opisi školaraca, a onda i potvrde ostalih učenika koji od straha nisu uspjeli pomoći žrtvi na koju se namjerio toga dana, natjerali su roditelje da uzmu stvari u svoje ruke. Sa slučajem su upoznate sve institucije – od škole, centra za socijalnu skrb, Ministarstva obrazovanja i Agencije za školstvo, no osim birokratskih evidencija, ništa nije napravljeno da se nasilje zaustavi. Dapače, roditelji upozoravaju da je i otac učenika “kratka fitilja“.

– Na roditeljskom sastanku otac maloljetnog nasilnika verbalno je napao učiteljicu i otad je sin postao još gori. Uostalom, krajem školske godine D.H.T. dobio je ukor jer je fizički nasrnuo na učiteljicu – kažu roditelji. Učiteljica Ljiljana Kahlina o slučaju ne želi govoriti, a otac učenika poručuje – nasrtaja na učiteljicu nikada nije niti bilo.

– Nemam komentara – poručuje učiteljica. Ništa rječitiji nije bio ni ravnatelj škole Jozo Hrga. Dapače, na naš se poziv uvrijedio i poručio: “Kako vam pada na pamet zvati me na moj slobodan dan? Mi u školi imamo svoje priopćenje i ako bude trebalo, dat ćemo ga medijima.” O slučaju je obaviješten i Centar za socijalnu skrb, no o detaljima, kažu, ne smiju izlaziti u javnost jer je riječ o maloljetnoj osobi. Roditeljima je prekipjelo – ako nasilnika ne mogu izolirati iz sredine, odlučili su izolirati svoju djecu i upisati ih u susjednu školu – Tituša Brezovačkog. Bezuspješno! Molbe su slali pojedinačno, ali s jasnim ciljem – formirajte novo razredno odjeljenje za ostale učenike.

Ne može se seliti grupa učenika

– Odbijeni smo uz objašnjenje da je raspored razrednih odjeljenja gotov. Želimo upozoriti na problem u kojemu zakon očito štiti nasilnika – kažu uglas roditelji. Baš prema zakonu, nasilnog dječaka bez pristanka roditelja ne smije se prebaciti u drugi razred, kao ni u drugu školu.

Ministarstvo je zatražilo od OŠ T. Brezovačkog da još jedanput razmotri zahtjev roditelja i mogućnost upisa djece. Ističemo da se vezano uz probleme zbog kojih roditelji traže preseljenje svoje djece već dulje vrijeme poduzimaju odgovarajuće mjere – odgovorili su iz Ministarstva. Ističu da su svi u školi A. Kovačića dužni poduzeti mjere koje je odredila Agencija za odgoj i obrazovanje i inspekcija te uz pomoć osobnog pomoćnika kojeg je angažirao Gradski ured kao i uz pomoć Centra za socijalnu skrb omogućiti pozitivno okruženje za rad učenika u navedenom razredu. Roditelji prozvanog dječaka sve optužbe odbacuju.

-Naše dijete zapravo je žrtva izlagana diskriminaciji, te opasnim oblicima, pri čemu su i škola i druge institucije suodgovorne za postojeće stanje. Važan detalj koji oslikava stvaran uzrok problema ogleda se u činjenici da je nama cijelu proteklu školsku godinu, od strane učiteljice, bio zapriječen dolazak na roditeljske sastanke. Supruga je, u visokom stupnju trudnoće, bila izložena verbalnom i umalo fizičkom maltretiranju od grupe roditelja, te same učiteljice, koja se tome nije suprotstavljala, već je to svojim ponašanjem čak i omogućila. Postojanje takvog stanja utvrdio je i inspektor, koji je, po podnošenju naše prijave Dječjoj pravobraniteljici, izvršio nadzor – zaključio je otac dječaka.

Majka: Sve je to
 maslo učiteljice

– Tvrdim da je to sve maslo učiteljice koja je inicirala histeriju u razredu. Svi tvrde da je on zlostavljao, a on je od silnog mobbinga koji proživljava počeo mucati – kaže D. D., majka nasilnog dječaka, inače odličnog učenika. Kaže da nije točno da drama traje dvije godine. Sve je krenulo, ističe, nakon roditeljskog sastanka na kojem je otac dječaka prigovorio učiteljici zbog priče koju je ispričala učenicima – da se u svako dijete uvuče vrag.

– Kako je moguće da jedan zlostavlja sve ostale? – kaže.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!