Udruga tajnika i računovođa: U većini škola nema novca, nije kriv obračun

(Slobodna Dalmacija) Udruga tajnika i računovođa u školstvu opovrgnula je izjavu ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića da su plaće učiteljima i nastavnicima smanjene zbog pogreške računovođa, te ističu kako je glavni uzrok isplate umanjene plaće u većini škola nedostatak sredstava, a ne krivi obračun.

“Napominjemo kako je glavni uzrok isplate umanjene plaće u većini škola nedostatak sredstava, a ne krivi obračun, što se vrlo lako može utvrditi pregledom obračunskih lista i “print liste” kao pomoćnom obrascu na kojem MZOŠ vodi evidenciju o zaposlenicima škole, sa svim potrebnim podacima o svakom zaposleniku radi utvrđivanja koeficijenta složenosti poslova i radnog mjesta, vremena rada i za odobravanje sredstava za obračun plaće”, stoji u današnjem priopćenju udruge.

Ističu da je izjavom ministra Jovanovića krivnja svaljena na osobe koje u sustavu imaju najmanju mogućnost utjecaja na politiku isplata plaća te da su računovođe kao zaposlenici škola samo izvršioci tuđih odluka.

“Žao nam je što ministar nije detektirao pravi problem i pravog krivca za nastalu situaciju. Bez obzira na sve, računovođe, će kao pravi profesionalci napraviti ispravak plaće i kao svjesni građani Hrvatske neće tražiti prekovremene sate za to”, poručuju iz udruge.

Napominju da je problem nastao kada je ministarstvo odobrilo sredstva za isplatu plaće za srpanj 2012. godine u iznosu koji je utvrđen na temelju umanjenih koeficijenata (tzv. “print liste”) i razlike sredstava za naknadu plaće za godišnji odmor što je bilo nedostatno za ispravan obračun plaće prema navedenoj obavijesti.

“U obavijesti ministarstva nije objašnjen zaključak vlade od 19. srpnja kojim se od 1. kolovoza neće isplaćivati uvećanje koeficijenata složenosti poslova ovisno o godinama staža, propisano Uredbom o raspodjeli dodatnih sredstava za plaće učitelja i nastavnika u osnovnom i srednjem školstvu u 2003. i 2004. godini, što je škole dovelo u zabludu s obzirom da je na “print listama” ministarstva već bio smanjen koeficijent učiteljima i nastavnicima”, navodi Udruga.

Ističu da mnoge škole u vremenu od 1. kolovoza do 2. kolovoza od nadležnih osoba u ministarstvu nisu mogle dobiti objašnjenje te su stoga isplatile umanjene plaće.

Udruga tajnika i računovođa u školstvu očekuje da će se ministar Jovanović kao odgovorna osoba ispričati, ne samo radi dostojanstva računovođa u osnovnim i srednjim školama, već, napominju, i radi istine.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!