Kad neće Ministarstvo i agencije, hoće učitelji

U pravnom kaosu koji vlada u hrvatskom obrazovnom sustavu, gdje su na snazi nepotrebni pravilnici, a nikako da se donesu oni potrebni, učitelji osnovne škole “Bogoslav Šulek” u Slavonskom Brodu preuzeli su stvar u svoje ruke i oformili tim koji će, za internu upotrebu, uskoro donijeti nekoliko vlastitih pravilnika i protokola koji bi im trebali olakšati rad i komunikaciju s učenicima i roditeljima. Kako smo doznali od voditeljice tima, prvi je na redu Protokol o suradnji s roditeljima za koji se nadaju da će biti gotov do kraja ove godine, a odmah nakon njih trebali bi dogovoriti standardizaciju kriterija ocjene iz vladanja te Protokol o zaključivanju ocjena.

Sva tri dokumenta pripremat će se kroz ankete, diskusije na sjednicama i, ako treba, sustav predavanja na sjednicama, te diskusije na Vijeću roditelja, a Učeničko vijeće upoznat će se s novim pravilnicima. Isto tako, učitelji planiraju na svojim županijskim stručnim vijećima pričati o svom djelovanju u tom području i poticati kolege da na isti način djeluju u svojim školama.

Pokretači ove inicijative sastavili su i pismo kojim se obraćaju javnosti, a ovdje ga prenosimo u cijelosti:

Pozdravi iz Slavonskog Broda,

Zaključivanje ocjena je turbulentan period u kojem neke škole postaju gotovo neprepoznatljive. Ima situacija kad se, zbog nezadovoljstva prijedlogom ocjene, a u okolnostima nedovoljne regulative ili nepoštivanja iste, viče, prijeti, poklanja ocjene i
svašta-nešta.

E, pa, nekima od nas je dotužilo to stanje i želimo školu bližu svom profesionalnom standardu.

Radni, spontano organiziran tim OŠ “B. Šulek” iz Slavonskog Broda, dogovorio je 28.06.2012. smjernice svog djelovanja s ciljem doprinosa kvaliteti rada u nekim dijelovima funkcioniranja svoje škole na način da ravnatelju i Školskom odboru “približimo” svoja iskustva i potaknemo pozitivne promjene na dobrobit svih.

Vođeni osobnim i iskustvima drugih kolegica i kolega iz svog radnog i strukovnog okruženja, članovi su osmislili strategiju djelovanja tima u slijedeće dvije školske godine.
Dogovor je pretočen u plan, a plan operacionaliziran preuzimanjem odgovornosti za izradu prijedloga poboljšanja pojedinih područja djelovanja škole, a koja je moguće unaprijediti na boljitak svim sudionicima: učenicima, djelatnicima i roditeljima.

Prijedlozi će biti pripremani u suradnji s ravnateljem, a svaki prijedlog će biti na vrijeme i kvalitetno prezentiran i usklađivan/dorađivan na svim razinama organizacijske strukture škole (učenici, zaposlenici, roditelji). Cilj je da najproduktivnija verzija prijedloga dođe do školskog odbora i bude usvojena kao važeći i za praksu koristan pomoćni dokument škole.
Na tragu sve neugodnijih iskustava vezano za neosnovane napade roditelja na naš rad i stručnost te dostojanstvo našeg poziva, tim si je, kao prvo, uzeo u zadatak izradu prijedloga PROTOKOLA O SURADNJI S RODITELJIMA u šk.god. 2012./2013.

Ohrabruje spoznaja da nismo jedini koji žele pomoći u iznalaženju boljih rješenja kojima bi se unaprijedila praksa u našim osnovnim školama, a gdje je to nužno, i zakonska regulativa. Voljni smo dijeliti svoja pozitivna iskustva iz prakse sa kolegicama i kolegama koji slično promišljaju i rado ćemo produktivna iskustva drugih uvrstiti u naš rad. Komunikacija po pitanju u(nap)ređenja našeg radnog okruženja putem www.nastavnici.org je odličan način da koordiniramo svoje aktivnosti na (i) državnoj razini i senzibiliziramo javnost. Nužno je da ostvarimo stupanj usklađenog djelovanja, utemeljenog na činjenicama, kako bi nadležno ministarstvo prepoznalo naše prijedloge kao najbolje rješenje za sve.

Ono oko čega smo suglasni da nije dobro, da ne želimo više trpjeti i da je nužno mijenjati, nastajalo je godinama. Treba vremena da svi prepoznaju naše ispravne namjere i svrhovitost naših prijedloga. Imajmo strpljenja i ustrajnosti, a djelujmo usklađeno i poštujući proceduru!

Radni tim OŠ “B. Šulek”, Sl. Brod

1 Comment

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!