NVU: Nije realno uvoditi tablete kad škole nemaju ni grijanje

(Večernji list) O reformama obrazovnog sustava koje je najavio ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović u utorak se priopćenjem oglasilo Nacionalno vijeće učenika Republike Hrvatske. Vijeće je pozitivno ocijenilo dio reformi, pa je tako iskazalo apsolutnu potporu uvođenju informatike kao obveznog predmeta od prvog razreda osnovne škole te uvođenje građanskog odgoja u više razrede osnovne škole, no dio najavljenih reformi naišao je i na kritike.

U radnim skupinama koje su u ministarstvu oformljene za izradu novog Nacionalnog kurikuluma nema predstavnika učenika, ističu u Vijeću, te dodaju da u sve radne skupine koje se bave pitanjima ključnima za obrazovni sustav treba uključiti predstavnike učenika.

“Što se tiče tableta koje je ministar najavio u školama, smatramo da ih ipak nije realno uvoditi u hrvatski obrazovni sustav dok je u isto vrijeme na stotine škola u lošem stanju, bez adekvatnog grijanja/hlađenja, bez osiguranih pristojnih higijenskih uvjeta i sa zastarjelom školskom opremom”, navodi se u priopćenju.

Vijeće je pozvalo i na slobodan izbor predmeta i njihove razine u srednjim školama radi rasterećenja učenika, a ponovno je i ukazalo na vlastiti prijedlog u uvođenju školskih uniformi radi sprečavanja diskriminacije među mladima, ali i zbog pružanja dobre prilike za našu tekstilnu industriju.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!