Iduće godine na maturi: Prijavite višu razinu. Pet bodova gratis

(Večernji list) Gimnazijalka Sonja: opet dokazano da se u nas njeguje kult nerada i neznanja – Nakon buke oko pet spornih pitanja, svima su priznati odgovori. Poruka je to mladima da se trud ne isplati
————-
Objavljeni su privremeni rezultati ispita iz državne mature. Prigovori na ocjene mogu se podnositi odmah, a najkasnije do 11. srpnja.

U međuvremenu mogu se ispraviti neke pogreške, primjerice, ako je optički čitač previdio križić u odgovoru, dok će se testovi na kojima su kandidati dopisivali neprimjerene opaske i uvredljive psovke, a ima i toga, dati školskim povjerenstvima i bit će poništeni.

Kad se polagao ispit iz hrvatskog potkraj svibnja, veliku je prašinu podiglo pet spornih pitanja. Iako se pokazalo da ih je ispravno riješilo od 80 do 90 posto kandidata, svima su priznati ma kako ih riješili. Mladim ljudima koji su točno odgovorili na pitanja zbog kojih se lomila stručna javnost i koji su vjerovali da će im se trud i učenje isplatiti, to anuliranje njihova znanja odaslalo je lošu poruku.

“Dico, otvorite libar”

– Priznavanjem bodova na “dvojbena” pitanja Hrvatska je samo dokazala da će nastaviti veličati kult neznanja, nerazmišljanja, nerada i, prije svega, konformizma. Vidjevši “priznate” odgovore, mogu samo reći da se pokazalo da je cilj odobravanje besposličarenja i nerazmišljanja – razočarana je Sonja Agata Bišćan, 18-godišnja maturantica koja je završila XVI. gimnaziju u Zagrebu, prošle godine maturirala i u Glazbenoj školi Zlatka Balokovića na smjeru flaute, a nada se upisati pravo.

U pismu kojim se obratila Večernjaku, među ostalim, pita se: “Možete li zamisliti kako se osjećam gledajući rješenja svoga testa i na pet mjesta pokraj svojih točno riješenih zadataka vidim riječ “priznato” umjesto znamenke ‘”1’?”

Osjećaj nepravde jer je obezvrijeđeno znanje koje je tesala četiri godine, zahvaljujući buci koju je, ispostavilo se, digla manjina, iskazuje i prisjećanjima kako bi njihova profesorica ušla u razred s riječima: “Dico, budite sarca i otvorite libar! Pročitat ćemo neki vers!”, te se pita:

“Kako osobi padne na pamet ideja da polaže višu razinu hrvatskog jezika ne znajući što je ‘vers’ kada ispitni katalog sadržava cijelo poglavlje o tome: “VERSifikacija. Znanost o stihu”? Zaključuje ironično da se dogodine može i prije prijavljivanja testova napisati: “Prijavi višu razinu! Pet bodova gratis!”

Analize pet pitanja

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja temu o državnoj maturi usmjeravaju na Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanje (NCVVO).

Za objavljene privremene rezultate nema zbirnih pokazatelja, međutim Goran Sirovatka, ravnatelj NCVVO-a, tvrdi da su analize bodova spornih pet pitanja iz hrvatskog pokazale da oni neće bitno utjecati na konačan rezultat i da kandidati zbog njih neće biti oštećeni.

– Kandidati kojima je tih pet pitanja priznato iako ih nisu točno riješili nisu oni koji će konkurirati učenicima koji su ih dobro riješili – napominje Sirovatka.

Promjena u državnoj maturi dogodine neće biti, dodaje ravnatelj, jer ne može se u tako kratkom roku, za učenike koji već tri godine rade po jednom programu, iznenada nešto promijeniti. Predlagat ću izmjene, ali dugoročnije – najavljuje Sirovatka.

Za esej će se priznati veći set bodova između dva ocjenjivača

Što se tiče druge primjedbe Sonje Agate Bišćan, a ta je neujednačeno ocjenjivanje eseja, za koji jedan ocjenjivač daje 2 a drugi 4 boda, ravnatelj Sirovatka objašnjava:

– To je često pitanje. Dva ocjenjivača esej ocjenjuju nezavisno jedan od drugog. Ako je razlika manja od osam bodova između dva seta bodova, onda se dobiva veći broj bodova. U slučaju da je razlika veća od osam bodova, odnosno 10 posto, daje se trećem ocjenjivaču i njegova je ocjena konačna.

“Završila sam gimnaziju s mišlju da je cilj takve ustanove omogućiti državi razvoj budućih intelektualaca. Vidjevši ‘priznate’’ odgovore, mogu samo reći, da se ispostavilo da je cilj odobravanje besposličarenja i nerazmišljanja.”

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!