Vlada RH prosvjetarima: Idite u privatnike! – ovaj put službeno

Nakon prve dojave da dužnosnici Vlade RH tjeraju nastavnike u “privatni sektor” i službenog demantija ni više ni manje nego iz Vladine Službe za odnose s javnošću u kojemu se tvrdi da je izjava bila dio “privatnog razgovora, a ne službeno obraćanje nastavnicima”, izgleda da je kategorija “privatnog razgovora” zaslužila redefiniranje.

Naime, na Facebook profilu Vlade Republike Hrvatske, u četvrtak navečer, dok je šok nakon drastičnog udara na standard prosvjetara još bio svjež, jedna se nastavnica požalila kako razmišlja o odlasku u Kanadu jer njezin poziv “u RH očito nitko ne vrednuje”. Samo dvanaest (12) minuta kasnije stigao je odgovor sa službenog profila Vlade RH koji je nastavnici rekao gotovo identičnu stvar kao i prethodno demantirani gospodin iz “privatnog razgovora”: savjetovao je da pokrene privatni obrt. “Vrijeme je teško, ali upravo ovo je dobro vrijeme za pokretanje vlastitog posla. Od jeseni će biti moguće pokrenuti d.o.o. sa ukupnim troškovima manjim od 1000 kn.”

Na stranu to što su, kako je rekao kolega Kličinović, “prosvjetari educirani za rad u prosvjeti te da je prosvjeta javni sektor, a ne privatni” i na stranu to što ovakav savjet govori o obrazovnoj politici Vlade (“Nemamo novaca za obrazovanje pa si nađite posao negdje drugdje”). Također, na stranu “prijateljsko savjetovanje” osobi koja je upravo izgubila dio prihoda da će za pokretanje obrta morati potrošiti “manje od 1000 kuna”. Ono zbog čega se svakome tko ovo čita mora okrenuti želudac je licemjerno gledanje s visoka osobe koja od prosvjetara ima bar tri puta veću plaću, a pitanje je na koji je način zaradi. Također, ono čime moramo biti zgroženi je cinizam i bezobrazluk nekoga tko očito također radi u “javnom sektoru”, ali one koji se nisu uspjeli uvući dovoljno visoko – iako su vjerojatno obrazovaniji i stručniji i zasigurno obavljaju korisniji posao – iz tog javnog sektora tjera u privatni.

Kritike na račun nastavnika se još nekako mogu i razumjeti ukoliko dođu od strane obrtnika koji zaista naporno rade kako bi iz ničega proizveli nešto i kojima je malo teže shvatiti zašto je u obrazovanju potrebno imati drugačije uvjete rada. Međutim, kad ovakav ispad dođe od nekoga tko je također obješen o državnu proračunsku sisu, samo što se, tko zna zahvaljujući kome ili čemu, uspio dohvatiti malo boljeg mjesta, onda je očito da ta osoba svoj položaj obilato koristi kako bi ismijavala one koji su u daleko gorem položaju od njega, a u gorem su položaju, između ostalog, i zbog nesposobnosti garniture kojoj i on pripada.

No, dobro. Sad bar imamo crno na bijelo što “vladajući” misle o nama.

Sad se bar ne moramo osjećati loše ako skinemo rukavice i počnemo uzvraćati istom mjerom.

20 Comments

  1. ne kuzim prosvjetare zaposlene u drzavnim skolama… dobe placu na vrijeme, dobe dodatke, placeni su im doprinosi – uvijek, dobivali su regrese za uskrs, za bozic, za novu godinu, za petak 13ti, za spangice za kosu… u bilo kakvoj ekonomiji i kakve god rezultati davali. sad ajmo svi choporativno u kanadu, tunguziju, dansku, norvesku. nek idu – cekaju ih sve te zemlje rasirenih ruku. kladim se da 90% profesora engleskoga nece uspjesno poloziti ispite potrebne da tamo predaju engleski.

    1. Slažem se s prve dvije riječi komentara: “Ne kužim.” Ostalo, pa, svatko ima pravo na svoje mišljenje. Što se tiče oklade, rado bih je prihvatio.

      1. Gle, svi koji rade u drzavnim sluzbama u pravilu se ne brinu za svoje radno mjesto. Jednom kad se zaposle skoro pa da im je garantirano da će sa istog radnog mjesta otići u mirovinu.

        Ajmo usporediti baš posao nastavnika sa nekim iz privatnog sektora i jednakog nivoa obrazovanja.

        Nastavnik:
        Imaš 20-30 djece u razredu od kojih većina ne želi biti tamo, kojima hormoni divljaju, a za svoj odrađeni posao skoro pa nikad ne dobiješ nekakvu pohvalu, zahvalu… nešto što bi te motiviralo da se još više trudiš.

        Privatni sektor:
        Imaš šefa koji će te “upozoriti” na negativne rezultate tvog rada (ili ti reći koliko još pokušaja imaš do otkaza), za dobre rezultate najvjerojatnije nećeš dobiti pohvalu, šef će iz tebe izvući 110%, plaća ti neće sjesti na račun svaki mjesec redovno (o doprinosima da ne pričam), a firma će možda i propasti.
        U svakom slučaju može te se zamijeniti sa jeftinijom verzijom u roku keks.

        Stoga, o čemu ti pričaš? Ajde ne trkeljaj gluposti. Posao nastavnika JE TEŽAK – to stoji. Ako ti se ne sviđa nemoj ga raditi i odi u privatni sektor. Možda će ti tamo biti lakše kad ti plaća ne sjedne ili kad ćeš dobiti 3278-mu odbijenicu na molbu za posao.

        Prihvaćam okladu i predlažem iznos na 100 eura. Kako ćemo utvrditi tko je u pravu što se tiče polaganja ispita iz engleskog potrebnog za predavanje tog jezika u Kanadi?

        1. @nikola strahija
          Radio sam ukupno 13 godina u privatnom sektoru i otprije 2 godine sam u školi između ostalog i zbog razloga koje si i sam naveo i sve to što si naveo u vezi privatnog sektora je točno, ali VJERUJ MI rad u školi se ne može uspoređivati ni sa kakvim drugim poslom i NE MOŽEŠ uopće govoriti o radu u školi ako to nisi probao.
          To ti govorim zato što sam takvo mišljenje imao i ja o radnom vremenu učitelja i tome slično.
          Najveća prednost rada u školi je što u principu nemaš šefa, a sve druge prednosti koje svi navode jednostavno zaboravi.
          Ponavljam ti, probao sam i jedno i drugo i VJERUJ MI da ne možeš govoriti o radu u školi dok to ne probaš.

  2. Pa kao netko tko je zivio i radio 20 g u Njemackoj a u RH zadnjih 8 g pokusava osigurat svoju egzistenciju poslovanjem kroz vlastiti obrt, ponekad bih svima, koji primaju placu iz drzavnog proracuna, preporucao otvaranje vlastitog biznisa ili odlazak na privremeni rad u inozemstvo. Cisto da svi razgovaramo pred istim horizontom…

    1. Zanimljivo, preporučaš onima koji dobijaju plaću iz proračuna da se malo bace u privatni biznis, ali istovremeno nisi preporučio nikome iz privatnog sektora da provede godinu dana u razredu, sa svime što ide uz to? Jer, iskreno, ja bih se rado zamijenio. Da svi vidimo kako je to. Onda ćemo vjerojatno svi drugačije razgovarati.

  3. A da malo pustimo realni sektor da zaraduje u inozemstvu.
    90% realnog sektora je zivjelo od poslova s drzavom, pa ti meni reci koja je onda razlika izmedu javnog i realnog sektora u Hrvatskoj.

  4. Ako sam dobro shvatio, gospodi na leđima realnog sektora je UVREDA (!!!) kad im se ukaže na realnu mogućnost i izbor koji imaju – da ako im se ne sviđa sadašnji položaj malih bogova uvijek mogu postati privređivači kao ostala stoka sitnog zuba koja ih financira. I koja mora financirati i instrukcije jer gospoda tako divno rade svoj posao.

    Naravno da je to uvreda jer manje od 1% vas može raditi kako se radi u realnom sektoru. Bitno da mi financiramo vaše nedodirljive beneficije i vrhunaravnu neodgovornost ni za što. KAKO VAS NIJE SRAM?! Iskonski sram pred ljudima koji rintaju za vaše baneficije, a sami žive od minimaca? Pred ljudima koji rade više, imaju lošije poslove, manje su plaćeni, a kvalitetniji i obrazovaniji kadar od vas?! Kako vas nije sram?!

  5. Na tisuće profesora nedostaje na osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj. Zašto vi gospodo ne završite neki fakultet kroz pet godina i dobit ćete siguran i dobro plaćeni posao pun benificija?
    Usput zar i vani toliko omalovažavaju liječnike i profesore? Vi ne biste liječniku dali plaću veće nego bauštelcu ali kada vam zagusti tutnuli biste mu u džep realnosektorskih 10 tisuća eura naplaćenih bez računa da ne platite porez. Kako vas nije sram?!

  6. “Na tisuće profesora nedostaje na osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj”?! Koliko znam, u Hrvatskoj se u školama mogu zaposliti samo rođaci već postojećih nastavnika. Sigurno mladi bez veze kukaju kad posla u školama ima samo tako. I to na tisuće radnih mjesta. Ma što tisuće, deseci tisuća, valjda se svi nezaposleni mogu zaposliti po školama!

    Ja ne bih nikome tutnuo novac. Ni liječnicima ni nastavnicima. S obzirom na to kako i jedni i drugi radite svoj posao, niste ni plaću zaslužili, a znamo da i jedni i drugi jedva čekate omotnice s eurima (kune ne dolaze u obzir – ta je sramotna valita samo za radnike). Očito moran napomenuti, više bi sram trebalo biti vas koji uzimate mito da biste odradili posao za koji vas je narod već platio, nego narod koji vas mora mititi. No činjenica je da ste se vi u svojoj bahtosti i nerealnosti odavno izgubili.

    Možda vam se sviđa rješenje po kojem profesorica koja radi u Konzumu (jer eto ne može dobiti ni jedno od tih nekoliko tisuća praznih mjesta u školi) cijelu svoju plaću daje za vaše regrese, božićnice, uskrsnice, dodatke, putovanja, izlete, putne troškove, cipelarine i boksepitaj što sve imate. Mislim da bi bilo najbolje da prosječni radnici rade isključivo za vas. A za instrukcije mogu raditi na crno.

    Uglavnom, očito ste previše bezobrazni da bi vas bilo sram.

    Svašta, njima netko predlaže da odu. I to nekamo gdje se mora raditi. Svašta, bahate li vlasti, oni bi da nastavnici moraju raditi. A tih vas 10 000 eura kojima se mi privatnom sektoru samo tako razbacujemo ne privlači? Ili ipak znate da je do njih lakše doći mitom nego radom?

    Uglavnom, ni srama ni morala, a bome ni odgovornosti. Djeca su nam u sigurnim rukama, a budućnost s takvim moralnim učiteljima svijetla.

  7. Zanimljivo, ja sam zadnjih pet godina promijenio dosta škola, sve po zamjenama, ali nikad nisam ne-radio, nikad nisam nikome dao mito i nikad nisam uletio preko veze. Također, nikad nisam tražio niti mi je netko nudio mito.

    E, čekaj, mi govorimo o Hrvatskoj, jelda?

    A što se tiče savjeta “idite u privredu”, nitko to nije shvatio kao uvredu. To je zapravo jako dobar savjet. Mislim da bi svim sposobnim nastavincima dobro došlo da odu u privredu. Samo što to neće biti hrvatska privreda. A onda, kad odu svi sposobni i ostanu samo državni službenici koji otaljavaju svoj posao i paze da zadovolje formu, a za sadržaj i podučavanje koga briga, onda će se svi pitati kako to da djeca koja upisuju gimnaziju ne znaju tablicu množenja i sva velika i mala slova. Ali nema veze, ne znaju ni ovi koji ovdje komentiraju pa su sretno zaposleni. Makar s minimalcem.

  8. Imaš li ti osnovnu školu završenu? Svako ti je kriv ako ima završen fakultet i očekuje adekvatnu plaću za to. Da ne pričamo o odgoju tvoje djece u školi(ako ih uopće imaš). To se ne može platit, a velik je problem. Provedi jedan sat u razredu sa učenicima koji razmišljaju poput tebe i koji su Bogovi jer tako moj tata… da du svi obrazovani na tvojoj razini u kamenom dobu bili…

  9. Dragi moj u školi možeš dobiti samo batine, a ne kune, eure ili koju god hoćeš valutu! Ja u 9 god. rada, ili ti ga po tvojem, nerada nisam ni čokoladu dobila! Vidiš uskrsnice nismo nikad dobili! Izlete? Odi ti molim te provedi dan sa 80 adolescenata za 120kn koje isplati putnička agencija! I moli Boga da ih vratiš žive i neozlijeđene kući!

  10. I pored sve te silne kuknjave kako vam je grozno i loše, ipak nijedan neće u privredu… Baš se pitam zašto…
    A možete i van, naravno, kad biste bii kadar koji se može zaposliti igdje izvan hrvatskih škola.
    Na kraju, ja se već sad čudim što djeca ne znaju sva slova u višim razredima, a eto, još nisu ti naši iznimno obrazovani nastavnici počeli odlaziti van u privatni sektor, tako da se vjerojatno na obrazovanju djece to ni po čemu neće vidjeti.

    Problem je u tome što se nastavnicima godinama laže. I to im svi lažu, od učenika do roditelja i vlasti: činjenica je da su nastavnici u školama mahom slabije obrazovan kadar, još k tome sklon neradu. A svi to podržavamo i samo vam iza leđa govorimo kako ste nepametni i neobrazovani. Jednostavno se nikome ne da s vama natezati jer ste nerealni, bahati i osvetoljubivi, a sve bez pokrića. (Čast iznimkama kojih ima jednoznamenkasti postotak!) Jednostavnije je uopće se s vama ne natezati, samo kolutati očima na vas. To vam je nažalost tako. 90% vas ne zna računalu upaliti ili napisati suvislu rečenicu. (al bitno da se prodajete za jeftin laptop.) I zato su nam i djeca neobrazovana – tko bi ih trebao obrazovati? Današnji zaposlenici ne.

    1. Pretpostavljam da bi ih obrazovati trebao ti! Mene ovaj tvoj post osobno vrijeđa! Po čemu smo to mi bahati i osvetoljubivi? Objasni mi molim te! Po čemu zaključuješ da ne radimo? Jesi kad bio/bila u razredu i izvršio/la neku inspekciju ili uvid pa se smatraš stručnim suditi o tome? U mojoj školi radi preko 30 učitelja i nastavnika i od njih možda dvoje ne zna upaliti kompjuter, pa na čemu misliš da radimo i pišemo pripreme i svu onu prokletu papirologiju? U kojem kamenom dobu ti to živiš? Koji smo to jeftini laptop dobili, ma od koga, molim te???????
      Misliš da ne radimo ništa, ma takve volim! Znate nije uopće teško biti učitelj, pa svaka Vam to baba s placa može raditi, ali JA to nikad ne bih radio! Ovo si misliš u glavi. E pa dragi moj, ja sam druga generacija učitelja u svojoj obitelji, studirala sam i učila na fakultetu. Položila sam prvi ispit nedugo nakon što mi je otac preminuo!!! Imala sam uvid u školu i školstvo, bila na praksi…. i ostala šokirana kada sam prvi put ušla u učionicu, nemaš ti pojma kako je kada te 30 pari očiju gleda i očekuje nešto. A zapravo misle da su pametniji, da znaju. Ma daj molim te vrati se u kut iz kojeg si izniknuo i ne blebleći frustrirane gluposti o stvarima za odrasle!!!!
      Uostalom, da nas potiču, da nam plate nestalo bi frustriranog kadra po školama pa bismo mogli još više dati djeci!!!!ž
      P.S. Ovaj jeftini laptop sam sama kupila! Kao i tintu i svaki papir koji potrošim kako bih napravila listiće za djecu, jer znaš, zbog ljudi poput tebe ja radim u kamenom dobu u kojem od škole dobijem pohabanu zelenu ploču i bijelu kredu!!!!! A pitaj zašto ta kombinacija i nije savršena za neke učenike!!!!!!!!!!!!!

      1. Molim gospogju Kalogjeru da se drži svoje fotelje u ministarstvu i da ne prca u mozak hrvatske prosvjetne djelatnike. Nije vam dovoljno što ste nam srezali plaću, nego se sad još dolazite i naslađivati?

        1. Oprosti, ali ja sam učitelj u OŠ. Nadam se da si mislio na post od gore jer ne kužim kako sam ja ispala dotična gospođa i kako se naslađujem kad je i meni plaća skinuta!

          1. Da, mislio sam na onaj post iznad, naravno. Program je ponekad neodlučan kamo staviti komentar…

  11. Svima ovima koji omalovažavaju sve što s prosvjetarskom strukom ima veze reći ću: Nije vam se dalo učiti pa niste mogli završiti visoke škole a neki nisu ni srednju. Nekima od vas je teško i raditi jer lijenost ponekad dolazi u paketu (i za fizičke i za intelektualne poslove). Sada se naslađujete što svima onima kojima se da raditi svoj posao ide isto tako loše kao vama kojima se ne da raditi ništa. A htjeli biste imati sve.
    Svaki posao ako se pošteno i savjesno radi je težak. Ali ja kao nastavnik iako mi je teško, neću se naslađivat što je drugima možda još i gore. I nikako neću željeti da im bude gore nego im je sada. Samo sitne i zle duše žele da drugima bude loše kako bi oni zadovoljili svoje niske nagone.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!